Android aplikacije neće raditi na Windows 10 (još)

Autor:

Microsoft povukao "most" koji Android aplikacije pretvara u Windows 10.

0
A- A A+
Android to Windows app Foto: Microsoft/MONDO portal.

Microsoft je programerima Windows 10 i Windows 10 mobile najavio mogućnost podrške za lako prebacivanje (portovanje) postojećih iOS i Android aplikacija na te platforme, čak i kreiranje univerzalnih aplikacija, koje će raditi jednako dobro na svim uređajima. Ipak, prema izvoru Windows Central bloga, Astoria projekat, odnosno portovanje Android aplikacija na Windows je suspendovano do - ne zna se kad!

Microsoft je objavio da Astoria projekat još uvek nije spreman, ali da zato odlično rade portovanje iOS i Web aplikacija, dok će uskoro stići i puna podrška za Win32 aplikacije. Aplikacija za pretvaranje Android aplikacija u Windows aplikacije već neko vreme nije dostupna u Windows Insider programu i možda je ovakav scenario i bolji - da Microsoft sve sredi, pa onda pusti portovanje s Androida "u full-u", a ne da pokvari dobar utisak koji ne napravio sa univerzalnim aplikacijama.

Podsetite se šta sve radi konvertor aplikacija u Windows 10 OS

Izvorni kod Android aplikacija razvijanih u Javi ili C++ omogućiće vrlo brzu transformaciju u aplikacije za Windows 10 za telefone i iskorišćenje najvećeg dela koda, što će programerima omogućiti da lako i brzo svoje postojeće Android aplikacije pretvore u Windows 10 kompatibilne. Sama Windows Phone platforma koristiće neku vrstu Android "podsistema" koji će omogućiti laku primenu Android aplikacija i igara, tako da programeri mogu da iskoriste Windows API i prilagode Android kod za Windows Phone i Windows 10. Podržane su čak i Live Tiles i druge Windows Phone i Windows 10 opcije sa iOS i Android aplikacijama.

Microsoft će svojim programerima ponuditi ukupno četiri SDK alata kako bi olakšao prilagođavanje postojećih Android i iOS aplikacija (uz minimalan rad) za Windows Phone.

Novi SDK alati pravljeni su za veb stranice, NET i Win32, pomenute Java i C ++, ali i iOS Objective C pisane aplikacije, kako se vidi na našoj slici s događaja. Na poslednji način je Microsoft uveo Candy Crush Saga igru sa iOS sistema na Windows Phone i, makar koliko mi imamo iskustva s igrom, sve radi dobro, uz redovna ažuriranja aplikacije.

Ova odluka Microsofta (videćemo da li je i koliko dobra), deo je strategije kojom će kompanija pokušati da omogući programerima za Windows, Windows Phone, Android, iOS, Linux i Mac da dosegnu nove korisnike i aplikacije isporuče milionima novih ljudi.

Ostale vijesti