• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez ljubavi nema dobre kobasice

Autor mondo.rs

Tajnu vrhunskih kobasica saznali smo od onih koji kažu da ne jedu da bi živeli, već žive da bi jeli.

 Bez ljubavi nema dobre kobasice Izvor: Mondo/Goran Sivački

Ako su sveže kobasice, dobra ekipa, rakija od borovnice i hurke, nagrada za sve učesnike na takmičenju u pravljenju kobasica u selu Adorjan kraj Kanjiže, onda nema poraženih.

Niko od pet hiljada ljudi, koliko ih je ovog 29. novembra došlo u Adrojan, nije ostao gladan - sve kobasice "takmičarke" su bile ispečene i podeljene posetiocima!

RECEPT

"Što više različitog mesa, da odstoji nekoliko sati, idealno da prenoći. Onda se samelje, doda se beli i crni luk, mlevena paprika, puno ljubavi i… samo polako", otkrio je, samo za MONDO čitaoce, tajnu vrhunske kobasice mesar Nađ Čaba iz Trešnjevca. Dakle, samo opšuteno i sa mnogo ljubavi.

To je bio, slažu svi, najbolji deo takmičenja u pravljenju kobasica, koje se već četvrti put održava u selu kraj Kanjiže.

Kobasica je u ovom delu Bačke svetinja, a o tome svedoči i upadljiva strast sa kojom meštani pristupaju izradi tog proizvoda od mesa. Ove godine je učestvovalo oko 60 ekipa, a njihov zadatak je bio da od pet kilograma mesa naprave najbolje moguće kobasice.

Sve su kobasičari imali dobro meso, oštre mašine za mlevenje, začine, ljubav prema "poslu", ali ne i takmičarski duh - nisu došli da pobede, več da se druže, dobro zabave i, naravno, jedu.

Najviše je bilo meštana, ali i gostiju iz Mađarske, Rumunije, Slovačke.

Izvor: Goran Sivački, mondo.rs “Bracka, bracka borovicka”, vuče me za rukav oniži brkajlija i nudi mi da probam slovačku rakiju od borovnice. Vuče me ka stolu okruženom petoricom muškaraca koji užurbano prave kobasice.

"Odakle ste vi, kakve su vam šanse na ovom takmičenju?", pitam ih.

"Došli ovde puno prijateLi. Lepo, lepo, ovde. Ajde malo borovicka", toliko sam uspeo da razumem od onoga što mi je odgovorio Szolsa Gila, vođa ekipe iz slovačkog mesta Neded.

Par metara dalje, ispod četiri velika silosa, nalazi se ekipa koja se za takmičenje prijavila pod imenom "Čakohalmi - mangolica". Oni ne gube vreme - dok jedni seku i melju meso, a kobasice, mesar Nađ Čaba iz Trešnjevca, već peče prvi par na roštilju.

"Ne može da se radi na prazan stomak", sa osmehom na licu nam se "požalio".

Naravno, kao i u celoj Vojvodini, ovde niko ne žuri, a isto važi i za kilometarski red koji se otegao ispred platoa gde se peku kobasice - strpljivo se čeka besplatna porcija.

-
Izvor: YouTube

Nema šta, prava gastronomska olimpijada pod pokroviteljstvom Borsoša Čabae, glavnog organizatora i predsednika mesne zajednice Adorjan, koji nas nije pustio da krenemo kući pre nego što probamo "kobaje".

Bilo je baš kao u pesmi Đorđa Balaševića: "Prvo fruštuk, ondak na put".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop