• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučki trapist sir ide u EU

Autor mondo.ba

Pored čuvenog sira trapista koji se danas proizvodi u Aleksandrovcu, nedaleko od Banjaluke, uskoro bi trebala početi i proizvodnja drugih sireva po recepturi francuskih trapističkih monaha.

"U planu nam je da povećamo asortiman nekim drugim polutvrdim sirevima, budući da su nam spremni ustupiti recepturu iz Francuske. Biće riječ o nešto komercijalnijoj vrsti sireva, recepture nisu toliko tajne s obzirom na to da ih mogu proizvoditi i tehnolozi koji nisu iz trapističkog reda", kaže dr. Draženko Budimir iz Zemljoradničke zadruge Livač gdje je počela proizvodnja čuvenog trapista krajem 2008. godine, piše Klix.ba.

Trenutno samo jedan redovnik banjalučkog trapističkog samostana Marija Zvijezda pater Tomislav Topić zna recepturu za pravljenje ovoga sira i on radi kao tehnolog u ZZ Livač čiji je osnivač Caritas Banjalučke biskupije.

Mjesečno se proizvede između dvije i dvije i po tone ovoga sira, a u planu je da se proizvodnja udvostruči. Trenutno se sav proizvedeni sir plasira na domaće tržište, ali se uskoro očekuje i njegov izvoz.

"Očekujemo odobrenje za izvoz, jer postoji potražnja prije svega u Hrvatskoj, gdje smo ga izvozili do njenog ulaska u EU, kao i u skandinavske zemlje", ističe Budimir.

S obzirom na to da danas razni sirevi nose ime trapist, ZZ Livač se obratila za pomoć i Ministarstvu trgovine i turizma RS, jer je ovaj sir zaštićen još 2009. godine kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Međunarodnog instituta za intelektualno vlasništvo u Ženevi.

"Nažalost, u BiH se zaštita vlasništva ne provodi kako bi trebalo, ne štiti se ni domaća proizvodnja, a ni sami potrošači", ističe Budimir i dodaje da je apsurd da se u BiH štite strani brendovi kao što su Nike, Coca-Cola…, a da istovremeno ne štitimo jedini domaći zaštićeni proizvod.

Čuveni sir trapist su na ovim prostorima prvi počeli proizvoditi redovnici trapističkog samostana Marija Zvijezda davne 1882. godine. Sir se ovdje proizvodio punih 128 godina, sve do 1996. godine kada je umro pater Mohor koji je posljednji znao tajnu proizvodnje ovog sira. Nakon toga niko nije znao praviti originalni sir, sve do 2008. godine kada pater Tomislav Topić odlazi u Francusku u samostan trapista gdje mu je prenošena tajna proizvodnje čuvenog sira.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE