• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako će izgledati Premijer liga BiH 2016/17?

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Različiti prijedlozi: Fudbalski savez Republike Srpske želi Premijer ligu BiH sa 32 kola, a Fudbalski savez Federacije BiH sa jednim više. Klubovi uglavnom ćute. Šta vi kažete?

 Premijer liga BiH 2016/17 sistem takmičenja Izvor: MONDO/Samir Cacan

Entitetski fudbalski savezi Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ne dijele ista mišljenja o načinu odigravanja Premijer lige BiH u narednoj sezoni, kada će državni šampionat brojati 12 klubova.

Naime, entitetski savez sa sjedištem u Banjaluci predlaže da se Liga 12 igra po trokružnom sistemu. U prvom dijelu sezone igrala bi se 22 kola, odnosno svako sa svakim po dvokružnom bod sistemu. Iz RS predlažu da se potom u nastavku prvenstva formiraju Liga za šampiona, koju će činiti ekipe plasirane od prvog do šestog mjesta na tabeli iz prvih 22 kola, kao i Liga za opstanak, u kojoj će igrati timovi od sedme do 12 pozicije plasirani u prvom dijelu sezone.

"Na osnovu našeg prijedloga svi bi bodove prenijeli iz prva 22 kola i nastavili takmičenja u Ligi za šampiona i Ligi za opstanak. Ukupno, tokom sezone bila bi odigrana 32 kola", istakli iz Fudbalskog saveza Republike Srpske.

KLUBOVI

Šesnaest klubova imalo je rok da se izjasne do posljednje sjednice IO FS BiH, održane 2. marta, ali ih čak 14 nije ispoštovalo rok. Prijedloge o načinu igranja buduće lige sa 12 ekipa poslali su samo Sarajevo i Široki Brijeg. Širokobriježani imaju identičan prijedlog kao i čelnici FS RS, dok u redovima aktuelnog prvaka BiH predlažu da se igra šampionat sa 33 kola.

I u Federalnom savezu su za Premijer ligu BiH po trokružnom sistemu, ali sa ukupno 33 kola. Takođe, u prvom dijelu sezone igrala bi se 22 kola po dvokružnom bod sistemu, ali u odnosu na prijedlog iz Banjaluke razlikuje se u tome što se ne bi formirale Lige za šampiona i Liga za opstanak.

"Prvenstvo bi bilo nastavljeno sa dodatnih 11 kola. Prvih šest timova bi igrali utakmicu više kao domaćini, u odnosu na one koji se u prvih 22 kola plasiraju od sedmog do 12. mjesta na tabeli. Dakle, prenijeli bi bodove i nastavili igrati još jedanaest kola po jednokružnom bod sistemu gdje bi prvih šestoplasiranih poslije prvog dijela sezone u drugom imalo meč više na domaćem terenu u rasporedu koji bi bio formiran na osnovu Bergerove tabele", saopštili su FS Federacije BiH.

Konačnu odluku o sistemu takmičenja naredne sezone u Premijer ligi donijeće Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH, najvjerovatnije, u maju ove godine. Kako su istakli članovi IO FS BiH, razmotriće prijedloge FS RS i FS FBiH, od koji su i tražili da se izjasne, kao i prijedloge klubova.

Anketa

Kako biste vi željeli da izgleda Premijer liga BiH sljedeće sezone?

  • Dvokružni bod sistem, pa Liga za šampiona i Liga za opstanak (22 + 10 kola)

    73.83% (79)

  • Trokružni sistem (33 kola)

    26.17% (28)

Kako biste vi željeli da izgleda Premijer liga BiH sljedeće sezone?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC