• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluzivno! Fotografije prve pametne zgrade u BiH

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Izgradnja Tehnološkog centra banjalučke kompanije LANACO u završnoj je fazi, spoljašnji radovi na prvoj "pametnoj zgradi" skoro su gotovi, a useljenje u nove objekte planirano je već za proljeće 2016. godine.

 Ekskluzivno: Fotografije prve pametne zgrade u BiH, kompanije Lanaco Izvor: MONDO/LANACO

Objekat vrijedan 17 miliona KM nalazi se u poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci, a u njemu će se proizvoditi napredna softverska i infrastrukturna rješenja, kao i specifične hardverske komponente.

Dragan Ninić, menadžer Sektora za IT servis menadžment kompanije "Lanaco", u razgovoru za MONDO je potvrdio da je izgradnja zgrade Tehnološkog centra pri kraju.

"Krajem ove sedmice tehnički objekat će biti u potpunosti gotov, dok je izgradnja glavnog objekta u završnoj fazi. Do kraja sedmice planiramo završiti fasade i zatvaranje čitavog objekta. Paralelno sa spoljašnjim radovima teku i unutrašnji radovi.

Tehnološki centar sačinjen je od glavnog i tehničkog objekta, a ukupna vrijednost investicije je 17 miliona KM. Glavna zgrada ima pet spratova i sastoji se od prostorija za upravu kompanije, proizvodnju softvera i data centra, kao i propratnih sadržaja, poput restorana, konferencijskih sala i učionica za edukaciju. Kako smo oduvijek smatrali da su naši zaposleni najvrijedniji potencijal, u novim objektima smo planirali uređenje soba za odmor sa raznovrsnim sadržajima.

U tehničkom objektu nalazi se prostor za proizvodnju hardvera, servis i skladišta, te garaže za goste i zaposlene. Ukupna površina oba objekta je oko 10 hiljada metara kvadratnih, od čega je ukupna površina glavnog objekta 5.500 metara kvadratnih, a ukupna površina tehničkog objekta 4.500 metara kvadratnih.

Izgradnjom Tehnološkog centra otvoriće se mogućnost za rad 600 stručnjaka, koliki je i kapacitet Centra. Zapošljavaćemo visokoobrazovane, uglavnom iz oblasti IKT-a. S obzirom da izgradnja Tehnološkog centra ide svojim tokom, useljavamo se u nove objekte tokom proljeća 2016. godine", kaže Ninić.

MONDO vam donosi EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE prve "pametne zgrade" u BiH! Pogledajte...

U nastavku razgovora, glavni menadžer kompanije Lanaco pojasnio nam je i šta konkretno znači "pametna zgrada", odnosno "upravljanje objektom pomoću softvera".

"Tehnološki centar kompanije LANACO je prva 'pametna zgrada' u BiH, u kojoj će svi procesi biti nadgledani i upravljani pomoću softvera, od potrošnje energije, rada data centra, kao i sigurnosti u i oko objekta. Objekat je izveden po principima energetske efikasnosti, što znači da se vodilo računa o smanjenju gubitka energije, efikasnom korištenju i proizvodnji energije. Objekat je dostupan i za osobe s invaliditetom.

Sistem zaštite u Tehnološkom centru podignut je na najviši nivo, a omogućeno je i konstantno napajanje objekta električnom energijom. Kompletnim instalacijama, opremom i bezbjednosnim sistemima u objektu upravlja se preko BMS sistema (Building Management System), što predstavlja sistem centralizovanog upravljanja objektom, potrošačima električne energije, sistemima pristupa objektu, bezbjednosnim i protivpožarnim sistemima.

Na ovaj način smanjuju se troškovi u eksploataciji objekta i globalnim monitoringom svih navedenih sistema dobija se trenutna informacija o eventualnim kvarovima, prekidima nekih funkcija i potencijalnim opasnostima za funkcionisanje zgrade, te se zato i naziva pametnom zgradom", navodi Ninić.

Glavni projektant tehnološkog centra je "VG projekt" iz Banjaluke, a izvođač građevinskih radova kompanija "Aragosta" iz Banjaluke. Inženjeri "Lanaca", u saradnji sa konsultantima globalnih IT kompanija odgovorni su za projekat data centra, instalacija i pratećih sadržaja.

"Želja nam je da Tehnološki centar predstavlja most za prenos znanja i novih tehnologija globalnih kompanija prema regionalnom tržišu. Sve ovo će da učini IKT industriju u našoj zemlji modernijom i konkurentnijom, a cjelokupan privredni ambijent u zemlji mnogo boljim, što će se reflektovati na smanjenje nezaposlenosti i podizanje ekonomskog standarda Banjaluke, ali i cijele zemlje.

"Gradnjom objekta u poslovnoj zoni 'Incel' ukazala se važnost ostvarivanja veze ovog pomalo devastiranog dijela grada sa gradskim jezgrom."

Zaposlićemo i edukovaćemo veliki broj mladih stručnjaka, težićemo da plasiramo naša rješenja na nova tržišta, kao i da obezbjedimo sve IT uslove bez kojih velike inostrane kompanije ne planiraju ulaganje u tržišta kao što su BiH. Takođe, bićemo usmjereni i na istraživanja i inovacije.

Novi poslovni objekti kompanije smješteni su u poslovnoj zoni 'Incel', a njihovom gradnjom ukazala se važnost ostvarivanja veze ovog pomalo devastiranog dijela grada sa gradskim jezgrom. Novi objekti kompanije nosioci su novog ambijenta i atmosfere u Banjaluci, kako u prostornom, tako i u privrednom, ali i širem društvenom smislu", rekao je na kraju razgovora za MONDO Dragan Ninić, menadžer Sektora za IT servis menadžment kompanije "Lanaco".

Dragan Ninić
Izvor: MONDO/LANACO

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS