Protest zbog ubijanja pasa lutalica u Sarajevu

Autor:

Oko dvije stotine osoba okupilo se danas ispred zgrade Opšine Novi Grad Sarajevo kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom nelegalnog ubijanja napuštenih pasa u ovoj sarajevskoj opštini.

Protest zbog ubijanja pasa lutalica u Sarajevu Foto: Samir Cacan, mondo.ba

Protesti su organizovani na Dan zaštite napuštenih životinja kako bi se skrenula pažnja javnosti na, kako organizatori ističu, problem mučenja i ubijanja napuštenih pasa. Demonstranti su nosili transparente s natpisima protiv ubijanja pasa, kao i protiv vladajućih struktura koje krive za neprovođenje zakona.

Okupljeni ističu kako higijenski servis J.P. Lokom na području Kantona Sarajevo dvije godine nelegalno ubija pse.

Protest zbog ubijanja pasa lutalica u Sarajevu Foto: Samir Cacan, mondo.ba
„Okupili smo se ispred Opštine Novi Grad koja je organizovala javno preduzeće Lokom, a koji nezakonito ubija pse grada Sarajeva. BiH je punih šest godina ne sprovodi Zakon o zaštiti životinja. Rješenje problema je u Zakonu i on se ne može riješiti preko noći i ne može se riješiti ubijanjem. Psi se trebaju skloniti s ulica, ali postoji human, zakonit i adekvatan način da se svi ti napušteni psi zbrinu. Rješenje problema DA, ubijanje pasa NE“, kazala je Lada Marijanac, aktivista za pravac životinja.

Sličnog stava je i građanka Jasna Mehmedović Bekrić, koja tvrdi da je ono što radi novogradska kompanija Lokom nelegalno, te optužila načelnika Opštine Novi Grad Semira Efendića da preko kompanije Lokom stvara lični profit.

Protest zbog ubijanja pasa lutalica u Sarajevu Foto: Samir Cacan, mondo.ba
„Načelnik opštine krade pare iz budžeta i u svoj džep ih stavlja preko nelegalne organizacije Lokom, pod izgovorom da rade dobro, a ustvari samo ubija životinje. Kakvu to poruku šalje našim budućim generacijama?“, kazala je građanka Jasna Mehmedović Bekrić i poručila građanima da odgajaju djecu da budu „puni empatije kako bi imali uspješno društvo, a ne društvo idiota kakvo je sada“.

Brojni građani koji su se okupili danas ispred zgrade Općine Novi Grad potpisali su „Peticiju za dosljednu primjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i zaustavljanje ilegalnog ubijanja napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo i čitavoj BiH“.

Opština Novi Grad je u saopštenju navela da je sve ono što rade Higijenski servis i Veterinarska stanica Novi Grad u potpunosti u skladu sa zakonom i drugim važećim propisima iz ove oblasti.

U saopštenju se navodi da je do sada zabilježeno oko 50 fizičkih napada pripadnika udruženja na zaposlene higijenskog servisa, a 29 puta je intervenisala policija, o čemu postoje službene evidencije i podnesene prijave, prenosi Srna.

Opština Novi Grad navodi da kako su zahtjevi građana za odštete zbog ujeda pasa koji su im upućeni do sada prešli 200.000 KM.

Na ulicama u Kantonu Sarajevo napuštenih pasa je u zadnjih nekoliko godina sve više, a oko 3.000 ljudi koji je zatražilo medicinsku pomoć nakon ujeda pasa lutalica u posljednje tri godine.

Ostale vijesti