• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivica Osim: Ne mogu da spavam zbog Jugoslavije!

Autor mondo.ba

Legendarni "Štraus sa Grbavice" priznao engleskom "Four Four Two" da kad legne u krevet da spava razmišlja o dvije stvari: Odbijanju klupe Real Madrida i reprezentaciji Jugoslavije sa Mundijala u Italiji.

 Ivica Osim: Ne mogu da spavam zbog Jugoslavije! Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Ivica Osim je fudbalska ikona bivše Jugoslavije.

U intervjuu za engleski magazin "442" rekao je da razmišlja samo o dvije stvari kad mu "ne ide san na oči": "O čemu mislim kad ne mogu da spavam? Odbio sam dva puta Real Madrid i o generaciji 'plavih' sa Mundijala u Italije 1990. godine".

Tada je na Svjetskom prvenstvu, Zapadna Njemačka na krilima Jirgena Klinsmana i Lotara Mateusa "torpedovala" Jugoslaviju (4:1) u startnom meču, ali su se "plavi" pobjedama nad Kolumbijom (1:0) i UAE (4:1) plasirali u osminu finala. Trijumf nad Španijom u Veroni (2:1) donio je veliko slavlje i Argentinu predvođenu Dijegom Maradonom u četvrtfinalu. Jugoslavija je ipak nesretno eliminisana nakon penala iako je poslije samo pola sata ostala bez prestrogo isključenog Refika Šabanadžovića.

"Tim je bio daleko bolji od prilika u našoj zemlji. Nisam siguran da je pametno porediti te dvije stvari jer je fudbal fudbal, a život život. Nije fudbal veći od života. Bilo bi iluzorno žaliti za tom generacijom igrača, a da ne govorim o tome šta se dogodilo kasnije. Mnogo ljudi je ubijeno. Zemlja je bila uništena. Ipak, jedna stvar je sigurna - da su ti fudbaleri bili na mjestu političara, ne bi bilo ovako".

Da su "plavi" tada imali moćan tim, engleski magazin je ilustrovao pobjedom nad "crvenom furijom" u osmini finala pogocima Dragana Stojkovića Piksija.

"Kada vidite rezultat odmah pomislite da je to najbolja utakmica na Mundijalu. Ali važno je da smo mi, parirali u igračkom smislu, jednoj fudbalskoj velesili Španiji. Takve utakmice u prvi plan izbace velike igrače, ali nije to razlog što je Stojković imao sjajnu karijeru. Piksi je bio predodređen da postane veliki".

Izvor: MN PRESS

Političke neprilike u zemlji, pred četvrtfinale sa "gaučosima" počele su da smetaju i jugoslovenskom timu u Italiji.

"To je trebala biti najbolja naša utakmica, ali igrana je u krivo vrijeme. Imali smo mnogo drugih problema, pa se tim nije mogao fokusirati na meč. Srećko Katanec mi je na primjer tražio da ne igra jer su prijetili njegovoj porodici u Ljubljani. Kako je on mogao tada da igra fudbal?".

I tako je Jugoslavija ispala nakon jedanaesteraca, a ekipa u kojoj su bili Robert Prosinečki, Safet Sušić, Davor Šuker, Darko Pančev, Dejan Savićević, Alen Bokšić... više nikad nije zaigrala zajedno.

Počeo je rat u zemlji, a Jugoslavija je izbačena sa narednog Evropskog prvenstva u Švedskoj. Drugoplasirani tim iz tadašnjih kvalifikacija - Danska je zamijenila "plave" i postala prvak Evrope.

Ostali smo uskraćeni za saznanje šta su mogli da naprave u budućnosti jer su kako piše engleski magazin ostali "zamrznuti zauvijek u vremenu, neokaljana snaga nevjerovatnog, ali nerealizovanog potencijala".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC