• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Večna tabela Engleske: Junajted ni u prva tri!

Autor mondo.rs

Svi smo svedoci dominacije Mančester junajteda od osnivanja Premijer lige, ali kakvo je stanje na večnoj tabeli od 1888. godine? Iznenadićete se...

Veliki Mančester junajted, ubedljivo najtrofejniji i najuspešniji klub od osnivanja Premijer lige 1992. godine, sa 13 titula prvaka Engleske, tek je četvrti na večnoj listi šampionata te zemlje.

Prema broju titula, bodova, odigranih utakmica i postignutih golova, u periodu o 1888. godine, do danas, ispred "đavola" su Liverpul, Everton i Arsenal, tim redosledom, a tek nešto neuspešnija je Aston Vila i to samo po broju osvojenih bodova, ne i odigranih utakmica.

Od kada su se 22 kluba na kraju sezone 1991/92, predvođeni šampionom Lids junajtedom, odvojila od Fudbalske lige i osnovala Premijer ligu, nastupila je dominacija jednog kluba, Junajteda, kakva je viđena samo dva puta pre toga u više od 100 godina postojanja najstarije lige na svetu.

Prvo je zagospodarila Aston Vila, krajem XIX i početkom XX veka, a onda i Liverpul, od sredine 80-ih, do početka 90-ih godina.

Zanimljivo, od sezone 1888/89 i titule Preston Nort Enda nijedan klub do danas nije uspeo da ne ispadne, prvo iz Fudbalske lige (Footall League), a onda i Premijer lige (Premier League). Najviše sezona u elitnom rangu takmičenja ima Everton (110), a najviše uzastopnih Arsenal (88).

Everton nije bio član elitnog ranga takmičenja samo u sezoni 1930/31 i u periodu između 1951. i 1954.

Ipak, najuspešniji klub u ligama Engleske je i dalje Liverpul sa 3.969 odigranih utakmica, 6.511 osvojenih bodova i 18 titula, sakupljenih do raspada Fudbalske lige. Drugi je Everton, koji ima više utakmica (4.352), ali manje bodova (6.415) i titula (9).

Na trećem mestu je Arsenal, koji ima identičan broj utakmica kao i Liverpul, ali 105 bodova manje, 6.415 i tek na četvrtom mestu nalazi se Junajted, sa 3.612 utakmica, 6.050 bodova i svega sedam osvojenih titula do formiranja Premijer lige, kada je počela strahovlada okončana povlačenjem sera Aleksa Fergusona na 20. tituli prvaka države.

U prvih deset su još Aston Vila, Mančester siti, Totenhem, Čelsi, Njukasl i Sanderlend, tim redosledom. Dakle, među deset najuspešnijih klubova od kada se igra ligaški fudbal u Engleskoj, a samo je FA kup starije takmičenje od Fudbalske lige, samo je jedan iz Birmingema (Aston Vila), ostali su iz Liverpula, Mančestera, Londona i Njukasla na Tajnu (gradskim prevozom iz luke, Sanderlenda stiže se u centar Njukasla za 30 minuta).

Fudbalska liga, titule: Liverpul 18, Arsenal 10, Everton 9, Aston Vila 7, Mančester junajted 7, Sanderlend 6, Njukasl junajted 4, Šefild Venzdej 4...

Premijer liga, titule: Mančester junajted 13, Arsenal 3, Čelsi 3, Mančester siti 2, Blekburn 1.

Ukupno: Mančester junajted 20, Liverpul 18, Arsenal 13, Everton 9, Aston Vila 7, Sanderlend 6, Čelsi 4, Njukasl 4, Mančester siti 4, Šefild Venzdej 4, itd.

Prva fudbalska pravila zapisana su u Engleskoj 1863. godine, prvi klub, Šefild Fudbalski Klub osnovan je 14. oktobra 1857, a prvi profesionalni, Nots Kaunti, 28. novembra 1862. Šefild FK je danas u osmom rangu takmičenja, Nots Kaunti u trećem. Potom osnovan je najstariji fudbalski savez na svetu, Fudbalska asocijacija, pa oformljena najstarija reprezentacija na svetu, Engleska.

Naredni korak bio je formiranje FA kupa, da bi 1888. godine odigran prvi šampionat.

Prve dve titule osvojio je Preston Nort End, potom je šampion bio Everton, pa dva puta Sanderelnd, Aston Vila, Sanderlend, dva puta Aston Vila, Šefild junajted, pa opet dva puta Aston Vila. Liverpul je prvu titulu osvojio 1901, Mančester junajted 1908, a Arsenal tek 1931. Poslednju, pre osvajanja Premijer lige, osvojio je Lids, 1992. godine.

Ujedno, to je poslednji put da je neki Englez bio menadžer šampionskog sastava u "kolevci fudbala".

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

pop73

Jedan je Liverpul.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC