Uhapšen bivši upravnik zloglasne splitske "Lore"

Autor:

Tomislav Duić (47), ratni upravnik zloglasnog splitskog logora "Lora" koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u slučaju "Lora 1", uhapšen je danas u Splitu.

0
A- A A+

Portparol Županijskog suda u Splitu Damir Romac potvrdio je da je Duić uhapšen rano jutros u Splitu na osnovu potjernice i da je sproveden radi izdržavanja kazne u zatvor na Bilicama.

Duić, koji je proveo 15 godina u bjekstvu, uhapšen je ispred njegovog stana u Jeretovoj ulici u Splitu, pa ispada da je osuđenik za ratne zločine bio ispred nosa i nadohvat ruke splitskoj policiji.

Duić je optužen i u procesu "Lora 2" koji je u septembru prošle godine počeo na Županijskom sudu u Splitu. Optužnica ga sa još četvoricom optuženih tereti za zlostavljanje zarobljenika, od kojih su Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić ubijeni.

NJihova tijela su nakon rata ekshumirana na području Livna. Među dokazima su i zapisnici sa ispitivanja 30-ak svjedoka u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Nakon hapšenja Emilija Bungura krajem avgusta prošle godine, koji je optužen za ratni zločin u "Lori" 1992. godine, Duić je bio jedini iz slučaja "Lora" koji je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu.

U slučaju "Lora 2" optuženi su Duić, Tonči Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić.
Svi su već pravosnažno osuđeni u prethodnom slučaju gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima u "Lori".

Duić je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić je dobio sedam godina, a Bungur, Botić i Gudić po šest godina zatvora.

U postupku "Lora 2" oni se terete za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima.

Optužnica je podignuta 2009. godine, a godinu dana kasnije je zatraženo suđenje u odsustvu za Duića i Bungura, koji su bili u bjekstvu.

Vrhovni sud je 2012. godine odobrio glavnu raspravu u njihovom odsustvu, te je pripremno ročište prvi put zakazano krajem 2014. godine, ali je dva puta odgađano.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", kroz zloglasni splitski logor "Lora" prošlo je više od 1.500 Srba.

Ostale vijesti