• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KALČO: Kao nekad, uz ex-Yu šmek

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Nova sezona italijanske Serije A kreće danas, a glavni favorit za osvajanje "skudeta" je aktuelni šampion Juventus. Brojni Balkanci pokušaće da poprave poljuljani imidž Serije A.

Serija A, devedesetih godina najjače evropsko takmičenje, proteklih godina u stalnom je padu kada je kvalitet u pitanju. "Kalčopoli", slaba infrastruktura, finansijska nemoć u odnosu na najjače evropske lige (Španiju i Englesku), srozali su popularni "Kalčo" na granice neprepoznatljivosti.

Ipak, svi ljubitelji italijanskog fudbala sanjaju da čarolije kojima smo se divili devedesetih ponovo ožive.

Prisjetimo se samo legendarne pjesme "A far l'amore comincia tu" Rafaele Kara, koja je nedjeljom u 15 časova bila nezaobilazna u mnogim domovima, kada se fudbal gledao zbog majstorija na terenu, a ne kladionica i tiketa.

...
Izvor: YouTube

Poljuljani imidž najjače italijanske lige višemilionskim transferima pokušali su ovog ljeta da poprave najpoznatiji klubovi na "Čizmi", a među pridošlicama u Seriju A je i veliki broj igrača sa prostora bivše Jugoslavije.

Nasljednici Vladimira Jugovića, Siniše Mihajlovića, Dejana Stankovića, Darka Kovačevića, Zorana Mirkovića, Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Zvonimira Bobana, Alena Bokšića, Darija Šimića, Igora Tudora i brojnih drugih igrača iz bišve Jugoslavije preplavili su Italiju ovog ljeta, ali i posljednjih nekoliko godina.

BALKANCI U SERIJI A

Srbija sa 17 igrača u Seriji dominira od svih bivših jugoslovenskih republika. Hrvati imaju predstavnika manje, Slovenija osam fudbalera, Bosna i Hercegovina pet, a Crna Gora i Makedonija po dva.

Sličan temperament omogućio im je da se lako prilagode Italiji, pa je tako istraživanje pokazalo da Srba, Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca, Slovenaca i Makedonaca u Seriji A ima više od, do sada neprikosnovenih, Brazilaca i Argentinaca.

Mario Mandžukić pojačao je Juventus, Edin Džeko digao je Rim na noge dolaskom u Romu, dok je gradski rival Lacio angažovao zlatnog "orlića" Sergeja Milinkovića-Savića. Stevan Jovetić zadužio je dres Intera, Đenova je od Crvene zvezde kupila Darka Lazovića, a Nikola Kalinić stigao u Fjorentinu.

I klubovi koji nisu u vrhu italijanskog fudbala slijedili su primjer najboljih. Mladi golman Rada Boris Radunović ubuduće čuvaće mrežu Atalante, novi prvoligaš Karpi angažovao je Ivana Markovića, Rade Krunić stigao je u Empoli iz čačanskog Borca, dok je makedonski internacionalac Aleksandar Trajkovski potpisao ugovor sa Palermom.

Takođe, Milan je za šefa stručnog štaba imenovao Sinišu Mihajlovića, dok je Dejan Stanković tim menadžer Intera.

Ako se tome prirodaju igrači koji već godinama nastupaju u Italiji (Miralem Pjanić, Adem Ljajić, Senad Lulić, Filip Đorđević, Željko Brkić, Nenad Krstičić, Samir Handanovič, Boško Janković, Nenad Tomović, Alen Stavanović, Ivan Strinić, Ervin Zukanović, Mato Jajalo, Šime Vrsaljko, Nikola Maksimović, Milan Đurić, Goran Pandev…), jasno je da će "Kalčo" ove sezone imati "ex-Yu" šmek.

ŠAMPIONSKA TRKA

U posljednje četiri sezone Serije A superioran je bio Juventus, a brojni stručnjaci smatraju da je "stara dama" glavni favorit i u predstojećem prvenstvu. Ipak, trener Masimilijano Alegri svjestan je da ga čeka težak zadatak u odbrani titule, pa je najavio da će ove sezone "liga biti mnogo ujednačenija".

ŠAMPIONI

Aktuelni šampion Juventus neprikosnoven je po broju osvojenih prvenstava. Ne računajući oduzete dvije titule zbog afere "Kalčopoli", Torinezi su slavili 31 put. Na drugom mjestu su Inter i Milan sa po 18, Đenova ima devet, Torino, Bolonja i Pro Verćeli po sedam, Roma je bila najbolja tri puta, jednom manje Fjorentina, Lacio i Napoli, dok po jedan trofej u svojim vitrinama imaju i Kaljari, Sampdorija, Verona, Noveze i Kazale.

Iako su torinski crno-bijeli ostali bez nekoliko izuzetno bitnih igrača, anagažovali su adekvatne zamjene pa se s pravom nadaju da mogu doći do pete uzastopne titule i tako ponoviti uspjeh iz 30-ih godina prošlog vijeka.

Silno pojačana Roma biće im glavni konkurent. Iako je pompezno prošle sezone trener Rimljana Rudi Garsija najavljivao titulu, pred početak ove je mnogo oprezniji u izjavama s obzirom da je Juventus lani trku završio sa 17 bodova prednosti.

U Rimu su željni titule, koju čekaju od 2001. godine, pa je "vučica" ovog ljeta angažovala nekoliko velikih pojačanja s ciljem da skine Juventus sa trona.

Inter, Milan, Lacio, Napoli i Fjorentina vrebaće svoju priliku, ali teško je očekivati da neka od ovih ekipa može parirati pomenutom dvojcu.

Od ove sezone novost u Seriji A je gol-tehnologija, kojom će se broj grešaka sudija pokušati svesti na minimum.

Anketa

Ko će osvojiti šampionsku titulu?

  • Juventus

    18.54% (33)

  • Roma

    64.61% (115)

  • Milan

    11.24% (20)

  • Inter

    3.93% (7)

  • Napoli

    0% (0)

  • Lacio

    1.12% (2)

  • Fjorentina

    0% (0)

  • Niko od navedenih

    0.56% (1)

Ko će osvojiti šampionsku titulu?

Rezultati

EVRO KUPOVI

Juventus i Roma i ove sezone igraće u Ligi šampiona. "Stara dama" prošle godine plasmanom u finale, gdje je poražena od Barselone (1:3), pokazala je da može da parira svima. Da li je to znak da se italijanski klubovi bude? Vidjećemo vrlo brzo.

Milan i Inter uložili su silne novce nastojeći da se vrate u vrh italijanskog fudbala. Za razliku od ostalih ekipa koje će se boriti za vrh, milanski rivali neće učestvovati u Evropi, pa sve snage mogu da usmjere ka prvenstvu.

Lacio će preko Bajera iz Leverkuzena pokušati izboriti plasman u grupnu fazu Lige šampiona. U prvom meču Rimljani su slavili 1:0 i imaju lijepu šansu da se plasiraju u elitu evropskog fudbala.

U Ligi Evrope igrati Fjorentina i Napoli. Sampdorija je u kvalifikacijama za drugo najjače evropsko klupsko takmičenje eliminisana od Vojvodine, pa Đenovljane nećemo gledati u grupnoj fazi.

JUVENTUS

Juventus je znatno izmijenio ekipu u odnosu na prošlu sezonu, ali je sezonu počeo u velikom stilu - osvajanjem italijanskog Superkupa u Šangaju pobjedom protiv Lacija 2:0.

"Stara dama" ostala je bez nekoliko izuzetno važnih igrača. Andrea Pirlo otišao je u MLS (Njujork Siti), Karlos Tevez vratio se u Boku Juniors, dok je Arturo Vidal u rekordnom transferu od 37 miliona evra postao član Bajerna iz Minhena. Povremeni reprezentativac Italije Anđelo Ogbona prešao je u Vest Hem, dok je čuvar mreže Marko Storari odlučio da pojača Kaljari.

Najskuplji transfer ovog ljeta dogovorili su Palermo i Juventus. Mlada argentinska zvijezda Paolo Dibala pojačao je redove šampiona u transferu vrijednom 32 miliona evra.

Mladi Argentinac zadužio je dres sa brojem 21, koji su nekada nosili veliki Zinedin Zidan i Andrea Pirlo. Svi u redovima torinskog tima nadaju se da će Dibala krenuti stopama legendarnog dvojca.

Mario Mandžukić Atletiko Madridu plaćen je 19 miliona, jedan manje koštao je Simone Zaza iz Sasuola, dok su Sami Kedira (Real Madrid) i golman Norberto Neto (Fjorentina) stigli besplatno. Od Udinezea je za 14 miliona evropskih novčanica otkupljen Alberto Perejra, dok je posljednje pojačanje brazilski lijevi bek Aleks Sandro, plaćen Portu 20 miliona evra.

ROMA

Roma nije bila posebno aktivna na početku prelaznog roka, a onda je prodajom dvojice igrača Milanu klupska kasa popunjena sa skoro 50 miliona evra, pa je sportski direktor Valter Sabatini mogao da krene u "šoping".

Dovođenjem Edina Džeke i Muhameda Salaha, Roma je formirala respektabilan sastav i s pravom može očekivati mnogo u sezoni pred nama.

Bosanskohercegovački "dijamant" donijeće svježinu u Rominom napadu, koji već godinama "škripi".

"Vučica" je za 8,5 miliona evra otkupila Andreu Bertolaćija od Đenove i odmah ga proslijedila Milanu za 20 miliona. Nedugo zatim i mladi štoper Alesio Romanjoli proslijeđen je u grad mode za 25 miliona evra. Zaista dobar posao Rimljana. Đenovljani su u Rim na pozajmicu poslali i Španca Jaga Falkea. Vrijedno pojačanje u zadnjoj liniji sitglo je iz Štutgarta u vidu njemačkog reprezentativca Antonija Ridigera.

Možda i najvažniji posao "vučica" je napravila otkupljivanjem ugovora Rađe Najngolana od Kaljarija, dok je iz Arsenala na pozajmicu stigao golman Vojček Šćešni.

Ono što je možda i bitnije, "đalorosi" nisu prodali nijednog bitnog igrača. Hoze Holebas je za 2,5 miliona evra otišao u Votford, štoper Mapu Janga Mbiva prodat je Lionu za 10 miliona evra, dok je Matija Destro otišao u Bolonju za 6,5 miliona evra.

Nepravedno bi bilo ne pomenuti legendarnog Frančeska Totija, kojem će ovo biti 24. sezona u Romi! "Princ Rima" oborio je mnoge rekorde, a u "Vječnom gradu" se posljednjih dana mogla čuti priča da će mu biti produžen ugovor koji ističe na kraju predstojeće sezone.

MILAN - INTER

Milanski rivali imali su očajnu prošlu sezonu. Prvi put u istoriji desilo se da ni Milan ni Inter ne izbore plasman na međunarodnu scenu. Milanisti su završili na osmom mjestu, Interisti tek na desetom, pa su tokom ljeta morali dobro da odriješe kesu kako se ne bi ponovilo prošlo prvenstvo.

Milan je doveo Karlosa Baku iz Sevilje za čak 30 miliona evra, a osim već pomenutog Bertolaćija, stigli su Luiz Adriano iz Šahtjora, Luka Antoneli iz Đenove… Svi kojima je crveno-crna boja u srcu nadaju se da će novi trener Siniša Mihajlović uspjeti da razdrma ekipu.

Kontroverzni Silvio Berluskoni ipak smatra da će najveća snaga Milana ove sezone biti Siniša Mihajlović.

S druge strane, crno-plavi su još više mijenjali. Furiozno je započet prelazni rok jer je Džofri Kondogbia plaćen Monaku čak 30 miliona evra, Hejson Muriljo stigao je iz Malage za osam miliona, a Davide Santon plaćen je 3.7 miliona evra. Na pozajmicu su stigli Stevan Jovetić, Žoao Miranda i Martin Montoja…

Ipak, sve dobro što su uradili u prelaznom roku, po mišljenju navijača, iz uprave Intera "pokvarili" su puštanjem Matea Kovačića u Real Madrid za 35 miliona evra. Otišao je i Đerdan Šaćiri, dok član Intera više nije ni nekadašnji srpski reprezentativac Zdravko Kuzmanović.

Mladi Hrvat je nekoliko puta najavljivao da želi ostati u Interu, a čak je i legendarni Marko Materaci izjavio da je odluka da ga prodaju "kraljevskom" klubu pogrešna. Ipak, trener "neroazura" Roberto Manćini naglasio je da je prodaja Kovačića bila neizbježna.

Od ostalih ekipa koje ciljaju vrh tabele Lacio i Fjorentina nisu mnogo trošili, dok je Napoli pojačao Rumun Vlad Kirikeš i Brazilac Alan, koji je iz Udinezea stigao za 11.5 miliona evra.

KALČOPOLI

Italijanski klubovi ostvarili su brojne uspjehe prethodnih godina, ali korupcijski skandali unazadili su fudbal na "čizmi". Prvi se desio 1980. godine, kada su Lacio i Milan zbog namještanja utakmica morali u Seriju B. Najpoznatiji skandal je onaj iz 2005. godine, popularni "Kalčopoli". U najvećoj aferi u istoriji italijanskog fudbala kažnjeni su brojni klubovi, njihovi čelnici i sudije. Najgore je prošao Juventus, kojem su oduzete titule iz 2005. i 2006. godine, a takođe je izbačen u drugu ligu. Milan i Fjorentina kažnjeni su oduzimanjem bodova.

Odlaskom Rafaela Beniteza u Real Madrid, Napolitanci su pitanje trenera riješili angažovanjem Mauricija Sarija. Tim iz Napulja pokušaće da bude što bliže vrhu, kako bi nastavio kontinuitet dobrih igara u posljednjih nekoliko godina, a veliko pojačanje dobili su u povratku iskusnog čuvara mreže Pepea Rejne.

I Fjorentina je promijenila stručnjaka na klupi. Vinćenca Montelu zamijenio je Paulo Sousa, dok je igrački kadar pretrpio brojne promjene, pa je teško reći da li je tim iz Firence slabiji ili jači nego prethodne sezone.

Koloniju ex-Yu igrača u Laciju uvećao je zlatni "orlić" Sergej Milinković-Savić, koji bi tako u društvu Senada Lulića i Filipa Đorđevića trebalo da čini okosnicu tima "nebeskoplavih". Rimljani bi nakon dugo godina ponovo mogli zaigrati u Ligi šampiona, s obzirom da su uspjeli zadržati Lukasa Bilju i Andersona, igrače koje su ovog ljeta tražili brojni klubovi.

Sampdorija, Đenova, Torino i Palermo pokušaće iznenaditi ove sezone, a u društvu ekipa iz "donjeg doma" trebalo bi da budu Empoli, Atalanta, Verona, Udineze, Kjevo i Sasuolo, kojim će glavni cilj biti što prije pobjeći iz zone ispadanja.

NOVI ČLANOVI

U odnosu na prošlu sezonu, nova imena u Seriji A su debitanti Karpi i Frozinone, dok je svoje mjesto među elitom našla i Bolonja, povratnik u društvo najboljih. Trojcu iz Serije B sigurno će u mislima samo biti opstanak.

KUP ITALIJE

Već na otvaranju sezone, u prvom kolu ovogodišnjeg Kupa Italije, u kojem nastupaju nižerazredne ekipe, postavljen je rekord ovog takmičenja. Ćitadela, koja je prošle godine ispala iz Serije B, deklasirala je četvrtoligaša Rosoblu Potencu sa čak 15:0. Inače, ovaj rezultat ne treba mnogo da čudi, s obzirom da je Potenca pred bankrotom, pa je u ovom meču nastupila sa omladincima. Inače, u Kupu Italije (Coppa Italia) prošle sezone Juventus je trijumfovao nakon produžetaka protiv Lacija 2:1 i tako postao prvi klub kojem je 10 puta pošlo za rukom da bude najbolji u najmasovnijem takmičenju. Roma je ostala na devet trofeja, Inter ima sedam, Fjorentina i Lacio po šest…

Karpi je osnovan davne 1909. godine, a osvajanjem prvog mjesta u Seriji B prošle sezone i plasmanom u elitni rang, popularni bijelo-crveni (Biancorossi) ostvarili su najveći uspjeh u istoriji kluba, s obzirom da su do 2013. godine većinom igrali u trećem i četvrtom rangu italijanskog fudbala (Serija C i D).

Najpoznatiji igrači koji su nosili dres kluba Karpija su legendarni Marko Materaci i Simone Inzagi.

Zanimljivo je da će u predstojećoj sezoni dres Karpija nositi i dvojica fudbalera sa naših prostora. Srpski golman Željko Brkić i Hrvat Igor Bubnjić igraće kao pozajmljeni igrači iz Udinezea. Karpi će domaće utakmice igrati na stadionu Alberto Bralja u Modeni.

Prvi put u istoriji Serije A nastupiće i Frozinone, ekipa koja je prošle sezone osvojila drugo mjesto u Seriji B. Najjača italijanska liga tako je, nakon Rome i Lacija, dobila i treći klub iz pokrajine Lacio. Frozinone je grad 30-ak kilometara jugoistočno od Rima.

Poslije dugotrajnog boravka u Seriji C, 2006. godine konačno je izboren plasman u Seriju B, da bi devet godina kasnije Frozinone stigao do promocije u najjaču italijansku ligu.

Frozinone nastupa na stadionu Komunale Matuza kapaciteta 10.000 mjesta, a trener je nekadašnji as Torina Roberto Stelone.

Bolonja je u finalu baraža nakon dvomeča uspjela proći Peskaru, mnogo teže od očekivanog. U oba meča nije bilo pobjednika (0:0, 1:1), ali su Bolonjezi u viši rang ušli zbog boljeg plasmana u regularnom dijelu sezone.

PRVO KOLO

U prvom kolu možda i najzanimljiviji meč odigraće Fjorentina i Milan. Siniša Mihajlović vraća se na Artemio Franki, ali ovaj put sjediće na klupi Milaneza.

Juventus će u odbranu titule krenuti sa svog stadiona protiv Udinezea, dok Roma gostuje u Veroni.

Već u drugom kolu na programu je prvi veliki derbi. Na "Olimpiku" vicešampion Roma ugostiće "staru damu".

Kompletan raspored Serija A

PAROVI 1. KOLA:

subota, 22. avgust
Verona - Roma (18)
Palermo - Đenova (20:45)

nedjelja, 23. avgust
Juventus - Udineze (18)
Empoli - Kjevo (20:45)
Fjorentina - Milan
Frozinone - Torino
Inter - Atalanta
Lacio - Bolonja
Sampdorija - Karpi
Sasuolo - Napoli

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC