• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rodila bebu, država joj okrenula leđa, a ide u Rio

Autor mondo.ba

Lusija Kimani, uprkos velikim problemima, uspjela da izbori nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

  Lusija Kimani po treći put nastupiće na Olimpijskim igrama, što nije pošlo za rukom nijednom sportisti iz Bosne i Hercegovine. Lusija je nastupala na OI u Pekingu 2008. godine i OI u Londonu 2012. godine.

Atletičarka banjalučkog Borca odlično je istrčala maraton u Valensiji i ispunila A olimpijsku normu.

Stazu dugu 42 kilometra, pretrčala je za dva sata, 40 minuta 30 sekundi, što je za minut i po brže od potrebne norme.

Siniša Marčetić, muž i trener Bh atletičarke, za MONDO je ispričao koliko je teško bilo doći do cilja.

“Lusija je postala jedina sportiskinja u istoriji iz Bosne i Hercegovine koja će se tri puta takmičiti na Olimpijskim igrama. Na maratonu u Valensiji Lusija je imala peh, jer je na drugom kilometru bila sapletena i povrijedila je oba koljena pri padu. Nakon otprilike dvije minute uspjela je da ustane i da nastavi trku i na kraju završi i ispuni normu za Rio”, prenio je utiske sa maratona u Valensiji za MONDO Siniša Marčetić.

U odnosnu na prethodna dva puta kada je izborila plasman na najveću planetarnu smotru sportista razlika je ogromna.

“Razlika je jako velika, jer Lusija se vraća nakon što smo dobili bebu i osim toga povreda ahilove tetive uticala je na pauzu od tri mjeseca početkom godine. Srećom dr Jakovljević iz Banjaluke metodom i tretmanom krvne plazme uspio je da sanira povredu i da je spremi za naporne treninge i trku”, kaže Marčetić.

Zanimalo nas je da li ste imali pomoć kluba, države, grada ili ste tradicionalno sami sve uradili?

“Kada trenirate profesionalno za maraton onda mjesecno trčite od 600 do 800 kilometara i tako dva do tri mjeseca. To se odnosi na fizicku pripremu prije svega, a psihološka priprema isto tako igra jako bitnu ulogu. Nažalost psihološka priprema i nije baš bila najbolja jer smo morali naći način kako pronaći sredstva, jer su sva vrata nabrojanih institucija bila su zatvorena, tako da sami smo finansirali pripreme za Olimpijske igre što je za rubriku vjerovali ili ne? Nažalost vjerovatno se situacija neće promijeniti i ponovo ćemo sami finansirati odlazak u Rio”, ogorčen je Marčetić.

Kada se čuje na koji način rade vrhunski sportisti u Bosni i Hercegovini, postavlja se pitanje kako uopšte uspijevaju da održe kontinuitet dobrih rezultata u ovom sportu s obzirom da se ne ulaže baš puno i da se o Luciji priča uglavnom kad ostvari jedan ovakav rezultat.

“ Kada nešto volite onda to radite iz ljubavi. Jednostavno svjesni smo da smo prepušteni sami sebi i da živimo u zemlji gdje je normalno da se sporista sam priprema za Olimpijske igre”, završio je Marčetić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC