• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 10 najboljih restorana na svetu

Autor mondo.rs

Godišnje nagrade za najbolje restorane na svetu dodeljene su 1. juna u Londonu. Saznajte koji restorani su najbolji i zavirite u njihove menije - upozoravamo vas da od ovog teksta možda ogladnite.

10. Gagan, Bangkok (Tajland)

U tajlandskom restoranu Gagan služi se indijska hrana, jelo pod nazivom “vijagra”, što su zapravo ostrige u začinjenoj marinadi uz koje se dobija i sladoled. Gosti ovog restorana mogu da uživaju i u jagnjetini koja se služi uz hleb od paradajza. Naravno, u prestižnom Gaganu dostupan je i jastog, kao i klopa iz portugalske, britanske, norveške i japanske nacionalne kuhinje.

9. D.O.M. Sao Paolo (Brazil)

Ovaj restoran je poznat, pre svega, po različitim začinima iz svih krajeva sveta koje osoblje koristi za pravljenje jela. Tipičan obrok u ovom restoranu su salata od tikvica koja se služi sa lignjama, a ceo obrok obogaćen je raznim biljakama, indijskim orahom i sosom od mandarina. Još neke od uobičajenih stvari na meniju brazilskom restorana D.O.M. su kokosovo mleko, brazilski orah, sušeni mango, jastog...

8. Narisava, Tokio (Japan)

Japanski restoran Narisava poznat je, osim po tome da je gotovo nemoguće rezervisati sto zbog gužve, i po tome što se meni konstantno menja. Njihove jelovnik je uvek tematski uređen, tako da imaju uglavnom “kolekcije” jela u zavisnosti od godišnjeg doba. Ovde se služe isključivo japanski specijaliteti. Narisava je specifičan po tome što šef kuhinje sprema takozvani šumski hleb (hleb sa raznim začinima i biljkama), koji narasta pod plamenom sveća. Još jedno od neobičnih jela je puter od peršuna koji izgleda kao lopta napravljena od mahovine. Služi se i japanska riba čiaju, supa od korena čička...

7. Dinner By Heston Blumenthal, London (Velika Britanija)

U sedmom najboljem restoranu na svetu, na jelovniku se mogu naći pileća džigerica, grilovani hleb, puževi, ostrige, žablji bataci, grilovana hobotnica, salata od jastoga... a svi ovi specijaliteti služe se uz povrće i salatu od limuna.

6. Mugaritz, San Sebastijan (Španija)

U restoranu koji ima dve “mišlen” zvezdice, dostupna su 24 specijaliteta. Neki od njih su: oslić sa karfiolom i sirom, riba sargo uz koju se služi testenina, supa od povrća i semenki suncokreta, teletina sa medom...

5. Eleven Madison Park, Njujork (SAD)

U fensi njujorškom restoranu na jelovniku se mogu naći kavijar i dimljena jesetra uz koje se služi krem-sir, salata od lubenice sa kozjim sirom, kuvani jastog, grilovana teletina, pačetina sa medom i lavandom, marinirane šljive sa jasminom i indijskim orahom...

4. Central, Lima (Peru)

U četvrtom najboljem restoranu na svetu služe se školjke obogaćene začinskim biljem, hobotnica, razne vrste ribe, škampi, a gosti mogu da uživaju i u svinjetini... Uz ribu i morske plodove uglvnom služe kukuruz, prave specijalitete od krompira i kamilice, a kakav bi to fensi restoran bio da ne služe i – hobotnicu?

3. Noma, Kopengahen (Danska)

Danski restoran Noma nekoliko puta je proglašavan najboljim na svetu, a ove godine je zauzeo treće mesto. Gosti Nome na meniju mogu naći divlje šljive koje se jedu uz latice divlje ruže, luk spreman na žaru, škampe začinjene začinskim biljem, jastog, pečurke začinjene peršunom, ćuretina, tradicionalni danski kolači sa sirom, sušena šargarepa...

2. Osteria Francescana, Modena (Italija)

U drugom najboljem restoranu na svetu služe se kobasice sa mortadelom začinjene pistaćima i lukom, morel (jestiva gljiva) uz koju se jedu kobasica, testenina i povrće. Ovaj restoran poznat je po tome što se parmezan sprema na pet različitih načina, u zavisnosti od toga koliko je star. Gosti ovde mogu da gricnu i testeninu taljatele sa sosom od ćuretine... Jedan od dezerta je sladole od bosiljka i mocarele, a u prestižnom restoranu ih je, naravno, dostupno još.

1. El Celler de Can Roca, Đirona (Španija)

Najbolji restoran na svetu osnovan je 1986. godine, ima tri "mišlen" zvezdice, a prošle godine ga je Trip Advisor proglasio najboljim na svetu, na osnovu ocena gostiju. U okviru jelovnika ovog španskog restorana gostima se služi jastog uz zamrznuto začinsko bilje, svinjetina sa sosom od sardine, omlet od kavijara i dimljene haringe, račići, karamelizovane masline...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije