Zvizdić: Pucanj u BiH

Autor:

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je sinoć nakon vanredne sjednice sa rukovodiocima policijskih agencija u BiH da je pucanj u vojnike Oružanih snaga BiH bio pucanj u državu BiH.

1
A- A A+

"Nikome ne možemo dozvoliti nešto tako i to će sigurno biti sankcionisano", rekao je Zvizdić.

Zvizdić je dodao da će biti sačekan izvještaj tužilaštava BiH i Kantona Sarajevo, te će u toku dana biti jasniji motivi, razlozi i kvalifikacija događanja u Rajlovcu.

On je rekao da je podignut stepen bezbjednosti i unutar svih bezbjednosnih agencija, prenose federalni mediji.

 "Podigli smo stepen bezbjednosti u svim bezbjednosnim agencijama. Suština je poruke da je zaista u bilo kojoj državi svijeta nedopustivo da bilo ko iz bilo kojih razloga puca u uniformisanog policajca i vojnika, jer su oni predstavnici države. Stepen sigurnosti će biti povećan na najveći nivo. Nastaviće se borba u cilju onemogućavanja i sprečavanja ovakvih događaja", rekao je Zvizdić.

Sastanku su u Sarajevu, osim Zvizdića, prisustvovali zamjenici ministra odbrane BiH, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Vahid Ćosić, te direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Perica Stanić.

O svim bitnim aspektima obaviješten je i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić koji se nalazi u Parizu, kao i ministar odbrane BiH Marina Pendeš, koja je u SAD.

Komesar kantonalnog MUP-a Vahidin Ćosić rekao je nakon sjednice u zgradi Savjeta ministara BiH da se osumnjičeni za ubistvo vojnika ubio neposredno prije dolaska policije u kuću.

"Dobili smo informacije gdje bi se počinilac mogao nalaziti. Tri lokacije bile su blokirane i neposredno prije dolaska policije čula se detonacija. Ulaskom u prostoriju, zatečeno je tijelo muške osobe koja je izvršila samoubistvo", naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, u kući, koja je na nekoliko spratova, na spratu na kojem je pronađeno tijelo osumnjičenog nije zatečen niko drugi.

"Biće utvrđeni motivi i pravci policijskog djelovanja, a preduzimaju se sve konkretne mjere i radnje s ciljem rasvjetljavanja događaja", rekao je Ćosić.

U napadu u sarajevskom naselju Rajlovac ubijeni su pripadnici Oružanih snaga BiH Armin (Murisa) Salkić i Nedeljko (Dušana) Radić.

Prilikom napada osumnjičeni Enes Omeragić (34) je uzvikivao "Alahu ekber".

Ostale vijesti