• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zbog čega je "pala" Marija

Autor mondo.rs

Objašnjenje o kakvom se leku radi i kakva su njegova dejstva.

Zbog padova imuniteta i čestih prehlada, ruskoj teniserki Mariji Šarapovoj lekar je punih deset godina prepisivao lek Meldonijum, odosno na srpskom Mildronat.

Međutim, Svetska anti-doping agencija je 1. januara 2016. zabranila sportistima upotrebu tog leka i svrstala ga među nedozvoljene supstance, što joj je, kako kaže, "promaklo".

Ruskinja je objasnila da to nije znala, jer "nije kliknula na mejl" nadležne organizacije.

Zvanični portal koji javno saopštava koje supstance su zabranjene najavio je kontrolu Mildronata još prošlog decembra, objavom sledeće sadržine:

"Supstance kao što su Mildronat još nisu na radaru anti-doping laboratorija, jer njihove smese nisu eksplicitno označene kao zabranjene. Međutim, lekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, kao što je Mildronat, uzrokuju povećanu i produženu izdržljivost sportista, poboljšavaju rehabilitaciju posle vežbanja, štite od stresa i poboljšavaju aktivaciju funkcija centralnog nervnog sistema"

Ovaj lek proizvodi se u Letoniji, naširoko se koristi u Rusiji i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, ali nije odobren u Americi, objavila je američka TV mreža ESPN. Firma koja proizvodi sporni lek zaradila je u 2013. godini 65 miliona evra na njegovoj prodaji. U aprilu 2008, Rusija je povukla "Mildronat" iz upotrebe, zbog propusta u procesu njegovog nastanka.

"U aktuelnoj studiji, postojeći dokaz korišćenja Mildronata u sportu, koji nije (isključivo) potkrepljen medicinskim razlozima, potvrđen je nedvosmislenim podacima koji dozvoljavaju rasprostranjenost zloupotreba u profesionalnom sportu. Takvi podaci su jako značajni za proces donošenja odluka, pre svega onih kojima se uređuju zabrane korišćenja određenih supstanci u sportu", objašnjeno je.

Svetska anti-doping agencija od 2015. nadgleda korišćenje Mildronata, a počev od 2016. godine donela je zvaničnu odluku o zabrani. Šarapova je objasnila da je imala strah od dijabetesa, rasprostranjenog u njenoj porodici i da joj je ovaj lek pomagao.

Međutim, sada će zbog njega morati na dugu pauzu od tenisa.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC