• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je dron i kako radi?

Autor mondo.rs

Phantom 2 Vision+ je nadleteo stadion Partizana noseći zastavu provokativnog sadržaja. MONDO vam otkriva čemu služi dron, kako se kontroliše i koje vrste dronova postoje.

 Šta je dron i kako radi? Izvor: Marko Čavić/MONDO portal.

Na utakmici Srbija - Albanija dron je iznad stadiona leteo nosio zastavu takozvane "Velike Albanije", a njime je upravljano sa daljine, odnosno, dron je kontrolisan putem daljinskog upravljača.

Šta je uopšte dron?

Nova vrsta letelice bez pilota, malih dimenzija i težine do 10 kilograma naziva se dron i u poslednje vreme sve češće imamo priliku da čitamo o njima i da ih vidimo čak i kod nas. Iako prvobitno razvijani u vojne svrhe i daleko većih dimenzija, dronovi se danas najviše koriste u eksperimentalne, istraživačke i zabavne svrhe i mnogo su manji. Opremljeni su kamerama, pomoću kojih se kreću u prostoru i "vide", prave snimke terena koje preleću i kao što smo na utakmici mogli da vidimo, mogu da ponesu određeni teret.

Dronovi su, uglavnom, jednostavne konstrukcije, nisu previše brzi i ne mogu da lete visoko. Upravljanje se vrši pomoću daljinske "konzole" sa tasterima ili ručicama za kretanje, a moderni dronovi mogu se čak koristiti pomoću mobilnih telefona, preko aplikacije i bežične veze. Autonomija leta je od pola sata do nekoliko sati.

Upotreba dronova tek se otkriva pa, recimo, Facebook planira da ih koristi za bolje pokrivanje internetom u ruralnim područjima, Amazon će ih koristiti za isporuku pošiljki na kućnu adresu, a arhitekte i građevinci ih koriste za snimanje terena iz vazduha. Dronovi se, takođe, mogu koristiti za istraživanje nepristupačnih prirodnih sistema, ali i za mnoge druge stvari, poput sakupljanja informacija, špijunaže, izviđanja, snimanja sa udaljenog mesta ili za nadziranje.

Dronovi još uvek nisu nešto što se prodaje u običnim prodavnicama. Uglavnom se iznajmljuju za potrebe snimanja i fotografisanja iz vazduha ili kupuju preko ovlašćenih distributera, uz prethodnu najavu. Cene dronova su u padu, pa se sad već mogu kupiti za 500 dolara i manje, u zavisnosti od konstrukcije i kvaliteta.

Phantom 2 Vision+ dron: Upravljanje pomoću iPhona, daljinskog ili posebne 3D "kacige".
Izvor: MONDO portal.

Ovo je dron koji je nadleteo Humsku!

Dron, koji je izazvao haos na utakmici Srbija - Albanija je Phantom 2 Vision+, koji je MONDO testirao na IFA sajmu, u Berlinu!

Phantom 2 Vision+ je dron sa kamerom koji može da snima iz vazduha, a kontroliše se preko iPhona. Zahvaljujući konstrukciji dron snima u tri ose, sa DJI kamerom unapređene optike, koja snima sa širokim uglom i u Full HD zapisu sa 30 fps. Brzina kojom dron leti je oko dva kilometra na sat, a sve što snima može direktno biti prikazano na telefonu. Dronom snimljen video može da se gleda na posebnoj 3D VR kacigi, koja se kupuje posebno.

Cena ovog drona je oko 1.400 dolara i nama najbliže mesto gde se može kupiti je Sofija u Bugarskoj ili u glavnom gradu Rumunije. Na isporuku se čeka, a pre kupovine mora se kontaktirati centar za prodaju. Autonomija letenja Phantom 2 Vision+ je oko sat vremena.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS