• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki reditelj snimio film "Sarajevo 1914"

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Ovih dana završena je postprodukcija dugometražnog dokumentarnog filma "Sarajevo 1914", banjalučkog reditelja Gorana Dujakovića, a u produkciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART iz Banjaluke.

Sagovornici u filmu su akademik iz Sarajeva Muhamed Filipović, publicista iz Zagreba Miljenko Jergović, istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović i drugi, a u filmu je korišten materijal iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Film je nastao u okviru projekta "Izučavanjem istorije do pomirenja" finasiranog od strane Evropske unije, a nosilac projekta je Narodna i univerzitetska biblioteka RS iz Banjaluke. Partner na projektu je ACED - "Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj" iz Banjaluke.

"Film je sniman oko četiri mjeseca, od oktobra 2014. do februara 2015. godine, a biće prikazivan na izložbama koje će od juna do novembra 2015. godine biti organizovane u 13 gradova u BiH.

Film će biti dostupan školama u BiH, te prikazivan u javnosti. Informacije o terminima i lokacijama prikazivanja filma u okviru projektnih aktivnosti biće dostupne na internet-stranici projekta 'Izučavanjem istorije do pomirenja'", rekla je za MONDO Svjetlana Marković, koordinator projekta.

Pogledajte fotografije sa snimanja dokumentarnog filma "Sarajevo 2014":

Projekat promoviše knjigu Vladimira Dedijera "Sarajevo 1914", čiji se reprint štampa u okviru projekta, a dokumentarni film je rađen na istom osnovu.

U filmu se, pored bogatog dokumentarnog sadržaja, kroz razgovore sa sagovornicima, iz različitih uglova dobija uvid u okolnosti u kojima je došlo do sarajevskog atentata kao i događajima koji slijede i o aktivistima Mlade Bosne. Sagovornici u filmu daju i osvrt na taj važan istorijski događaj iz današnje perspektive”, kaže Svjetlana Marković.

Osim Gorana Dujakovića, koji potpisuje scenario i režiju, ekipu filma sačinjavaju Predrag Solomun (montaža), Draško Gajić (kamera), David Mastkosa (muzika), Midhat Paravlić (narator), Aleksandar Svitić (asistent snimatelja) i Svjetlana Marković (koordinator projekta ispred ACED-a).

Pogledajte intro filma:

...
Izvor: YouTube

Projekat "Izučavanjem istorije do pomirenja" Evropska unija finansira sa oko 245.000 evra u okviru programa "Sarajevo 2014", a povodom obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop