• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će Srbi sad u Ostravi?

Reprezentacija Srbije okupila se u Staroj Pazovi pred poslednji ovogodišnji meč na međunarodnoj sceni.

 Prijateljska utakmica Češka Srbija Izvor: MN PRESS

Dvadeset nacionalnih timova, uključujući domaćina, kvalifikovalo se za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a preostala četiri učesnika biće poznata nakon dvomeča baraža, koji su na rasporedu od 12. do 17. novembra.

Srbija, nažalost, nema nikakvih "briga" po tom pitanju, pa će u poslednjoj utakmici ove godine, protiv Češke u Ostravi (petak, 20.30), igrati za... Pa, teško je reći za šta!

S obzirom na to da je sledeći takmičarski meč tek kroz 10 meseci, da je neizvesno da li će Radovan Ćurčić ostati selektor u novom ciklusu kvalifikacija (za Mundijal 2018), kao i to što je klupska sezona u punom zamahu, veliko je pitanje sa kakvim motivom i kolikom željom će "orlovi" istrčati na teren stadiona Bazali.

Dok ih ne vidimo na delu, moramo da verujemo izjavama iz Sportskog centra u Staroj Pazovi, gde su se naši najbolji fudbaleri u ponedeljak okupili pred put za Češku.

"Pruža nam se prilika da potvrdimo dobru formu iz septembra i oktobra. Jako nam je žao što nismo uspeli da se plasiramo na EP. Sada možemo samo da se na miru 'prestrojimo' i dočekamo spremni naredne kvalifikacije", kaže krilo CSKA iz Moskve, Zoran Tošić.

Centarfor Njukasla Aleksandar Mitrović uverava da motiv neće izostati.

"Kada god se igra u nacionalnom dresu, ima motiva. Pred nama su sledeće godine nove kvalifikacije i vreme do tada treba iskoristiti da se što bolje pripremimo".

"Vezista" Olimpijakosa Luka Milivojević dodao je da "uvek treba naći motiv za nastup u reprezentaciji", ali da to "nije teško, jer svi želimo da igramo u nacionalnom dresu".

Podsetimo da "dobra forma", o kojoj priča Tošić, podrazumeva pobede nad Jermenijom i Albanijom od po 2:0, kao i poraze od Francuske (1:2, u prijateljskom odmeravanju snaga) i Portugala (1:2, na kraju kvalifikacija za EP).

Otkako je Srbija samostalna država, sa Češkom smo se sastali samo jednom i to u vrlo specifičnom trenutku.

Utakmica u Uherskom Hradištu 16. avgusta 2006. bila je prva pod imenom "Srbija", nakon neuspeha Srbije i Crne Gore na Mundijalu u Nemačkoj, a ujedno je kao selektor debitovao Španac Havijer Klemente.

Pod vođstvom "Malog Napoleona" pobedili smo u gostima rezultatom 1:3 (1:0), golovima Danka Lazovića, Marka Pantelića i Aleksandra Trišovića.

Usledile su kvalifikacije za EURO 2008, u kojima smo startovali gotovo savršeno, osvojivši 10 bodova iz prva četiri meča (Azerbejdžan 1:0, Poljska u gostima 1:1, Belgija 1:0, Jermenija 3:0), ali je u martu 2007. usledio poraz na gostovanju u Kazahstanu (2:1), koji nas je na kraju skupo koštao. Kao i bodovi ispušteni protiv Finske u Beogradu (0:0) i Jermenije u Jerevanu (0:0).

Eventualna nova pobeda nad Češkom, učesnikom EURO 2016 i pobednikom grupe A, u kojoj su se takmičili Holandija, Turska i Island, mogla bi da podigne nivo entuzijazma u susret kvalifikacijama za SP u Rusiji, mada... Septembar je baš daleko i ta priča je sada krajnje maglovita.

Ubedljivo najveći dobitnik u slučaju pozitivnog rezultata u Ostravi bio bi Radovan Ćurčić, objektivno jedini član reprezentacije Srbije koji je "životno" zainteresovan za ishod te utakmice.

Igračima će biti "ni iz džepa, ni u džep", jer bi i pobeda ostala u senci neuspešnih nastojanja da se domognemo Francuske, dok bi poraz u sadašnjoj atmosferi ravnodušnosti bio prihvaćen kao nešto normalno i bio bi tema u medijima eventualno do nedelje-ponedeljka.

SPISAK

golmani Vladimir Stojković (Makabi Haifa), Marko Dmitrović (Alkorkon), Damir Kahriman (Crvena zvezda);

defanzivci Branislav Ivanović (Čelsi), Nenad Tomović (Fiorentina), Marko Petković (Zvezda), Stefan Mitrović (Gent), Duško Tošić (Bešiktaš), Uroš Spajić (Tuluz), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Filip Mladenović (BATE Borisov);

"vezisti" Nemanja Matić (Čelsi), Radosav Petrović (Dinamo Kijev), Luka Milivojević (Olimpijakos), Nemanja Gudelj (Ajaks), Adem Ljajić (Inter), Zoran Tošić (CSKA), Dušan Tadić (Sautempton), Filip Kostić (Štutgart), Aleksandar Katai (Zvezda);

napadači Lazar Marković (Fenerbahče), Aleksandar Mitrović (Njukasl), Petar Škuletić (Lokomotiva Moskva);

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC