Kapetanović za MONDO o svom novom filmu

Autor:

"Moja tetka u Sarajevu" naziv je televizijske drame čije je snimanje proteklih dana završeno u Sarajevu.

0
A- A A+

Kapetanović za MONDO o svom novom filmu Foto: Samir Cacan/MONDO
Film je švedsko-bosanske produkcije čiji scenarij i režiju potpisuje Goran Kapetanović, Sarajlija nastanjen u Švedskoj.

Riječ je o režiseru koji iza sebe ima nekoliko kratkih filmova, od kojih se film "Kiruna-Kigali" našao u užem izboru za nagradu Oskar 2013. godine.

Sa idejnim tvorcem smo razgovarali o tome kako je došao na ideju da ispriča jednu ovakvu priču.

Rat je takav da se odjednom nešto desi i ti negdje bježiš sa nekim stvarima. Tako se meni desilo. Odlaziš u jednu zemlju, misliš ideš na sedam dana, što se produži na 23 godine. Dobiješ djecu i oni te jedan dan pitaju ko si, odakle si, šta se desilo. Neki su se pomirili s tim da uopšte o tome ne govore. Neki se stide svog porijekla. Neki dolaze ovdje svake godine...Ovaj film počinje upravo kada počinju ta pitanja: Ko si? Odakle si došao?", rekao je Kapetanović za MONDO.

On je otkrio da otac i kćerka nemaju dobar odnos u filmu.

"Njihovo putovanje u Sarajevo njih zbližuje i tako otkrivaju jedno drugo. Poslije ovog putovanja ništa više neće biti kao prije. Oni će se zbližiti i nastaviti jednu normalnu relaciju, ali da bi došli do toga otac mora da otkrije sve stvari što su se dešavale prije toliko godina i sve laži da dođu na vidjelo", rekao nam je Kapetanović.

U razgovoru za naš portal režiser je otkrio da nije bilo lako naći ekipu koja će snimiti jedan takav, švedsko-bosanski film.

"Uvijek je teško i interesantno. Treba napraviti izbor glumaca kao da praviš jednu sliku. U Sarajevu smo imali kasting gdje smo htjeli da napravimo paletu glumaca, pa tako imamo Sadžidu Šetić, Irenu Mulamuhić i Izudina Bajrovića. Onda smo napravili jednu paletu glumaca iz Švedske, kako bi se to sve spojilo", kazao je Kapetanović.

Kapetanović za MONDO o svom novom filmu Foto: Samir Cacan/MONDO
Glavnu mušku ulogu u filmu tumači Milan Dragišić, švedski glumac porijeklom iz Novog Sada kojem je odlično legla uloga pedesetogodišnjeg oca mlade djevojke Anje koja želi upoznati svoje bosanske korijene.

"Ekipa je bila vrlo profesionalna, organizovana. Imali smo dobre odnose. Lično sam presretan što sam se našao u tom timu", kazao je Dragišić i istakao da je imao odličan odnos s Juliom Ragnarson koja tumači njegovu kćerku.

„Upoznali smo se prije početka snimanja filma. Na neki način smo se našli direktno.", rekao je Dragišić u razgovoru za MONDO.

Osamnaestogodišnju Anju, glavnog ženskog lika tumači mlada švedska zvijezda u usponu Julia Ragnarson koja kaže da se posebno pripremala za ovu ulogu kako bi što bolje shvatila lik.

"Razgovarala sam s nekim svojim prijateljima u Malmeu, koji dolaze iz ovog dijela Evrope, a morali su svoju domovinu napustiti zbog rata. Odrastali su u Švedskoj gdje su razgovarali o korijenima i o tome da li bi se vratili u zemlju odakle su porijeklom. Moj lik je rođen u Švedskoj i nikada nije bila u Bosni i Hercegovini i samo želi upoznati kulturu i korijene svoga oca. Tako da sam razgovarala s ljudima koji imaju slična iskustva", rekla nam je Julia koja je pohvalila ekipu s kojom je radila.

Mladoj švedskoj glumici je ovo prvi boravak u Sarajevu, za kojeg ima samo riječi hvale.

"Ovdje smo tri i po sedmice i oduševljena sam. Zvala sam majku, zvala sam sve koje znam da dođu. Povela sam prijateljicu iz Srbije na par dana. Sigurna sam da ću se vratiti u ovaj grad, najvjerovatnije za vrijeme Sarajevo Film Festivala ovog ljeta", kazala je Julia i naglasila da joj se posebno sviđa hrana koju je jela tokom boravka u glavnom gradu BiH.

Planirano je da film traje nešto manje od sat vremena, ali kako nam je rečeno nije isključeno da film bude i dugometražni.

"Lično mislim da ima materijala i mogućnosti da film bude dugometražni, ali to je na producentima", rekao nam je glavni glumac filma Milan Dragišić.

Film je nastao u saradnji između "Cinema Film Sweden AB" iz Švedske i bosanskohercegovačke produkcijske kuće "SCCA/Pro.ba". Projekat je podržao i Švedski filmski institut.

U neformalnom razgovoru Čajna Alander nam je otkrila da je njena želja da film bude premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2016. godine, iako je prvobitni plan da ovaj naslov premijeru doživi na jednoj švedskoj televiziji.

Saradnja ove dvije produkcijske kuće se će se nastaviti i na predstojećem projektu dugometražnog igranog filma Timura Makarevića "Ključ", a koji bi se trebao snimati ove godine.

Tagovi:

Ostale vijesti