• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOPA ITALIJA: U finalu veliki derbi bez imena!

Autor mondo.ba

U finalu Kopa italije derbi koji nema tradicionalni italijanski naziv igraće dva velikana – Milan i Juventus! Ekipa Siniše Mihajlovića stigla "petardom" do finala.

Iako se revanš meč polufinala Kupa Italije između Intera i Juventusa igra tek u srijedu, može se slobodno reći da je "Stara dama" već u finalu jer ima 3:0 iz prvog meča.

Dakle, za trofej će se boriti Juventus i Milan, koji je u revanšu protiv Alesandrije, ekipe iz trećeg ranga italijanskog fudbala, napunio mrežu rivala.

U prvom meču polufinala bilo je 1:0 za "rosonere", a u revanšu odigranom u utorak uveče Milan je sa ubjedljivih 5:0 završio posao, iako je Miha bio lake ruke.

Srpski stručnjak izveo je kombinovani sastav i ostavio na klupu Aleksa, Abatea, Donarumu, Bertolaćija dok su priliku dobili vremešni Abate, Poli, Romanjoli i Menez.

Posljednja dvojica odužili su mu se sa po dva gola, a Baloteli, koji je takođe počeo kao starter, još jedan za više nego ubjedljiv trijumf kojim su se plasirali u finale Kopa Italije u kojem će čekati "Staru damu".

Biće to duel dva italijanska, ali i evropska velikana, koji za razliku od mnogih rivalskih mečeva u Italiji nema neko posebno ime, poput Derbija Italije (Juventus – Inter) ili Derbi dela Madonina (Inter – Milan).

Razlog nije to što između Milana i Juventusa nema rivalstva, naprotiv, ono je ogromno, već to što su dva kluba van terena oduvijek njegovala dobre odnose u svojevrsnoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja – Intera.

Za Milan biće ovo 13. finale u kojem će pokušati da se domogne šestog trofeja u Kupu Italije. Na drugoj strani Juventus ima već deset trofeja, a samo pet puta poslije finala su napuštali teren bez pehara.

Dva italijanska velikana, zanimljivo, samo tri puta su se sastajala u finalu, a "Stara Dama" je dva puta slavila.

Posljednji put bilo je to u sezoni 1989/1990, kada je Juventus golom Galije na San Siru stigao do minimalne pobjede, poslije remija u prvom meču u Torinu.

Prethodna dva finalna duela rosonera i bjankonera odigrana su u periodu kada se igrala jedna utakmica za trofej, a Milan je u sezoni 1972/1973 stigao do trofeja boljim izvođenjem penala, bilo je 5:2, poslije "regularnih" 1:1.

Bila je to praktično jedina pobjeda Milana nad Juventusom u Kupu Italije u njihovih samo 10 duela u svim fazama takmičenja, iako se i ona u zvaničnoj statistici vodi kao remi.

Prvo finale Kupa Italije u kojem su igrali Milan i Juventus odigrano je davne 1942. godine, kada je Juventus slavio sa ubjedljivih 4:1.

Ovogodišnje finale koje je na rasporedu 21. maja na stadionu Olimpiko u Rimu biće vjerovatno važnije Siniši Mihajloviću nego Masimilijanu Alegriju, iako je srpski stručnjak osvojao ovaj trofej četiri puta, po dva puta sa Lacijom i Interom, dok je Italijan to uspio samo prošle godine.

Ipak Juventus i Alegri igraju jurišaju na Skudeto i imaju mnogo bolju sezonu od Milana, kojem bi osvajanje Kopa Italije, osim samopouzdanja i prestiža, donijelo i novac, jer bi definitivno obezbijedili plasman u Evropu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC