• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaplet 06: Ovacije publike na “Večeri budala”

Autori mondo.ba Autori Milica Kulić

Pozorišna publika i večeras je uživala gledajući predstavu u okviru Međunarodnog festivala mladog glumca “Zaplet 06”. Za dobru zabavu i smijeh, ovaj put bio je zadužen ansambl Pozorišta iz Prijedora.

 Zaplet 06: Ovacije publike na “Večeri budala”  Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Pete festivalske večeri pred banjalučkom publikom našla se još jedna komedija. Predstava Fransisa Vebera “Večera budala“ Pozorišta iz Prijedora, a u režiji Slobodana Perišića odigrana je na sceni Dječijeg pozorišta RS.

U komadu koji je do suza nasmijao publiku igraju: Siniša Vučićević, Mirela Predojević, Dean Batoz, Jelena Seksen, Radenko Bilbija, Željko Kasap, Želimir Rivić i Branko Janković.

"Večera budala" je komedija u čijem središtu su tri prijatelja koji organizuju večeru na kojoj će svaki da dovede po jednu budalu, a pobjeđuje onaj čija je budala najveća. Komad pripada savremenom bulevarskom pozorištu, a u zapletu se prepliću elementi komedije karaktera i intrigue.

O autoru teksta

Frensis Veber je poznati scenarista, dramski pisac i reditelj. Tokom sedamdesetih je pisao uglavnom scenarija za vrlo uspješne komedije „Bio jednom jedan policajac“, „Visok plavušan sa crnom cipelom“…, a za „Večeru budala“ bio je nominovan za Oskara za najbolji scenario. Najveće rditeljske uspjehe imao je sa komedijama „Koza“ i „Bjegunci“.

Glumačka umijeća glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske, Branka Jankovića koji igra glavnu budalu posebno su oduševila Banjalučane, pa su se tako nakon kraja predstave mogli da čuju komentari kako ovaj glumac zaslužuje festivalsku nagradu. Branko igra Pinjona, strastvenog zaljubljenika u izradu maketa svjetskih građevina od šibica, koji nizom nespretnih okolnosti upada u smiješne situacije. Da li će Branko da osvoji neku od nagrada saznaćemo u ponedjeljak, 27. oktobra kada će Festival biti zatvoren.

 „'Večera budala' razotkriva 'mentalni elitizam', koji se kao i svaka druga ideologija razvija iz onoga što nazivamo racionalnom stranom čovjeka. Svaki elitizam suštinski poništava 'običnog čovjeka' i omalovažava njegove intelektualne i duhovne sposobnosti. Svaka podjela, svaki vid elitizma ne može da proizvede ništa drugo nego sukob među nama. Samim tim ljubav izostaje. Ljubav koju je nemoguće racionalizovati, opisati, znati. Odlika naše današnjice upravo i jeste racionalizacja, veličanje znanja i pokušaj da se na taj način Bog zamijeni čovjekom. U našoj postavci taj čovjek koji preuzima ulogu Boga susreće se sa Božijim čovjekom“, riječi su reditelja predstave Slobodna Perišića.

Posljednje takmičarske večeri, 26. oktobra ne propustite autorski projekat Olivera Frljića „Aleksandra Zec“ u izvođenju HKD teatra iz Rijeke.

Pogledajte foto-galeriju!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop