Vitez: Golubarstvo je u svijetu biznis

Autor:

Malo je poznato da je Zdravko Ivanković iz Viteza 2001. godine, kao predstavnik Bosne i Hercegovine osvojio prvo mjesto u takmičenju uzgajivača mladih golubova u portuglaskom gradu Mira.

0
A- A A+

Ovaj strastveni golubar osvojio je gotovo sve titule u BiH, a najteže mu pada što se Savez uzgajivača golubova BiH cijepa, formiraju klubovi od desetak golubara i prave letovi za golubove sa što manje troškova. Zdravka brine i problem povratka golubova sa letačkih staza prilikom takmičenja, što je postao svjetski problem. Internetska aukcija golubova dostiže astronomske cifre, a u knjizi PIPE za 2013. godinu mogu se vidjeti golubovi koji su dostigli cijene od 200-300 hiljada evra.

"Po prvi put Bosna i Hercegovina je 2001. godine učestvovala na Evropskom prvenstvu u takmičenju mladih golubova pismonoša. Te godine u kampu je bilo 3.800 mladih golubova i moj golub je bio najbrži. Tada sam osvojio Evropsko prvenstvo. U Internacionalnom takmičenju gdje su bile i treće zemlje osvojio sam drugo mjesto. Na najbitnijem letu koji je bio nagradni, moj golub je takođe bio prvi. Stigao je čak tri minute prije drugih, ali nije ušao u kućicu kako bi stao na elektronsku papučicu i registrovao vrijeme. Izgubio sam automobil vrijedan oko sedam hiljada evra. Moj golub pobjednik Evropskog prvenstva na aukciji je prodan za 6,5 hiljada evra u Južnu Afriku", govori Zdravko u razgovoru za Anadoliju.

Kaže da njegov golub nije dostigao veću cijenu jer je u to vrijeme BiH bila nepoznata u svijetu golubarstva, i golubare iz BiH svi su smatrali amaterima.

"S druge strane, jedna Belgija ima 30 hiljada registrovanih klubova koji broje preko 20 milona golubova. Cijela BiH ima nešto više od 30 hiljada golubova. Dakle, važna je konkurencija i dužina letačke staze na kojoj golub pobijedi. Nije isto ako vam golub leti stazu 200, 300 pa i 500 kilometara u konkurenciji 200 golubova i ako leti 1.000 i 1.500 kilometara u konkrenciji pet ili deset hiljada golubova. Dakle, i tu su velike brojke u prednosti", dodaje Zdravko.

"Pogledajte knjigu PIPE (najveći i najbolji svjetski portal za aukcije golubova) u kojoj su rezultati prodaje golubova u 2013. godini. Dakle PIPA je organizovala internetsku prodaju tih golubova. Leo Hermans zaradio je na trgovini golubovima 4 milijuna i 306 hiljada evra. Vert je uzeo milion i 292 hiljade evra itd. Golubarstvo je u svijetu veliki biznis, ali samo za velike", tvrdi Zdravko.

Inače, on svake godine u Vitezu organizuje takmičenje mladih golubova. U njegov kamp golubove šalju mnogi golubari iz BiH, ali i Austrije, Njemačke, Francuske.

"Moj prijatelj i golubar Andre Bonetat iz Francuske dolazi kod mene pratiti takmičenje golubova, a onda ga vodim do Vlašića, Jajca, Sarajeva, Mostara, Međugorja. On je odličan snimatelj, pravi reportaže i objavljuje u francuskim medijima. Veliki uspjesi donose i veliku i besplatnu reklamu. U svim većim klubovima na Zapadu imate rezultate evropskih prvenstava, odnosno pobjednike. Sve je to na velikim panoima, i kada se pojavim, svi žele da se sa mnom fotografišu. Znaju da sam evropski pobjednik iz Bosne i Hercegovine. Mnogi mi pomognu da nađem posao, ako mi zatreba", kaže Zdravko.

Objašnjava i zašto se u posljednje vrijeme veliki broj golubova uopšte ne vraća sa letačkih staza u svoje golubarnike. Kaže kako je to veliki problem koji nauka još nije riješila.

"Prošle godine imali smo nezapamćenu katastrofu. Golubovi iz moga kampa odletjeli su samo jedan let. Na tom letu je pobjedio Saša Petrović iz Beograda. Poslali smo na let 161 goluba, prvi dan vratio se samo jedan. Narednih dana stiglo ih je još 35. Dakle, 126 golubova jednostavno je nestalo. Na internetu sam pratio da su se slične stvari događale u još pet kampova. Dakle, to je bio avgust prošle godine. Rumunija je poslala na let 2.000 golubova, prvi dan vratila se samo dva. Belgija je slala 27 hiljada, na cilj su stigle samo tri hiljade. Holandija poslala 17 hiljada, vratilo se samo 1.200 golubova. To je zaista svjetski problem koji nauka još uvijek nije riješila", završava priču Zdravko Ivanković.

Tagovi:

Ostale vijesti