• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeftine, a moćne: Lumia 640 i Lumia 640 XL

Autor mondo.rs

Nekoliko novih Lumia uređaja, Windows 10, univeryalne aplikacije Microsofta za sve uređaje i sistem za sve ekrane - ukratko sa Microsoft MWC 2015 prezentacije.

Microsoft je na MWC 2015 događaju predstavio još dve pristupačne Lumije, Lumia 640 i Lumia 640 XL, koja ima 5.7 inča HD ekran i tanka je svega 9 milimetara. Ipak, pre toga videli smo demonstraciju Windowsa 10 na telefonima.

Windows 10 za tablete i telefone

Za nekoliko meseci stići će Windows 10 za tablete i telefone sa dijagonalom ekrana manjom od osam inča, a na konferenciji je prikazan još uvek nezavršen izgled početnog ekrana i nekih od aplikacija, uključujući novu tastaturu.

Prikazan je gotovo identičan početni ekran, ali sa novom pozadinom - sad Windows 10 mobilni uređaji mogu sliku po izboru korisnika da koriste kao pozadinu za početni ekran na klasičan način, kao što to mogu drugi sistemi ili Windows na PC-ju.

Žive pločice sa živim folderima su i dalje tu, ali je promenjen, donekle, izgled ekrana sa instaliranim aplikacijama, a lista nedavno instaliranih programa i igara stavljena je na vrh interfejsa.

Na poruke se u Windowsu 10 za telefone može odgovoriti preko "pop up" prozora iz bilo koje aplikacije, preko pločice, koja se pojavljuje na vrhu ekrana, gde se sad pojavljuju obaveštenja.

Univerzalne aplikacije

Microsoft je spremio i čitav set aplikacija koje će jednako dobro raditi na svim Windows 10 uređajima. Recimo, OneDrive će omogućiti automatsku sinhronizaciju slika i sadržaja na svim uređajima, kao i ulepšavanje, odnosno korekciju fotografija koje se prebacuju u cloud. Tako će, recimo, ispeglati nepravilnosti ili odstraniti crvenilo očiju nastalo korišćenjem blica. Ove opcije moći će da se isključe ili manuelno podese prema ukusu korisnika. Ove OneDrive mogućnosti radiće u sprezi sa novo Photos aplikacijom.

Sprema se i potpuno novi Office za Windows 10 uređaje, uključujući mobilne telefone i tablete. Word, Excel, PowerPoint, OneNote i druge aplikacije automatski se prilagođavaju veličini displeja na kojem se pokreću pružajući korisniku uvek isto, poznato iskustvo upotrebe.

People aplikacija će omogućiti lako započinjanje običnog ili Skype poziva, slanje poruke ili mejla, kao i prikazivanje još više opcija u listi kontakata.

Stiže i nova aplikacija Outlooka i koja će pisanje poruka vršiti kroz Word u pozadini. Pokret svajp udesno brisaće mejl, a svajp ulevo će izvršiti njeno označavanje zastavicom.

Prvi put na #Lumia930 - #ProjectSpartan @MicrosoftSrbija #MobIT_MWC15

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on


Novi pregledač interneta - PROJECT SPARTAN

Microsoft pregledač napisan je za novi internet, koji se konstantno menja. Ima novi interfejs, nove tabove, radiće na telefonima i računarima i pojaviće se u narednim mesecima, ne u sledećoj "build" verziji.

Spartan donosi tzv. direktno "komuniciranje" sa vebom, pa je moguće crtati po internet pregledaču, dodati komentar i podeliti sve zajedno na društvenim mrežama ili na neki drugi način. Kad se napiše ili komentariše nešto (olovkom ili prstom ne touchscreenu) stranica se zamrzava, "seli" se u OneNote aplikaciju ili se jednostavno kopira u klipbord i odatle se može deliti na društvene mreže, mejl ili u Cloud servise.

#Cortana demo na #Surface tabletu na #MWC15.@MicrosoftSrbija #MobIT_MWC15

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on


Čitanje interneta je postalo jednostavnije, jer je dodata Reading opcija, koja omogućava da se internet strana standardizuje šro se izgleda tiče i prikaže u obliku Word fajla, recimo, kako biste je kasnije lakše pročitali. Pravi se i Reading Lista svih sačuvanih strana (poziva se desnim svajp pokretom) i omogućeno je čitanje i kada je internet veza nedostupna.

Cortana je ubačena i u Spartan (kodno ime novog pregledača). Ona odgovara na pitanja, dopunjava pretragu, savetuje gde da se jede, prolazi, recimo kroz jeovnik restorana u kojem se nalazite i bira jelo za vas u zavisnosti od stanja vašeg organizma i specifičnih zahteva (alergije, dijete i slično).

Ono što ohrabruje nakon Microsoftove prezentacije jeste činjenica da su uspeli da poboljšaju Lumia telefone koje je Nokia pravila, i to baš onako kako korisnici žele - Lumia 640 i Lumia 640 XL su povoljni uređaji, dostupni gotovo svima, ali imaju dobar hardver i sve mogućnosti koje bi mlad ili poslovan čovek (i svi ostali, naravno) očekivao. Tamo gde su Nokia 630 i Nokia 635 stale Lumia 640 i Lumia 640 XL su produžile velikim koracima.

Ono što ih izdavaja od proseka niže srednje klase je:
- Dobar displej HD rezolucije
- Dual-LTE antena
- Odlične kamere i napredna Lumia Camera 5.0 aplikacija
- Mogućnost tečnog rada sa svim aplikacijama
- Dobre prednje, selfi kamere...

Lumia 640 specifikacije:

  • Windows Phone 8.1 + Lumia Denim (nadogradiv na Windows 10)
  • Boje: plava narandžasta, bela, crna
  • Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926), 1.2 GHz quad-core CPU
  • 5" HD (1.280 x 720, 16:9) IPS LCD, 294 PPI, Glance screen, Gorilla Glass 3
  • Poboljšana čitljivost na suncu
  • 1 GB RAM + 8 GB interne + do 128 GB microSD + OneDrive Cloud 30 GB
  • Zadnja kamera: 8 MP AF (3.280 x 2.464), f/2.2, 28 mm, 1080p @ 30 fps video (kontinuirani autofokus), LED blic, Lumia Camera 5.0 (Dynamic Flash, HDR) 
  • Prednja kamera: HD 1 MP širokougaona, f/2.4, 720p video 
  • Povezivanje: BT 4.0, microUSB2.0, Micro SIM, A-GPS+GLONASS, BeiDou, DLNA, Miracast, WLAN 802.11 b/g/n/ 
  • Senzori: Accelerometer, Magnetometer, Proximity, Ambient Light Sensor 
  • Baterija: 2.500 mAh (BV-T5C), izmenjiva
  • Težina: 145 grama
  • Mere: 141 x 72 x 8.8 milimetara.

Lumia 640 biće dostupna od aprila po ceni od 159 evra za 3G i 169 evra za LTE 4G verziju.

#Lumia640XL video uživo. @MicrosoftSrbija #Lumia640 #MobIT_MWC15 #MWC15

A video posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on


Lumia 640 XL specifikacije:

  • Windows Phone 8.1 + Lumia Denim (nadogradiv na Windows 10)
  • Boje: plava narandžasta, bela, crna
  • Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926), 1.2 GHz quad-core CPU
  • 5.7" HD (1.280 x 720, 16:9) IPS LCD, 259 PPI, Glance screen, Gorilla Glass 3
  • Poboljšana čitljivost na suncu
  • 1 GB RAM + 8 GB interne + do 128 GB microSD + OneDrive Cloud 30 GB
  • Zadnja kamera: 13 MP AF (3.280 x 2.464), f/2.2, 28 mm, 1080p @ 30 fps video (kontinuirani autofokus), LED blic, Lumia Camera 5.0 (Dynamic Flash, HDR) 
  • Prednja kamera: HD 5 MP širokougaona, f/2.4, 720p video 
  • Povezivanje: BT 4.0, microUSB2.0, Micro SIM, A-GPS+GLONASS, BeiDou, DLNA, Miracast, WLAN 802.11 b/g/n/ 
  • Senzori: Accelerometer, Magnetometer, Proximity, Ambient Light Sensor 
  • Baterija: 3.000 mAh (BV-T4B), izmenjiva
  • Težina: 171 gram
  • Mere: 157 x 81 x 9 milimetara.

Pratite nas, tražite #MobIT_MWC15 oznaku i budite na našoj Facebook, Twitter i Instagram stranici za video, slike i izveštaje! Uskoro stižu i slike uživo!

Ovo je #Lumia640 od #Microsoft kompanije. #MWC15 #MobIT_MWC15 @MicrosoftSrbija #Windows10

A photo posted by MONDO MobIT (@mondo_mobit) on


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS