Ovo možda niste znali o spermi

Autor:

Koliko ste obavešteni kad je reč o "malim plivačima"?

0
A- A A+

Svi smo čuli te priče o vrućim kupkama, ananasu, ženama koje su alergične… Ali šta je istina od svega toga? Evo šta kažu lekari.

Brza je i "moćna" od samog početka. U prvom trenutku ejakulacije "izbacuje" se najveći broj spermatozoida, kaže urolog dr Hari Fiš sa Kornel univerziteta.

Može da opstane duže nego što mislite. Spermatozoidi u telu žene opstaju oko 48 sati nakon ejakulacije. Ali, neki spermatozoidi mogu "preživeti" u pet ili čak sedam dana, u zavisnosti od sekreta žene, objašnjava dr Fiš. Sekret koja se luči na grliću materice služi upravo da zaštiti spermatozoide i omogući im da dočekaju trenutak ovulacije.

Čest seks ili masturbacija neće spustiti broj spermatozoida. Bez brige, muškarci nemaju ograničen broj "plivača", kaže dr Keri Vambah iz Reproduktivnog centra Los Anđelesa. Česta ejakulacija može malo da smanji zapreminu sperme, ali ako je muškarac zdrav i ima normalan broj spermatozoida u ejakulatu, to neće uticati na plodnost.

Toplota može da smanji broj spermatozoida. "Broj spermatozoida u ejakulatu najviši je u zimskim mesecima, a najniži u toku leta. Ako planirate da pravite bebu, bolje bi bilo da vaš partner izbegava vrele kupke i da ne drži laptpo u krilu satima", kaže dr Fiš.

Nema dokaza da ananas poboljšava ukus sperme. "Nije bilo studija koje bi se bavile uticajem hrane koju muškarac konzumira na ukus sperme", kaže dr Fiš. Iz očiglednih razloga, dodali bismo.

Svi spermatozoidi kreću se manje-više istom brzinom i jednako su otporni. Teorija da su oni sa XY (muškim) hromozomima brži, a oni sa XX (ženskim) otporniji, samo je mit.

Alergija na spermu je užasno retka. Svi smo čuli da postoje žene koje su alergične na spermu, ali dr Fiš kaže da je ta pojava veoma, veoma retka. "Osećaj neprijatnosti, peckanja ili crvenila nakon što muškarac ejakulira kod žene je mnogo češće izazvan nekom infekcijom ili prosto iritacijom kože i sluzokože, nego alergijom na spermu."

Da bi se u organizmu napravila količina sperme koja se izbaci jednom ejakulacijom, potrebno je dva i po meseca.

Kvalitet sperme zavisi od godina i zdravstvenog stanja muškarca. "Kod muškaraca mlađih od 40 godina, spermatozoidi su generalno zdraviji. I, ako planirate da imate dete u skorijoj budućnosti, ne bi bilo loše da muškarac prestane da puši, konzumira alkohol i namirnice bogate zasićenim mastima", savetuje dr Vambah.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Tagovi:

Ostale vijesti