• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeba: I brata ne bih pustio, a kamoli Sarajevo!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Jedan od najboljih fudbalera Slobode Zajko Zeba za MONDO govorio o predstojećoj utakmici na "Koševu", treneru Husrefu Musemiću, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, epizodi iz Škendije...

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Zajko Zeba ovu polusezonu briljira u tuzlanskoj Slobodi. Postigao je pet golova i imao sijaset asistencija koji su klub sa "Tušnja" izvukli iz opasne zone i doveli u poziciju da "odlučuju" o novom šampionu.

Naime u posljednjem 30. kolu u subotu, Tuzlaci će gostovati lideru na tabeli Sarajevu i ukoliko iznenade bordo tim, šampion će postati Željezničar (pod uslovom da pobijedi Čelik u Zenici), čiji je Zeba bio dugogodišnji kapiten i ljubitelj najvatrenijih navijača - "Manijaka".

"Mi nemamo šta da izgubimo na 'Koševu', u dobroj smo seriji od osam utakmica bez poraza i sigurno nećemo otputovati u Sarajevo da izgubimo. Ali, ako bordo tim bude bolji, sportski ćemo im čestitati", rekao je Zeba na početku razgovora za naš portal.

Ipak, iako može nekim svojim potezom da obraduje Željine navijače, priznao je da će to učiniti, ali ne zbog kluba sa "Grbavice" već Slobode odnosno činjenice da je kao i svaki pravi sportista "uvijek gladan pobjeda".

"Sarajevo će biti pod pritiskom i biće im teško protiv nas jer smo mi najopasniji kad smo rasterećeni. A moj dodatni motiv kao nekadašnjeg kapitena Željezničara? Pa glupo je to pričati, volio bih da pobijedimo, volio bih da postignem gol jer uvijek želim da pobjeđujem protiv koga god da igram! Čak i protiv rođenog brata"!

Zebi na kraju sezone ističe ugovor, ali je priznao da bi što se njega tiče, najradije ostao na "Tušnju".

"Najvjerovatnije ću ostati u Slobodi, mada ništa se još ne zna. U Tuzli mi je odlično, imamo dobar tim, ljudi su korektni i vjerujem da neće biti problema oko produžetka saradnje".

I njegov trener Husref Musemić nedavno je potpisao novi dvogodišnji ugovor sa Slobodom.

"Husref je karakteran stručnjak, rođeni je pobjednik i bez obzira što je legenda Sarajeva sigurno ne bi volio da izgubi na 'Koševu'".

Upravo su Musemić i Zeba prema ocjenama fudbalskih stručnjaka i javnosti najzaslužniji za preporod crno-crvenih.

"Kad sam došao u Slobodu imali smo 12 bodova i bili jedan od najozbiljnijih kandidata za preseljenje u niži rang. Mislim da smo napravili dobar posao u ovoj polusezoni i vjerujem da ćemo se u narednoj vratiti na stare staze slave. Poklopilo se sve, imamo dobar tim, dobrog trenera, predsjednik (Azmir Husić) vodi klub na najbolji mogući način. Nadam se da ćemo naredne sezone biti u prilici da zaigramo u Evropi".

U karijeri je nastupao za brojne klubove u bivšoj Jugoslaviji, od Alanije iz Vladivostoka, Maribora, Splita do makedonske Škendije.

"Ugodno sam se iznenadio u Škendiji, najiskrenije, nisam znao ni gdje idem ni kako je tamo, ali stvarno to je vrlo dobro organizovan klub. Sve je čisto i pošteno ali vjerujem da je Premijer liga BiH jača od makedonskog prvenstva. Tamo ustvari imate tri dobra kluba Vardar, Rabotnički i Škendiju, ostalo je prosječno. Sve u svemu, bilo je lijepo iskustvo za mene".

Priznao je da je ispunio svoj san da zaigra u A reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ali i naglasio da se ne nada previše nekom novom pozivu od aktuelnog selektora Mehmeda Baždarevića.

"Debitovao sam kod selektora Blaža Sliškovića, imao sa 22 godine, zabilježio sam pet-šest nastupa i jedno sedam-osam što sam presjedio na klupi. Iskreno se ne nadam pozivu novog kormilara Baždarevića, ali normalno da bih volio da još neki put obučem najdraži dres. To bi mi bila čast ako se dogodi, ali iskreno, ne nadam se previše".

Bez obzira da li je član reprezentacije ili ne, Zeba je veliki navijač "zmajeva" u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Najvažnija prepreka za ostanak u trci za plasman u Francusku je selekcija Izraela, koja gostuje na "Bilinom polju" 12. juna.

"Najveći 'minus' selekcije BiH je što većina reprezentativaca ne igra standardno u svojim klubovima, možda dva ili tri igrača, tako da mislim da će to biti problem, pogotovo što je riječ o nosiocima igre poput Edina Džeke ili Vedada Ibiševića. Izrael je dobra ekipa što su pokazali u prvom meču sa 'zmajevima' u kojem su slavili ubjedljivu pobjedu (3:0). Biće teško, ali treba igrati dok nada postoji! Kad bi dobili Izrael, onda bi se možda sve okrenulo u našu korist", naglasio je fudbaler Slobode.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC