• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je osim Zmijanskog veza na Uneskovoj listi

Autori mondo.ba Autori Agencije

Vez žena sa Manjače uvršten je na listu na kojoj se već nalaze argentinski tango, francuska kuhinja, španski flamenko i portugalski fado, a krajem novembra na Uneskovu listu uvršteno je još šest svjetskih nematerijalnih kulturnih dobara

Osim Zmijanskog veza iz BiH, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, uvršteno je još šest kulturnih dobara.

Odlukom koju je Međuvladin komitet za zaštitu nematerijalne kulturne baštine donio na svom redovnom, 9. zasedanju, održanom od 24. do 28. novembra u Parizu, na Uneskovom popisu našlo se i pet nematerijalnih elemenata iz jugoistočne Evrope i jedan iz Italije.

Od izrade tepiha, preko veza do uzgoja grožđa, svi upisi odražavaju raznolikost tradicionalnih vještina i kulturnog naslijeđa i podižu svijest o njihovom značaju, ističe se u saopštenju Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

Svaki od njih je prilika za društvenu koheziju i razmjenu, te se kao takav čuva i prenosi s koljena na koljeno, čineći integralni dio kulturnog identiteta zajednice, stoji u saopštenju.

Na listu su uvršteni sljedeći elementi:

- Iz Srbije: porodična slava, narodni, pravoslavni običaj proslavljanja domaćeg zaštitinika koji se sastoji od niza rituala i prenosi se sa generacije na generaciju;

- Iz Bosne i Hercegovine: plavi vez zmijanjskog kraja, ornamentalna forma specifične izrade, uvijek tamno plave boje i jedinstvene tehnike.

- Iz Bugarske: Čiprovski ćilimi, višebojni, ručno tkani ćilimi ornamentalnih šara.

- Iz Grčke: uzgajanje stabljike mastike na ostrvu Hios, aktivnost koja predstavlja važnu društvenu aktivnost u koju je uključen veći dio stanovništva.

- Iz Makedonije: oro kopačka, dinamičan, energičan folklorni ples koji izvode muškarci, a potiče iz istočno-makedonskog sela Dramče.

- Iz Turske: ebru, tradicionalna turska vještina ukrašavanja papira korišćenjem prirodnih zemljanih boja.

- Iz Italije: specifičan uzgoj vinove loze, tzv. "vite ad alberello", koji je u tradiciji stanovnika mediteranskog ostrva Pantelerija.

Sve navedene države su ratifikovale Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog naslijeđa koja je stupila na snagu 20. juna 2006.

Kompletnu listu pogledajte OVDJE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop