Šetnja za Mahira je šetnja za svu djecu

Autor:

Četrdeset dana nakon samoubistva četrnaestogodišnjeg Mahira Rakovca Sarajlije se okupile u mirnoj "Šetnji za Mahira".

Šetnja za Mahira je šetnja za svu djecu Foto: Samir Cacan, mondo.ba

Inicijativa za okupljanje pokrenuta je putem Facebook grupe "Pravda za Mahira", a cilj je da se ukaže na na porast vršnjačkog nasilja u BiH.

Nekoliko hiljada građana, predvođenih Mahirovom majkom Alisom i očuhom Dubravkom Lovrenovićem, krenulo je od Trga djece Sarajeva prema Marijin dvoru do zgrade institucija BiH, gdje bi se šetnja trebala završiti.

Osnovna poruka koju su organizatori s ovog skupa uputili jeste da odgovorni za smrt ovog četrnaestogodišnjaka moraju biti otkriveni i dovedeni pred lice pravde.

Učesnicima šetnje podijeljene su ljubičaste trake, simbol borbe protiv nasilja nad djecom, a šetnja je prošla mirno, bez uzvika, zviždaljki ili transparenata.

Organizatori su istakli da ovo nije šetnja samo za Mahira, nego i za druge žrtve vršnjačkog nasilja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) KS preuzelo je hitne mjere kako bi se što prije utvrdile okolnosti samoubistva.

“Moja supruga i ja smo dali izjave najprije u MUP-u, zatim u Tužilaštvu. Ono što mogu reći jeste da obje institucije sa svojim najboljim kapacitetima rade intenzivno na cijeloj istrazi i to je ono što je u ovom trenutku najvažnije", kazao je Dubravko Lovrenović, očuh tragično stradalog Mahira, i dodao: "Nadamo se da zločin nad Mahirom i njegovim najboljim drugom koji je danas u sigurnim rukama, pod liječničkim nadzorom i nadzorom MUP-a KS, neće proći nekažnjeno."

Govornici su govorili samo lijepe riječi o Mahiru, te pružili punu podršku radu nadležnih institucija u rasvjetljavanju uzroka samoubistva ovog četrnaestogodišnjeg dječaka.

Alisa Mahmutović, Mahirova majka, govorila je o teškim trenucima koje proživljava od trenutka kada je izgubila sina.

"Danas je 40. dan od kako pokušavamo naučiti živjeti bez našeg Mahira. Od tog kobnog dana ja drugačije percipiram vrijeme. Hvala vam što ste tu kako bih ovu patnju podijelila s vama i kako bi zajedno tražili istinu o Mahirovoj smrti", kazala je Mahmutović.

Mahirova drugarica iz školske klupe Amina Agić prisjetila se dana kada je upoznala ovog, kako je istakla, savršenog dječaka koji joj je u vrlo kratkom vremenu postao prijatelj.

Okupljenima ispred kompleksa u kome su smještene državne institucije na Trgu BiH, obratila se Azra Mujkić, majka nastradalog dječaka iz Zenice Haruna Mujkića.

Okupljanje u sjećanje na Mahira, osim u Sarajevu, najavljeno i u nekoliko drugih gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Mahir Rakovac je 14. decembra 2015. godine okončao život skočivši sa osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja. Ubrzo nakon smrti pojavile su se informacije da su dječaka verbalno, ali i fizički zlostavljali u školi koju je pohađao.

Pogledajte video:

Izvor: YouTube/mondo.ba

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Ostale vijesti