• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarić za MONDO: Rio je šlag na tortu

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Dobojlija Danijel Šarić u razgovoru za MONDO govorio je o jednom od najvećih uspjeha u karijeri, plasmanu na OI u Rio de Žaneiru, o Barseloni, onima kojima njegov uspjeh smeta...

Reprezentacija Katara poslije osvajanja srebra na SP ove godine ostvarila je još jedan istorijski uspjeh – plasman na Olimpijske igre koje se sljedeće godine održavaju u Rio de Žaneiru.  Jedan od najzaslužnijih za ove uspjehe je golman Barselone Danijel Šarić.

U intervjuu za MONDO prije godinu dana on je rekao da je njegov motic za igranje za reprezentaciju Katara igranje na SP i odlazak u Rio, a sada se to i ostvarilo.

"Sama pomisao da ću, ako Bog da, biti na Olimpijskim igrama je za mene šlag na tortu. Sa punih 39 godina da idem na Olimpijske igre je za mene savršenstvo, pogotovo znajući šta to znači za Katar jer je to prvi put da u nekom timskom sportu Katar ide na Olimpijske igre. Za mene kao sportistu to je sjajno. Titule sa klubom su jedno, ali sam odlazak na Olimpijske igre je nešto posebno. Ali to ću znati tek sljedeće godine (smijeh)", počeo je Šarić novi razgovor za MONDO.

Reprezentacija Katara pred SP u januaru bila je prava nepoznanica, ali istovremeno i selekcija koju su mnogi osporavali. Poslije ovih uspjeha polako svi uviđaju da je riječ o selekciji za respekt.

Nema vremena za slavlje

Poslije istorijskog uspjeha, plasmana Katara na OI, Šarić nije imao vremena da to proslavi sa saigračima, jer je već sljedećeg dana igrao utakmicu Lige šampiona sa Barselonom. "Oni su ostali da nazdrave, ja sam popio dvije čaše vina i otišao na avion. Moja sreća ili nesreća u ovoj godini je da nikada nisam imao vremena da uživam u tim pobjedama. Svaki novi uspjeh kada je bio sutradan je počinjala neka nova priča, ovaj put bio je to odlazak na Ligu šampiona. Nisam imao vremena ni da skontam da smo se plasirali na Olimpijske igre. Ali biće vremena za slavlje".

 "Rivera je znao da skupi tim. Svi su nas omalovažavali i gledali na nas kao drugorazrednu ekipu, govorili su samo da golmani imaju nekog rukometnog iskustva, međšutim, svi zajedno smo pokazali da možemo, uz vođstvo Rivere koji je izvanredan trener, stručnjak i rukometna legenda. On je sve spojio u jedno, doveo nas je do medalje na SP a poslije i odveo na OI, to govori o njegovom radu, ali i našem talentu i kvalitetu. Katar je sjajna ekipa, uz vođstvo Rivere", rekao je Šarić.

Šta sada Katar može na Olimpijskim igrama?

"Poznavajući Riveru i njegov mentalitet tamo nećemo ići kao turisti. Biće teže, nismo domaćini kao što je bilo na SP, ali uz dobar žrijeb i malo sreće možemo da visoko kotiramo. Obećavam da nećemo ići kao turisti da gledamo kako je lijep Brazil. Naš sportski karakter doći će do najviše tačke, a da li će to biti medalja, ili četvrtfinale ili polufinale, to je neka druga priča".

Kada je Šarić odlučio da igra za Katar bilo je mnogo kritičara ove odluke, mnogo onih koji su smatrali da je trebao da igra za Srbiju, čak i među ljudima koji su važili za njegove prijatelje. Kako kaže, oni ni danas ne mogu da se pomire sa njegovim uspjehom.

"Ova situacija mi je puno pomogla da se iskristališe i neka situacija u mom privatnom životu. Mogu ti reći da nema tih nekih poziva, tih drugara, prijatelja. Otkad su krenuli ti neki uspjesi sve je manje tih nekih tzv 'istinskih prijatelja'. Tako da mi je sve ovo pomoglo da se i te stvari iskristališu. Moj izbor je bio i da igram i za reprezentaciju BiH i da odem da igram za Katar. Smatram da sam kao sportista mogao još više da postignem u reprezentaciji i zato sam htio da idem na Svjetsko prvenstvo i to se na kraju tako i ispostavilo. Svi radimo, svi griješe, ali na kraju kad se podvuče crta vidi se gdje si bio, šta si radio", istakao je Šarić.

...
Izvor: MONDO

Za razliku od tih lažnih prijatelja, Šarić je imao potpunu podršku svog kluba, Barselone, koja mu je dozvolila da propusti šest utakmica i ide da igra za reprezentaciju Katara na azijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre.

"Moram da izrazim zahvalnost Barseloni, sam taj odnos Barse i mene je specifičan, u pozitivnom smislu. Izašli su mi u susret i pustili da idem tamo i da igram za reprezentaciju. Znaju šta to znači za jednog sportistu da učestvuje na Olimpijske igre, a isto tako da sam ja koji sam sedam godina proveo u Barseloni zaslužio da me puste i da se izborim za Olimpijske igre. Zahvalan sam im mnogo, a najbitnije da se zahvaljujem svojim igrama. Sve što sam napravio to je i uspjeh Barselone. Tu sam sedam, osam godina, već ima ta priča i da ću da ostanem ovdje naredne tri, četiri godine. Imamo jedan prijateljski odnos, gdje jedni druge razumijemo".

Rukometaši Barselone u međuvremenu su snimili zanimljiv promotivni video, u kojem nema Šarića jer je bio odsutan sa Katarom. Ipak, on će se naći u spotu...

"Radi se drugi dio gdje ja ulazim, dobio sam ulogu. Rekao sam im sve je to super, lijepo ste napravili spot, ali nedostaje jedna tačka na i sa mojim fizičkim predispozicijama da uljepšam taj spot. U četvrtak kreće snimanje drugog dijela kada ulazimo ja i Paski 8trener Paskal op.a.) i zajedno pravimo nešto. Ima nastavak, kao Žikina dinastija (smijeh)".

Barselonu su ove godine napustili Nikola Karabatić koji je otišao u PSŽ i Sergej Rutenka koji je otišao da igra u Katar, ali to ne mijenja planove crveno-plavih.

"Ambicije su iste. Barselonu čine pojedinci, kvalitetni igrači, profesionalci, ali iznad svih pojedinaca je Barsa. I ona će uvijek ići na titule, ma ko da je u sastavu, bio to Šarić, Tomas, Kiro, Nikola, Barufet... svi prolaze ali Barsa ide na titule. I sa ovim izmijenjenim sastavom, bez Nikole i Rutenke mi i ove godine idemo na Ligu šampiona. Na dobrom smo putu da budemo prvi u grupi što nam daje veliku prednost za odlazak na Fajnal for tako da su ambicije iste, da osvojimo ASOBAL ligu i ponovimo isti uspjeh".

Na kraju razgovora za MONDO Šarić se osvrnuo na godinu iza nas.

"Evo prije nekoliko dana izabran sam za najboljeg golmana Evrope u konkurenciji Šterbika, Landina i Omejera. Među prvih pet sam po glasovima i sa Nikolom, Hansenom i Kirom. Za jednog golmana naći se među prvih četiri pet, je velika stvar, a da te izaberu pored takvih golmana za najboljeg prija mi. Prošle godine kada sam krenuo da igram za Katar dogodilo se da smo osvojili srebro, idemo sada na Olimpijske igre, osvojio sam i Ligu šampiona i ovo je jedna godina za desetku, nemam riječi. U tim najboljim (poznim) godinama da sa svojih 38-39 godina napraviš najbolju godinu u karijeri je zaista sjajno. Treba biti ponosan na sam sebe", zaključio je Šara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC