• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baraž je krajnji domet, BiH ponovo bez EP!

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina ni u trećem pokušaju nije uspjela da slavi u baražu. Poslije Portugala, koji je preko "zmajeva" obezbijedio Mundijal, a zatim i EP, isto su učinili i Irci. Pobjedom 2:0 u revanšu plasirali su se na EURO 2016.

Bosna i Hercegovina nije uspjela.

Nakon zeničkih 1:1, "zmajevi" su u revanš meču baraža poraženi od Irske 0:2, pa će tako "ostrvljani" igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj sljedeće godine.

IRSKA - BIH 2:0 (1:0)
/Volters 24 penal, 70/

IRSKA: Rendolf, Kolmen, Kioh, Vilen (od 90. O'Šej), Mekarti, Klark, Marfi (od 55. Long), Volters, Brejdi, Hulahan (od 55. Meklin), Hendrik. Selektor: Martin O'Nil.

BiH: Begović, Spahić, Zukanović, Kolašinac, O. Vranješ, Cocalić (od 46. Bešić), Medunjanin (od 69. Đurić), Lulić (od 80. Ibišević), Pjanić, Višća, Džeko. Selektor: Mehmed Baždarević.

Golovima Džonatana Voltersa reprezentativci Irske slavili su u duelu sa BiH, iako nisu prikazali skoro ništa više od tima Mehmeda Baždarevića.

U skromnoj fudbalskoj predstavi, stekao se utisak da je vizu za EP obezbijedila spretnija i srećnija, a ne toliko kvalitetnija ekipa. Ipak, po gol u oba poluvremena napadača Stouk Sitija bili su dovoljni za konačnih 3:1 nakon dvomeča baraža.

U prvih dvadesetak minuta nije bilo velikih uzbuđenja, a onda je Ervin Zukanović nespretno reagovao u kaznenom prostoru gostiju, a holandski arbitar Bjorn Kujpers pokazao je na penal, odakle je siguran bio Volters.

Ostatak prvog poluvremenu protekao je u bezidejnoj igri, pa je selektor BiH već na startu nastavka pružio šansu Muhamedu Bešiću, da pokuša razdrmati sredinu terena, koja je bila neprepoznatljiva u prvih 45 minuta.

Senad Lulić i Miralem Pjanić bili su daleko ispod svog nivoa, dok se jedini trudio Edin Višća. Međutim, bilo je to premalo da se ozbiljnije zaprijeti tvrdim Ircima.

Krenuli su "zmajevi" odlučnije u drugom poluvremenu, znatno ofanzivnije, ali ni to nije donijelo željeni rezultat. Ulaskom Milana Đurića napad BiH dobio je na čvrstini, ali je samo minut kasnije Irska stigla i do drugog gola i tako riješila meč.

Nakon gola u prvom meču na "Bilinom polju", Robi Brejdi veliki posao uradio je i u revanšu. U 70. minutu poslao je loptu pred gol Asmira Begovića, u želji da interveniše Ognjen Vranješ "asistirao" je Voltersu, koji je svojim drugim golom zapečatio sudbinu "zmajeva".

Najbolju priliku BiH je imala u 92. minutu, kada je Vedad Ibišević pogodio prečku.

BiH tako ni u trećem pokušaju nije uspjela da izađe kao pobjednik iz baraža. Prvo je 2009. godine Portugal slavio u razigravanju za Mundijal u Južnoj Africi, dvije godine kasnije Kristijano Ronaldo i društvo preko "zmajeva" izborili su plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini, a sada je Irska bila uspješnija i srušila snove bh. fudbalerima da nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu mogu zaigrati na drugom uzastopnom velikom takmičenju.

TOK UTAKMICE:

90+3 - Kraj utakmice, Irska ide na Evropsko prvenstvo!

90+2 - Nisu "zmajevi" sada imali ni sreće. Ibišević je odlično šutirao, ali je prečka spasila Irsku.

90 - Još tri minuta sudijske nadoknade.

87 - Džeko je dobro spustio loptu za Đurića, čiji šut je izblokirao Klark i lopta je završila u korneru. Nakon ubacivanja sa strane, pravi karambol u šesnaestercu Iraca, ali je najspretniji bio golman Rendolf i spasio svoj gol.

80 - Vedad Ibišević dobija šansu u posljednjih deset minuta umjesto Lulića.

75 - Još jedna katastrofalna greška Spahića. Izgubio je loptu u duelu sa Longom, koji se srećom spetljao i u odličnoj prilici nije uspio da matira Begovića.

70 - GOOOL! Drugi pogodak Voltersa, koji dovodi svoju reprezentaciju na prag Evropskog prvenstva. Ognjen Vranješ u želji da izbaci loptu praktično je asistirao Voltersu, a njemu nije bilo teško da savlada nemoćnog Begovića.

...
Izvor: YouTube

69 - Ulazi Mešin džoker Milan Đurić. Zamijenio je Harisa Medunjanina.

65 - Prolazi vrijeme. Još 25 minuta do kraja meča. Irci su sada imali šansu nakon kornera. Srećom Zukanović je sada sigurno intervenisao.

59 - Uigranu akciju nakon prekida izveli su Medunjanin i Pjanić, ali je vezista Rome loše šutirao.

55 - Primijetio je selektor domaćih Martin O'Nil da nešto ne štima na terenu. Poslao je u igru dva nova igrača, Šejna Longa i Džejmsa Meklina umjesto Derila Marfija i Vesa Hulahana.

54 - Pritisak "zmajeva"! Višća je sada bio u prodoru, asistirao Senadu Luliću, ali se fudbaler Lacija spetljao, "promašio fudbal" i prilika je propala. Ali, očigledno je da BiH kreće odlučnije ka golu Darena Rendolfa.

48 - Haris Medunjanin izveo je "skraćeni korner", neko od irskih fudbalera zahvatio je loptu glavom, a ona je završila malo iznad prečke u korneru.

46 - Počinje drugo poluvrijeme. Baždarević je odlučio da odmah napravi izmjenu. Umjesto Edina Cocalića na terenu je sada Muhamed Bešić.

Prvih 45 minuta igre donijelo je borbenu, ali ne toliko kvalitetnu utakmicu. Igra se odvijala uglavnom između dva šesnaesterca. Selektor BiH odlučio je da meč počne sa samo jednim napadačem, ali Džeko je bio previše odsječen i udaljen od saigrača, tako da je u prvom poluvremenu praktično bio beskoristan. Izostala je i pomoć sa sredine terena. Nezapaženi Miralem Pjanić nije kreirao niti jednu ozbiljnu šansu, tako da "zmajeve" u nastavku očekuje veliki posao kako bi stigli zaostatak i sačuvali šanse za plasman na EURO 2016.

- kraj prvog poluvremena -

44 - Loša igra izabranika Mehmeda Baždarevića. Iako imaju gol zaostatka, "zmajevi" nikako da ozbiljnije krenu ka protivničkom golu.

35 - Mogli su Irci sada i do drugog gola. Begović je oklijevao, pri ispucavanju je pogodio Vesa Hulahana, ali je ipak iz drugog pokušaja golman BiH uspio da uhvati loptu.

- Posjed lopte 44% - 56%

34 - Džeko je pripremio šansu za Harisa Medunjanina, koji sa ivice šesnaesterca ipak šutira preko gola.

30 - Nema uzbuđenja. Irci pametno čuvaju prednost.

26 - Pokušao je Edin Džeko da zaprijeti irskom golu, ali je bio neprecizan. Lopta je završila pored desne stative.

24 - GOOOL!!! Irska vodi 1:0. Strijelac sa 11 metara je Džonatan Volters. Šutirao je u Begovićevu desnu stranu, čuvar mreže "zmajeva" bacio se u desnu, šanse za odbranu nije bilo.

...
Izvor: YouTube

23 - PENAL ZA IRSKU! Ervin Zukanović igrao je rukom u šesnaestercu BiH, Kujpers pokazao na "bijelu tačku", a zbog prigovora Senad Lulić dobio je žuti karton.

20 - Prva javna opomena na utakmici, i to za Emira Spahića. Faulirao je Džefa Hendrika, pa mu je Kujpers pokazao žuti karton.

14 - Nakon nešto agilnijih napada domaćih, bude se i fudbaleri BiH. Miralem Pjanić pokušao je u kaznenom prostoru Iraca, ali je bio okružen sa previše protivničkih igrača i nije uspio da dođe do šanse.

9 - Prva opasnost po gol "zmajeva". Robi Brejdi odlično je prošao po lijevoj strani, uputio loptu paralelno sa gol linijom, ali je Asmir Begović odlično reagovao i loptu poslao u korner. 

5 - Pet minuta igre, uglavnom na sredini terena, za sada bez prilika.

1 - Počeo je meč, sretno "zmajevi".

- Intonirane su himne BiH i Irske.

- Dvoboj na "Aviva" stadionu počinje za par minuta, a prije prvog sudijskog zvižduka održana je minuta ćutanja za sve nastradale u terorističkim napadima u Parizu.

- BiH nikada do sada nije osjetila slast pobjede u duelu sa Republikom Irskom. U prijateljskom meču 2012. godine, "ostrvljani" su slavili pogotkom Šejna Longa, dok u prvom baraž meču prije tri dana u Zenici nije bilo pobjednika 1:1 (strijelci Edin Džeko i Robert Brejdi).

- U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, Irci nisu poraženi na posljednjih devet utakmica na svom terenu. Posljednji neuspjeh doživjeli su prije pet godina, 8. oktobra 2010. godine kada su Rusi u Dablinu slavili 3:2.

- "Zmajevi" su lišeni usluga povrijeđenih Tonija Šunjića i Mensura Mujdže. Vedad Ibišević čekaće svoju priliku s klupe.

S druge strane, domaćini su bez iskusnog golmana Šeja Givena, te Dejvida Mejlera. Oba igrača ne mogu nastupiti zbog povreda. Oporavljeni Šejn Long utakmicu počinje s klupe.

- U toku je zagrijavanje ekipa. Još 40 minuta do početka meča.

- Duel Irske i BiH sudiće Bjorn Kujpers iz Holandije.
- Na stadionu "Aviva" u Dablinu očekuje se oko 3.000 navijača BiH.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banjalucanin

Ajmo zeleniii!!! Hahahhaaahaha...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC