• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Janković za MONDO: Šta smo (u)radili od Đenove?

Autor mondo.rs

"Četiri godine smo potrošili na međusobna pljuvanja, a i dalje nemamo nikakav uticaj u Nionu. Neće nam biti bolje dok je tako", kaže Aleksandar Janković u intervjuu za MONDO.

 Janković za MONDO: Šta smo (u)radili od Đenove? Izvor: MN PRESS

Trenera Mehelena, bivšeg šefa struke Crvene zvezde i selektora mlade reprezentacije Srbije, Aleksandra Jankovića, dobili smo telefonom dan posle prve pobede na strani ove sezone, a 15-ak minuta pre odlaska na novu obavezu, skauting uživo narednog protivnika, Zulte Varegema.

Janković je u petak uveče, golom centarfora Dalibora Veselinovića u 33. minutu, pobedio Lirs u kojem trenutno rade trojica bivših zvezdaša. Trener Slaviša Stojanović, asistent Bratislav Živković i golman Boban Bajković.

Priču s Jankovićem počeli smo pitanjem o "zvezdaškim poslovima" u Belgiji.

"Bio je to vatren derbi, nevezano za naš interni zvezdaški okršaj. I u Mehelenu i u Lirsu to je najveća utakmica u sezoni, lokalni derbi duge tradicije, koji niko ne voli da izgubi. Bilo bi žustro i da nije bilo našeg prisustva. Prošle sezone, Lirs je dobio tu utakmicu 3:0 i, što se mojih tiče, vladao je neki poseban naboj, kao i želja da se uzvrati", prepričao je delić atmosfere Janković za MONDO i dodao:

"U dobrom smo momentu, igramo dobro, dobri su i rezultati... Osvojili smo tri boda na strani, što nam je jako važno, jer do sada nismo uspevali da pobedimo van svog stadiona iako smo imali neke dobre utakmice".

Pričali ste sa kolegom Stojanovićem?

"Kako da ne...", sa osmehom kaže Janković.

"OSTAJEM OVDE ZBOG SEBE"


Ne tako davno imali ste ozbiljnu ponudu Standarda. Odbili ste?

"Moja odluka nije vezana za Standard, već za mene lično, moj posao i ljude s kojima radim. Oni su mi ovde, u Mehelenu, od prvog dana dali maksimalnu podršku i poverenje i ja nemam nameru da se igram s tim. Potpisao sam ugovor na dve godine, osećam se odlično, mislim da smo pokrenuli energiju koja je u gradu bila uspavana i, ponavljam, s tim nema igranja. To sam odlučio zbog mene samog, moji principi su u pitanju. Ostajem ovde", rekao je

"Videli smo se i razgovarali srdačno i pre, i posle utakmice, videćemo se i narednih dana nevezano za fudbal. Sve je bilo srdačno dok nismo izašli na teren, onda je sve 'pucalo'. Ne samo da je Slaviša tamo, tamo je i Žile, moj bivši asistent iz Zvezde, kao i Bajko, takođe moj bivši golman iz Zvezde. Drago mi je zbog njega, zaslužio je taj angažman, jer odlično brani".

Potom je sam nastavio da hvali zvezdaški trio u konkurentskom taboru i to s pravom. Naime, Lirs je u petak prvi put poražen od kada je Stojanović dođao u Belgiju. Na debiju je izborio remi u Liježu, protiv Standarda (2:2 posle 2:0 za domaćina), a potom pobedio Varegem kod kuće i Serkl na strani.

"Generalno, Slaviša, Žile i Bajko su ostavili sjajan utisak do sada u Belgiji, ne samo u Lirsu. Imaju težak posao, koji moraju da obave sa mnogo mladih, talentovanih igrača, koji međutim nisu adekvatno taktički obučeni. Lirs ima odličnu akademiju, jednu od najboljih u Belgiji, ali je te momke potom teško uklopiti u sistem, jer na njega nisu navikli. Slaviša to dobro radi, počeli su da dobijaju utakmice i na dobrom su putu..."


A, vi? Mehelen?

"Mi? Zadovoljan sam kako mi ide ovde od prvog dana, stvoren je radni ambijent koji mi veoma odgovara, u kojem svako može da pruži maksimum. Takođe, osećam poštovanje prema svemu što radim, imam bezrezervnu podršku svih u klubu i zato nam je bilo lakše da prebrodimo period tokom kog smo imali veliki broj povreda, a stvari smo morali da menjamo u hodu. Ekipa je već bila formirana kada sam došao, tako da sa postojećim snagama guramo od prvog dana", rekao je i dodao:

"Ova ekipa Mehelena ima potencijal, tako da sam miran. Gotovo da nas niko nije nadigrao ove sezone, prostora za napredak ima, jer vodim mlad tim koji se još razvija".

Kako sada sve izgleda kada ste na šestom mestu, koje vodi u plej-of za borbu za titulu, sa tri boda manje od Briža i šest od Anderlehta?

"Klub je izašao iz teškog perioda, posle dve sezone tokom kojih je vođena žestoka borba za opstanak, tako da su ovde mnogi bili uplašeni i oprezni pre početka sezone, pa im se sada možda čini kao da sanjaju... Međutim, nema preterane euforije, samo prava fudbalska atmosfera u pravom fudbalskom gradu. Posle dugo vremena imali smo rasprodat stadion u utakmici sa Anderlehtom, kada tribine nisu bile dovoljno velike da prime sve koji su želeli da gledaju. Nismo dobili taj meč, ali smo bili dobri".

Možete li kratko da nam prokomentarišete uspon belgijskog reprezentativnog fudbala, kako bismo probali da povučemo paralelu s našim? Belgijanci su od skoro četvrta reprezentacija na FIFA rang listi, mi se bližimo 50. mestu, a deluje da obe strane imaju fantastične pojedince.

Aleksandar Janković
Izvor: Mondo - Petar Stojanović

Gde je stvorena tolika razlika?

"Probaću najkraće moguće... Belgijanci su formirali selekciju igrača za koju su bili sigurni da će jednog dana biti vrhunska ekipa i u to nisu posumnjali ni kada su u jednom takmičarskom ciklusu završili kao treći u grupi sa deset bodova manje od timova koji su otišli u baraž za EURO 2012. Uprkos tome, ništa nisu menjali. Igrače koje gledate i danas, tada je vodio Žorže Lekens, a aktuelni selektor Mark Vilmots bio asistent", vratio se malo u prošlost Janković i potom poentirao:

"Kao posledica tog bezuslovnog poverenja, usledio je momentalni rezultat u narednim kvalifikacijama, što smo mi osetili na svojoj koži. Lekens se sam povukao, Vilmots je nasledio formiran tim, samo je unapredio ono što je već bilo izgraženo i tako su Belgijanci svima pokazali da je vera u projekat i ideju nešto što donosi rezultat na kraju".

Naglasio je jednu stvar...


"Apostrofiram podršku, kao presudnu, ali ne podršku kada ti neko šalje pozitivne signale preko novina, hvali te u izjavama, a sve vreme iza leđa kontaktira tvoje potencijalne naslednike. To je podrška karakteristična za male sredine i nečiste odnose. Govorim o pravoj, iskrenoj, blanko podršci, situaciji gde iza igrača i selektora bezrezervno stane grupa ljudi koja s njima radi".

Nije rekao na šta tačno misli, ali će svaki ljubitelj fudbala u Srbiji prepoznati situacije u kojima su se nalazili i naši selektori i treneri vodećih klubova...

"Vera u ideju, nedvosmislena. To je to".

Da li je to ujedno i savet?

"Ja uopšte ne želim nama da dajem bilo kakve savete, niti na to imam prava odavde sa 2.000 kilometara razdaljine. Dovoljno dugo sam bio unutra kao trener Crvene zvezde i selektor mlade reprezentacije, dok sam bio tu, govorio sam ono što sam mislio da treba da se kaže, da je konstruktivno i da može da pomogne. Sada je lako meni da odavde pametujem, a i nepotrebno je, jer svi modeli već postoje i nije potrebna nikakva mudrost da se primene. Samo dobra volja", rekao je i, ipak, dao kratak komentar:

"I ne treba gledati sve od Belgijanaca, nego uzeti nešto od njih, nešto od Nemaca, nešto od Francuza, Holanđana i onda to primeniti na naš, srpski način".

Da li ste gledali utakmicu Srbija - Albanija? I kako se osećate posle svega?


"Osećam se ružno, jer smo ne prvi put doživeli veliku nepravdu i smatram da nisu bili primenjeni istri aršini ni sada, kao ni onda kada smo mi platili ceo ceh za lošu organizaciju utakmice od strane Italijana. Ispostaviće se da ćemo uvek mi plaćati cehove, i to se nastavlja, a zašto je to tako? Zato što smo godinama unazad, a možda i duže, skoncentrisani samo na unutrašnje ratove i međusobna pljuvanja, a ništa, apsolutno ništa, ne radimo na tome da poboljšamo našu poziciju u međunarodnim okvirima", pričao je Janković u dahu i pitao:

"Koliko je prošlo od Đenove? Četiri godine? Šta smo mi uradili od tada da bar pokušamo da proguramo nekog našeg čoveka u UEFA, da proba da priđe blizu Nionu, da se začuje naš glas, da ima ko da prozbori o našim stavovima i problemima? Pre četiri godine smo dočekali nepravednu odluku, koja nas je sve pogodila, prošlo je četiri godine i dogodilo nam se isto! A, uzmite pa izračunajte koliko je energije u međuvremenu potrošeno na pljuvanje? Nema ko se nije optuživao, klub i klub, klub i Savez, Zajednica i Savez, klub i sudije, pojedinac i pojedinac..."

Na kraju, konstatovao je...


"I dalje smo slabi kao što smo i bili, isto kukamo kao i pre četiri godine, a ko može da nam garantuje da u nekom narednom problemu koji će nas zadesiti ponovo nećemo izvući deblji kraj? Ako do tada ne budemo vodili sitne ratove, možda ćemo imati mogućnost da se izborimo za neku veliku stvar. Ovako...", rekao je Aleksandar Janković na kraju intervjua za MONDO.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC