• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljepote Glamoča kroz objektiv B. Meseldžije

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

MONDO intervju sa fotografom Branimirom Meseldžijom, koji nam otkriva skrivene kutke Glamoča i Glamočkog polja...

 Glamoč kroz objektiv Branimir Meseldžija Izvor: Branislav Meseldžija/MONDO

Stara izreka kaže - "ljepota je u očima posmatrača". Kada je fotogafija u pitanju, to bi otprilike značilo da je za nastanak neke dobre fotke najbitniji fotograf i njegov estetski osjećaj, a objekat u toj priči manje je važan.

Ipak, gore navedeni postulat, za koji se pretpostavlja da potiče još od Platona, izgleda kao da ne vrijedi, barem kada su Glamoč i Glamočko polje u pitanju. Jer, na ovom čudesnom mjestu jako je teško napraviti lošu fotku,  praktično gdje god uperite objektiv i kliknete, fotografije su predivne i izuzetne... Kao da je ljepota koja stanuje u ovom nestvarnom Polju lijepa sama za sebe, dostojanstvena, potpuno nezavisna i malo, ili skoro nimalo ne haje za posmatrača i njegovo divljenje njome.

Vjerovatno, ipak, dosta toga zavisi i od posmatrača, zagledanog i zaljubljenog u taj veličanstveni krajolik...

Branimir Meseldžija živi na relaciji Glamoč - Beograd, a privukao je veliku pažnju objavljujući prekrasne fotografije Glamoča i njegovih ljepota na svom facebook profilu. Ovaj šezdesetogodišnjak kaže da je emotivac zaljubljen u prirodu, a želja mu je da se potpuno vrati u Glamoč.

Izvor: Branimir Meseldžija/MONDO



Naglašava da je u životu imao mnogo lijepih trenutaka, na najrazličitijim i udaljenim adresama, ali u rodni Glamoč uvijek se rado vraća i tu se baš najbolje osjeća.

"Glamoč je nekada bio centar sportskog turizma za visinske pripreme, na žalost toga sada nema, ali potencijali su ostali i ima nekih nagovještaja da bi se stvari mogle popraviti. Budućim turistima preporučio bih prelijepu prirodu za duge i okrepljujuće šetnje, brdski biciklizam, i svakako ponajviše planinarenje u saradnji sa Planinarskim društvom Busija Glamoč...

Atraktivno je izletište Busija u neposrednoj blizini grada, sa meni posebno dragim jezerom Busija. Tu su još jezero i izletište Hrast, etno selo Nenadić, Srednjovjekovna tvrđava Tabija, izletište Medvjed Potok i svakako Ravna Mliništa. A, naravno tu su i planine Vitorog, Slovinji, Cincar, Golija, Staretina i najatraktivnija - Šator planina, sa predivnim jezerom.

Za ljubitelje prirode na svakom koraku ima ponešto, okolina je pravi raj za berače ljekovitog bilja, a dosta je razvijen i lovni turizam. Nedavno me je lično kontaktirala instruktorka fitnesa iz Kraljeva, koja je voljna da ostvari saradnju za fitnes u prirodi, a ima sigurno još zainteresovanih..."

Izvor: Branimir Meseldžija/MONDO



Meseldžija je fotografijom intenzivno počeo da se bavi nakon pojave digitalnih fotoaparata, a najviše ga privlači fotografisanje prirode. Na njegovim uradcima prikazani su momenti idile i harmonije, u veličanstvenoj prirodi, propraćeni veoma poetičnim komentarima. Pitali smo ga šta je pokretač njegove inspiracije.

"O inspiraciji bih popričao malo i na drugačiji način. Tamo gdje te iz sna prenu pjetlovi i svojim nepogrješivim unutrašnjim satom najavljujući svitanje, tamo gdje mnogo ima tamo, a tek ponešto ovamo, e tamo sam ja dušom i cijelim svojim bićem. I tako, već prvim zrakom sunca kreneš. Miris rosne trave poželi ti dobro jutro. Ogromne jele i borovi rašire svoj opojni miris rastopljene smole. Tako kreneš, nešto te zove, noge same idu poznatim stazama, proplancima, puteljcima, uvalama, strmim kosinama, stijenama koje prkose vremenu. I razmišljaš...

Priroda te prosto zarobi svojom ljepotom i nijemom molbom da joj se predaš i vratiš. Hodaš, penješ se i silaziš, dok se sunce kao vatrena kugla pojavljuje i nestaje. Vraćajući se kad zrikavci počnu da se oglašavaju, sa zapada te posmatra veliko narandžasto oko i svojim već nejakim zracima počne da obasjava put, shvatiš da bez tih trenutaka provedenih u prirodi bio bi siromašniji u duši, siromašniji za jedan prelijepi dan, siromašniji za mir koji samo priroda izdašno nam pruži, ne tražeci ništa osim da je poštuješ i voliš..."

Izvor: Branimir Meseldžija/MONDO



Većinu svojih fotografija Meseldžija je napravio sa aparatom FUJI finePix S5600, ali smatra da su, manje više, svi fotoaparati dobri, kao i da "vremenom ideje dolaze same, bitno je u stvari da ne žuriš, da osjetiš mjesto, da nisi od onih koji to mjesto nisu ni vidjeli - samo su ga fotografisali". Mada je imao dosta poziva, do sada nije izlagao fotografije, ali nam otkriva da bi se prva izložba mogla desiti već na proljeće ili ljeto. Kaže i da nikako nije očekivao da će njegove fotografije privući toliku pažnju na fejsbuku.

"Počeo sam pomalo da ih objavljujem prije pet ili šest godina i onda na dalje sve više. Pogodno mi je da ih na taj način imam, bilo gdje da se nalazim i bilo sa kim da se nađem, ko želi da ih vidi. Normalno, imam ih mnogo više po nekim folderima i drugim uređajima, koje baš i ne nosim uvijek sa sobom.

Na ovaj način obnovio sam u prvom redu neka stara prijateljstva i poznanstva i stekao mnogo novih. Čak sam preko fejsbuka stekao i nekoliko iskrenih prijateljstava sa ljudima koje ranije nisam poznavao, a sada se veoma često i veoma rado družimo i uživo. A, na neki način to je i svojevrsna izložba u kontinuitetu..."

Izvor: Branimir Meseldžija/MONDO



Meseldžija kaže da na svojim obilascima okoline Glamoča, osim fotoaparata, obavezno nosi i džezvu za kafu! Tako je nastao i svojevrasni festival "Dani džeza i džezve", koji se ljeti dešava na jezeru Busija kod Glamoča.

"Dani džezve i džeza, sa svojim džezverima su nastali spontano i onako više kao zezanje, na našem malom, ali prelijepom jezeru u Busiji. Džezva je, inače, neizbježan rekvizit u mome rancu i poslije kupanja obavezno slijedi kafa. Pošto društvence voli i dobru muziku, a džez tako prefinjeno dočarava dušu i čovjeka i prirode, tako nekako nastade i ideja o 'Danima džezve i džeza' i nazvašmo se 'džezveri'. Poslije nam ukradoše termin za neku reklamu kafe, a ni sjetili se nisu da pošalju bar koji kilogram...

A, džezveri onako usput brinu i o čistoći jezera i okoline, očistili smo dobar dio jezera od korova, šiblja i podvodnog korjenja i prenijeli duh tolerancije i dobrodošlice. Javljaju se ljudi koji su to iskusili, a sasvim slučajno su se našli tu. Dobra kafa, poneka rakija i smijeh onaj što dopire i do očiju, pa onda opet džez uz gitare i pjesmu, a obala našeg jezera poprima obilježja Nju Orleansa, sveci marširaju uz dobre vibracije do duboko u noć. Razmišljali smo da to podignemo i na malo viši nivo, ali o tom po tom."

Jezero Busija kod Glamoča
Izvor: Branimir Meseldžija/MONDO

Na kraju razgovora za MONDO, ovaj sjajni fotograf i čovjek, kaže da i pored svih problema, vjeruje da njega i njegov Glamoč očekuju bolji dani.

"Hoću da vjerujem da Glamoč ima budućnost - ima prelijepu prirodu, veliko i plodno polje, zavidan stočni fond, ogromne šumske potencijale i vrijedne ljude... Na žalost, ne štima sve kako bi trebalo i imam utisak da se tu lokalne vlasti i pored truda slabo pitaju jer bitne odluke se donose na drugim nivoima. Ipak. vjerujem da će biti bolje i da ima nade."

Pogledajte GALERIJU sjajnih fotografija Branimira Meseldžije... Radi boljeg ugođaja preporučujemo gledanje u "full screenu" - to je onaj kvadratić sa strelicama, u donjem desnom uglu :) 

Čekamo vaše komentare ispod teksta i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Komentari 12

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sidlik Danijel

Gdje je ovo slikano

Drugar moj

Sjajno,. Kroz objektiv Barnijeve kamere samo ljubav i ljepota za nase malo mjesto, o kojem se uvijek imalo mnogo reći. Jer,malo je to mjesto,sa previse ljepote,pa uvijek ta ljepota ostane nedorecena. Branimir se baš potrudio doreći je fotografijom.

šizi

old brader branimer olrajt tenkju veri mač iz gud evriting

Aleksandra

Bravo tata!

Miki

Nažalost tekst je predugačak da bi se sav pročitao. kao Biblija je. to može čitati onaj ko ima vremena na pretek to jest ko neradi ništa tokom dana.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop