Kako je dočekana srpska Nova godina (FOTO)

Autor:

Nova godina po julijanskom kalendaru dočekana je uz koncerte i vatromete širom Republike Srpske.

Banjaluka - Uz bogat kulturno-umjetnički program na platou ispred Kulturnog centra "Banski dvor", Banjalučani su dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru.

U ponoć je u Hramu Hrista Spasitelja služen moleban.

Program proslave pravoslavne Nove godine počeo je u 21.00 čas nastupom Gradskog tamburaškog orkestra, Velikog narodnog orkestra i folklornog ansambla "Veselin Masleša".

Proslavu na Trgu Krajine obezbjeđivali su pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka, a bile su angažovane i dežurne gradske službe.Doboj - Građani Doboja dočekali su pravoslavnu Novu godinu na gradskom trgu. Sekretar Skupštine grada Miloš Bukejlović poželio je Dobojlijama mnogo sreće, zdravlja, te ličnog i porodičnog uspjeha.

U dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" u novogodišnjoj noći rođena je jedna djevojčica.

Iz Hitne pomoći saopšteno je da je novogodišnja noć protekla mirno i da nisu evidentirane povrede izazvane pirotehničkim sredstvima. Tri lica primljena su u alkoholisanom stanju.

U Centru javne bezbjednosti Doboj Srni je rečeno da je evidentirano šest krivičnih djela - jedno ugrožavanje bezbjednosti u Tesliću, dvije teške krađe u Modriči i Derventi, dvije teške krađe u pokušaju u Modriči i Doboju, te šumska krađa u Modriči.

Bijeljina - Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je u ponoć Blagodarenje u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, povodom pravoslavne Nove godine.

Na Gradskom trgu u Bijeljini ni ove godine nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine.

Građani su novogodišnje slavlje organizovali, uglavnom, u svojim domovima, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima gdje je cijena dočeka Nove godine iznosila od 10 KM do 80 KM.

Pred pravoslavnu Novu godinu u Bijeljini je počelo sa radom klizalište postavljeno na površini od 450 metara kvadratnih koje će biti otvoreno u narednih mjesec dana.

Prema informaciji iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina, noć je protekla bez narušavanja javnog reda i mira. Zabilježeno je pet krivičnih djela, po dva u Bijeljini i Zvorniku i jedno u Šekovićima. Dogodile su se i tri saobraćajne nezgode, od kojih dvije u Bijeljini i jedna u Šakovićima.

Tri lica su lišena slobode u Bijeljini zbog pretjeranog konzumiranja alkohola.

Trebinje - Novu godinu po julijanskom kalendaru veći broj Trebinjaca dočekao je u Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić", gdje je bio organizovan nastup pjevača "Granda".

Grad Trebinje je bio pokrovitelj novogodišnjeg slavlja koje je trajalo oko tri časa.

U ponoć je novogodišnju čestitku sugrađanima uputio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji im je poželio sreću, veselje i zadovoljstvo.

Mladi su slavili u trebinjskim kafićima, dok su pravoslavnu Novu godinu stariji, uglavnom, dočekali sa porodicom u kućnoj atmosferi.

Derventa - U Derventi je pravoslavna Nova godina organizovana na Trgu pravoslavlja, dok je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice služen moleban.


Oglašavanjem crkvenih zvona u ponoć je najavljen dolazak pravoslavne Nove godine, te je upriličen vatromet, a za građane su bili obezbjeđeni kuvano vino i peciva.

Građanima je novogodišnju čestitiku uputio načelnik opštine Derventa Milorad Simić koji je povodom dobrog odziva građana poručio da se na ovaj način brani Republika Srpska.

Organizator dočeka bio je Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", čiji je potpredsjednik Dragan Kainović rekao da je proslava organizovana uz pomoć lokalne zajednice i donatora.

"Doček pravoslavne Nove godine u Derventi je postao tradicionalan i prepoznatljiv događaj, jer ga organizujemo više od 15 godina", rekao je Kainović.

Brčko - Pravoslavnu Novu godinu na platou ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog dočekalo je oko dvije hiljade građana.

Organizovan je višečasovni muzički program u kojem su nastupili "Akapulko bend", trubački orkestar Dejana Jevđića i brčanski bend "Aritmija".

Dočeku je prethodila priredba pod nazivom "Novogodišnja noć srpskog folklora" koju su održali članovi folklorne sekcije brčanskog odbora SPKD "Prosvjeta" i kulturno-umjetnička društva sa područja distrikta - "Ilićka", "Sveti Vasilije Ostroški","Ražljevo" i "Potočari".

Tačno u ponoć okupljenim građanima ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog pravoslavnu Novu godinu čestitao je predsjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić, poželjevši da im bude srećna i blagoslovena.

Nakon toga uslijedio je petominutni vatromet.

Ostale vijesti