Sarajevska Vijećnica otvorena za posjetitelje

Autor:

Dva mjeseca nakon što je svečano obilježen kraj radova, sarajevska Vijećnica danas je otvorila svoja vrata za posjetitelje.

0
A- A A+

Sarajevska Vijećnica otvorena za posjetitelje Foto: Samir Cacan, MONDO
Dva mjeseca nakon što je svečano obilježen kraj radova, sarajevska Vijećnica danas je otvorila vrata za posjetitelje.

Brojni turisti, ali i građani Sarajeva koji su na ovaj dan predugo čekali, posjetili su ovu ljepoticu i nisu krili zadovoljstvo što je Vijećnica otvorena. Dozvoljen je boravak samo u centralnoj auli, ali to nije smetalo velikom broju turista da iskoriste priliku i fotografišu unutrašnjost Vijećnice i njene svodove.

Sarajevska Vijećnica otvorena za posjetitelje Foto: Samir Cacan, MONDO
Posjetitelji će u periodu od 10.00 do 17.00 sati svakog dana do kraja jula, u sklopu „Dana otvorenih vrata“, besplatno moći pogledati unutrašnjost obnovljene Vijećnice.

Na jutrošnjem prijemu, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je istakao kako će nakon 1. augusta napraviti plan posjeta i dodao da će se ulaznice naplaćivati.

Sarajevska Vijećnica otvorena za posjetitelje Foto: Samir Cacan, MONDO
Podsjećamo, Vijećnica je zapaljena u početkom rata u BiH u noći s 25. na 26. august 1992. godine, a tom prilikom je uništeno više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata.

Svečano obilježavanje završetka radova i otvaranje Vijećnice bilo je 9. maja na Dan Evrope. Iz Gradske uprave su najavili da će ova građevina biti otvorena za posjetitelje od 14. maja. Međutim, Grad Sarajevo nije dobilo dozvolu od predstavnika Delegacije EU u BiH, koja je finansirala zadnju fazu obnove, te su turisti ostali uskraćeni za ulazak u Vijećnicu sve do danas.

Tagovi: