• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijelić: Branković mora da ode, Umićević zalutao

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Bivši funkcioner RK Borac Miro Bijelić ocijenio da uprava crveno-plavih radi loše i kao najveće krivce označio direktora Vladimira Brankovića i potpredsjednika UO Marinka Umićevića.

 Bijelić: Borac propada zbog Brankovića, Umićević zalutao u RK Borac Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Odluka uprave RK Borac m:tel da uruči otkaz treneru i dvojici igrača RK Borac izazvala je burne reakcije u sportskoj javnosti, a osim osude ovog poteza sve je više onih koji kritikuju i kompletan rad uprave nekadašnjeg prvaka Evrope.

Jedan od njih je i dugogodišnji funkcioner RK Borac Miro Bijelić, član slavne generacije iz 1976. godine i čovjek koji je godinama sa uspjehom vodio klub kao član uprave.

Bijelić je na početku razgovora za MONDO kritikovao odluku uprave Borca da otpusti Srđana Trivundžu, zbog čega se, kako kaže, i posvađao sa potpredsjednikom UO Marinkom Umićevićem.

"Mislim da je najveća greška otjerati Trivundžu, najboljeg igrača. Posvađao sam se sa Umićevićem oko toga, jer ne možeš otpisati najboljeg igrača. Pitao sam Marinka ko je taj koji ocjenjuje da trebaju otići dva igrača, rekao mi je da je to Upravni odbor. Laže! Upravni odbor ne ide na utakmice, niti znaju gdje su im prostorije, ne ide ni Marinko na utakmice. Marinku ne odgovara Trivundža iz prostog razloga što Trivundža ima svoj stav, a Marinku, Momi Goliću, mom sinu Nemanji, Abasu Arslanagiću, Miroslavu Mikešu ne odgovara ko ima svoj stav. On treba kao njih slušati i sa njima se saglasiti".

RK Borac je prije Borisa Dvoršeka otpustio i trenera Igora Rađenovića, a razlog su kako je navedeno loši rezultati. Da li je on bio kriv za loše rezultate?

"Ja sam zaista bio iznenađen smjenom Rađenovića, pitam sam Brankovića zašto su ga smijenili, nisam dobio konkretan odgovor. Poslije sam pitao Umićevića, a on kaže pa nema rezultata,a oni bi sad  da vrate Igora. Krivci za loše rezultate su Upravni odbor i direktor kluba Vladimir Branković. Isključivi krivci. Prvo, Borac nema budžet kluba, što je najvažnije. Borac nije oranizovao klub po komisijama, kao što to Statut predlaže. Borac nema stručnu komisiju, ni finansijsku ni komisiju za normativna akta. Umićević misli da u svakom trenutku može raskinuti ugovor sa igračem i trenerom ako ne zadovoljava. Nije to tako lako, oni imaju ugovore. Klub je totalno neorganizovan“, istakao je Bijelić.

On je potom direktno prozvao pojedine članove uprave.

"Često sam u sukobu sa Marinkom Umićevićem, smatram da je vrijedan sportski radnik, međutim, on ne razumije šta je vrhunski klub, a šta je seoski klub. On je zalutao u Borac, zalutao je u vrhunski klub. On ne može da shvati da je RK Borac, bez obzira na trenutne rezultate i stanje, u ovom sportu ono što je u fudbalu Zvezda ili Real Madrid. Ne može svako da trenira Borac, ne može da dođe 98 odsto igrača sa strane i kad nema uspjeha da ide sve po igračima. Kad je bio član PDP-a Umićević je govorio da će u Borac dovesti policiju pa da se vidi ko je i kako pokrao pare. Šta je sada s tim kad je prešao u drugu stranku? I njemu sam postavio to pitanje".

Prema direktoru RK Borac Vladimiru Brankoviću, Bijelić je bio još oštriji.

"Najveće zlo u RK Borac je direktor kluba. On nema svojih stavova. On hoće uraditi, ali on laže. Ko je doveo igrače nego on. Dovodili su mačka u vreći, a ima dobre djece iz naše škole. Klub vodi rukovodstvo iz Kosiga koji je propao. Ko je sad taj Branković? On može da vodi neke poslove u klubu za platu, ali da vodi klub ne može! Branković ne može da shvati da je činovnik kluba. On je samo produžena ruka Upravnog odbora. On je činovnik kluba, samo treba da izvršava odluke, a toga nema. I zato Borac propada“, istakao je Bijelić u razgovoru za MONDO.

Borcu je ne tako davno prijetilo gašenje, međutim klub je poslije dolaska nove uprave finansijski stabilizovan, isplaćeni su dugovi prema igračima i brojnim povjeriocima, obezbijeđen budžet za takmičenje... Bijelić ipak tvrdi da je stanje daleko od idealnog.

"Priča se o finansijskom spašavanju Borca, a svi zaboravljaju da Borac ima nekretnine u vrijednosti 3,5 miliona KM pod hipotekom, što je dao Novoj banci. Ja tu ne vidim neku pomoć. Ja sam im govorio da Borac mora imati svakodnevne prihode. Borac je dok sam ja bio dobio nekoliko poslovnih prostora ali Đogo i Babić su kasnije vratili te prostore kad sam ja došao u sukob sa Mikešom. Klub uopšte nije organizovan, to samo ide po principu ko zagalami. Umićević hoće da uradi nešto ali on ne zna. On je zalutao u Borac, zalutao je u vrhunski klub“, ponovio je Bijelić.

Problem uprave Borca je, kako ističe, to što ne zna kako da radi, a neće da pitaju kako one koji znaju.

"Ja nemam namjeru da budem tu, imam 74 godine, meni to ne treba. Ali mene npr. Gobac (potpredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, op.a.) pita za savjet, a ovi ne pitaju. Oni sve znaju, oni su najpametniji. Jedini u Upravnom odboru koji zna posao je Savo Kovačević. Samo pitanje je koliko će on izdržati“.

Šta treba uraditi da se stanje u klubu popravi?

"Ovo je najteža situacija od postanka Borca. Trebaju smijeniti Brankovića, on je kriv za dovođenje igrača i drugo, on laže igrače. Borac nikad nije lagao igrače, dugovao im je i prije ali nije ih lagao. Zašto Branković nije otišao sa trenerom? On ga je doveo, treba i on zajedno s njim da ode. Ekipa mora da bude odvojena od uprave. Da uprava radi svoj posao a igrači svoj. A ovdje su sad svi i treneri i menadžeri. Niko neće da su uhvati posla i organizuje klub. Niko neće da organizuje struku. Abas Arslanagić od svih ovih igrača najviše voli Borac. On će pomoći u svako doba. Treba sjesti s njim, razgovarati i da organizuje struku, da organizuje školu golmana. Ovo ne vodi ničemu, ovo je propast“, zaključio je Bijelić.

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dijete Borca

Neka izadju iz kluba ljudi koji ne znaju o rukometu ama bas nista,od tog treba krenuti. Bez ljubavi prema klubu,pa tek onda svega drugog nema nista. Jako dobro se zna ko VOLI Borac u Banja Luci. Samo mi koji smo igrali i odrasli u klubu. Ovo sto radite boli sve nas.Da li iko moze voljeti klub vise od Trivundze,Ljubisica,Nemanje Bjelica,Igora Radjenovica? A gdje su oni u klubu nema ih.Oni ce naci i novac i prenijeti kako se igra i voli klub. Cast svima,ali ko je Brankovic i Umicevic da bi djeca pohrlila na utakmice da bi imali dobru skolu,da bi privukli sponzore. E moji ljudi. Strasno je to sto radite nasem klubu.

djeciji vrtic

DAj Miro,dosta je i tebe vise. Sad ti odjednom Triva dobar,od kako je taldzija sa Nemanjom u vrticu. Abaz je kao i ti ispusena lula.Razgulite.....

Čast legendama

@djeciji vrtic Svi vi koji mislite da znate nešto o rukometu -zamolite Bijelića Miru da vas primi na molitveni doručak i da vam održi predavanje iz rukometa.Sramno je što tako pričate o legendama Borca a podržavate ove neznalice.Za Miru i Abaza su čuli u Evropi i svijetu, a za Šustera i bradonju se nezna dalje od Jošavke.

Игор

Миро Бијелић је својим коментаром отворио очи највећим слијепцима када су у питању дешавања у Р.К.Борац.Имам право да сумњам да су Умићевић и Бранковић узели паре од "Извиђача" како би Борац остао без титуле првака БиХ а за рачун "Извиђача".Вријеме ће показати.Дај Боже да нисам у праву.

Zlatan

Za G.dina Miru Bijelića zna rukometna Evropa i svi sa poštovanjem izgovaraju njegovo ime.Njegovo mišljenje je relevantno i trebalo bi da se poštuje.Zahvaljujući njemu i još nekoliko njegovih saigrača Borac je postao rukometna veličina.To nikad neće doprijeti u mozak zalutalom Brankoviću koji nikad i ništa nije imao zajedničko sa Borcem a kamo li onaj obućar Umičević koji ne vidi dalje od svog nosa.Sada je sve jasno.To potvrđuje i nekadašnji golman Borca Bojan Ljubišić-Hans.Pa šta još treba da se desi da se ovih dvojica neznalica,drznika i lažova najure iz Borca?Dovodili su trenere i otpuštali,dovodili silna pojačanja a Borčeve igrače omalovažavali i koji je rezultat njihovog "stručnog rada"?Hoće li oni i za šta odgovarati.Triva će se snaći i poželjan je u mnogim klubovima.Ali šta dalje sa Borcem?Sveto Bajić bi MORAO pod hitno sazvati vanrednu Skupštnu kluba.Ovako više ne ide.Hoćemo li dozvoliti da Branković i Umićević sahrane Borac i da oni pročitaju oproštajno pismo?Ako se pod hitno ništa ne uradi,već sutra će biti kasno za Borac.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC