• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba o stradanju Jevreja

Autor SRNA

U Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, otvorena izložba "Stradanje bugarskih, mađarskih i Jevreja Bosanske krajine".

Predsjednik Jevrejske zajednice u Banjaluci Arie Livne istakao je da je prošlo 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata i pogroma Jevreja.

"Nikakva knjiga, film ili priče ne mogu stvoriti pravu sliku strahota Drugog svjetskog rata u kojima su stradali Jevreji, Srbi, ali i svi koji su se borili protiv fašizma", rekao je novinarima Livne. On je naglasio da se fašizam ponovo javlja u cijeloj Evropu, da diže glavu, te da se zbog toga mora učiniti sve da se holokaust više nikada ne ponovi.

Izvršni direktor Jevrejskog kulturnog centra Jakov Danon kaže da izložba govori o jednoj od najvećih tragedija u modernoj svjetskoj istoriji, odnosno holokaustu, ali i na koji način ona može biti spriječena. "Snagom civilnog društva može se spriječiti holokaust kao što je bilo u Bugarskoj u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, u ostalim zemljama Jevreji su stradali, kao i svi koji su se borili protiv fašizma", rekao je Danon.

On je naveo da je ova izložba poklon ambasadora Bugarske u BiH Angela Angelova, te da je već bila prezentovana u banjalučkom Banskom dvoru. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta - 27. januar, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine UN.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop