• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Teatar festu ove godine gledaćemo…

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

…najbolje nove predstave iz regiona, kao i svake godine!

 Najava predstava Teatar festa 2016. Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Selekcija predstava koje ćemo gledati u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, u okviru Teatar festa danas je zvanično objelodanjena. Na listi je šest izuzetno interesantnih predstava.

Teatar fest “Petar Kočić” biće održan od 17. do 24. maja u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Festival će, tradicionalno, biti otvoren domaćom premijerom, a ovaj put riječ je o predstavi “Podvala” autora Milovana Glišića, u režiji Đurđe Tešić.

Na programu je i “Bela kafa” Narodnog pozorišta u Beogradu, “Čudovište” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, kao i “Kafa i cigarete - pozdrav iz Beograda” Ateljea 212.

Domaća publika imaće priliku da vidi i predstavu “Duh koji hoda” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog sada, “Sumnjivo lice” u izvođenju ansambla Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, kao i komad “Čaruga” koji je zajednički projekat Narodnog pozorišta Leskovac i Puls Teatra Lazarevac.

Festival će biti zatvoren gala koncertom Konstantina Kostjukova i zvijezda Beogradskog baleta.

Selektor ovogodišnjeg festivala je glumica Ljiljana Čekić.

-
Izvor: YouTube, mondo.ba

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković kaže da ovogodišnji festival ima tri veoma važna cilja.

“Želimo da u okviru festivala ugostimo sve referentne predstave iz cijelog regiona, da publici damo priliku da uporedi produkciju teatara iz susjednih država i gradova sa onim što naše pozorište radi i želimo da se o pozorištu priča. Zato smo organizovali i prateći program u okviru koga će biti organizovan stručno – naučni skup, kao i promocije knjiga i časopisa, a biće igrane i predstave na maloj sceni”, istakao je Novaković.

On je podsjetio da će i ove godine biti dodijeljene tradicionalne nagrade za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju mušku i žensku ulogu i režiju, a RTRS dodijeliće i nagradu novinara pod nazivom “Korak u hrabrost”.

Ulaznice

Ulaznice za festival naći će se u prodaji već od naredne sedmice. Paket ulaznica za sve predstave košta 100 KM, a pojedinačne karte koštaju 20 KM.

Selektor festivala Ljiljana Čekić o izboru predstava kaže:

“Odgledala sam 39 predstava (uživo i na snimcima) pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske čije su prijave blagovremeno stigle na adresu Narodnog pozorišta Republike Srpske i među njima napravila svoj izbor. Iako žanrovski različite, od komedije i satire do tragedije, i neujednačene po umjetničkim dometima, sve odabrane predstave jasno se referišu prema sadašnjem trenutku i mjestu na kome živimo. Mjesto radnje svih predstava smješteno je na prostor Zapadnog Balkana. Jednom broju predstava inherentano je savremeno življenje dok druge korespondiraju sa sadašnjošću na kognitivnom nivou”, istakla je Čekić.

Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Ona dodaje da će ovo biti sjajan festival, uprkos nedovoljnoj pozorišnoj produkciji i finansijskim problemima s kojima se bore pozorišta iz cijelog regiona.

“Jedan od problema s kojim smo se susreli je i činjenica da je naša scena mala, pa neke sjajne predstave, poput “Marije Stjuart” Narodnog pozorišta u Beogradu, ili “Pijanih” Ateljea 212 ne možemo da ugostimo, a željeli bismo”, dodala je Ljiljana Čekić.

Budžet za organizaciju za ovogodišnji teatar fest "Petar Kočić" iznosi 225 hiljada KM. Kompanija m:tel tradicionalno će pružiti podršku festivalu.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop