• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinamo platio igrača ČETIRI miliona!

Autor mondo.rs

Dinamo iz Zagreba nastavlja da obara rekorde na fudbalskoj pijaci na prostorima SFRJ. Marko Rog stigao iz Splita u Maksimir za četiri miliona... Svi rekordi su Dinamovi.

  Zdravko Mamić često voli da kaže da Hajduk, Crvena zvezda i Partizan, rivali iz "velike četvorke" lige SFRJ, zaostaju godinama za Dinamom iz Zagreba.

Tvrdnje čelnika "modrih" nisu daleko od istine.

Dinamo čitavu deceniju suvereno vlada hrvatskom ligom, a pored četiri titule prvake Jugoslavije, sakupio je još 17 kao šampion Hrvatske, od kojih je deset osvojio uzastopno. Dinamo je redovni učesnik UEFA liga takmičenje, ima monopol nad mladim igračima u komšijskoj državi, a sam Mamić je više puta dokazao menadžerske sposobnosti prodavši igrača za cifru koja za ostale klubove u ovom trenutku predstavlja samo san.

Nekada su ti transferi bili realni na tržištu, a često je znao i da iznenadi. Prijatno...

Luka Modrić je prešao u Totenhem za 21 milion evra, Mateo Kovačić u Inter za 15, Eduardo u Arsenal za 13.5, Vedran Ćorluka je postao defanzivac Mančester sitija za 13...

Mnogo je igrača za ozbiljene sume novca napustilo Maksimir prethodnih godina. Sama činjenica da su transferi Domogoja Vide u Dinamo iz Kijeva za pet i Milena Badelja u HSV za 4.5 na 13, odnosno 15. mestu govori o količni novca koja se slila u klupsku kasu, ali i poslovnim mogućnostima najomrženojeg čoveka kod većine navijača Dinama.

Zagrebački klub znao je da proda igrača, ali i da dobro kupi.

Zdravko Mamić ne žali novac kada prepozna talenat, u to smo mogli da se uverimo u utorak.

NK Split plaćeno je obeštećene od oko četiri miliona evra za Marka Roga, što je definitivno rekord na ovim prostorima. Pre mladog veznog fudbalera "modri" su rekord držali sa kupovinom Roberta Prosinečkog. Bivši trener Crvene zvezde došao je u Maksimir 1997. godine iz Sevilje za 2.5 miliona evra i to je bilo najveće plaćeno obeštećenje sve do prošle godine kada je iz Bajer Leverkuzena stigao Žunior Fernandez za takođe 2.5 miliona.

Izvor: MN PRESS



Marselo Brozović je Lokomotivi iz Moskve 2012. plaćen 2.4 miliona...

Crvena zvezda i Partizan nisu ni blizu Mamićevih poduhvata iako su i jedni i drugi imali mnogo igračkog potencijala da možda čak i nadmaše čelnika Dinama. Crno-beli poslednjih godina, a Zvezda nešto ranije.

Partizan je bio najbliži Dinamu sa transferima Lazara Markovića u Benfiku, Stevana Jovetića u Fiorentinu, Stefana Savića u Mančester siti, Adema Ljajića i Zorana Tošića u Mančester junajted, Aleksandra Mitrovića u Anderleht...

U ovim slučajevima cifre su bile velike (ne kao kod Dinama), ali je Partizan pre svega zbog raznoraznih dilova sa menadžerskim agencijama dobijao znatno manje.

Od onih ranijih transfera najpoznatiji su: Dejana Stankovića iz Zvezde u Lacio za 15 miliona maraka (oko 7.5 miliona evra), Mateje Kežman iz Partizana u PSV za 14 miliona maraka, Gorana Drulića u Saragosu iz Ljutice Bogdana za 13 miliona maraka.

Partizan je najviše novca za pojačanja izdvojio za Eduarda Pašeka 2011. i Ljubomira Fejsu 2008. Sao Kaetano i Hajduk iz Kule zaradili su po 1.2 miliona evra.

Crvena zvezda je u januaru 2006. Kašimi za Takajukija Suzukija platila 2.5 miliona evra, a Tereku 2007. za Ognjena Koromana nešto više od milion evra...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC