• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Počeo Međunarodni sajam knjiga

Autor Anadolija

U Sarajevu je juče počeo 28. Međunarodni sarajevski sajam knjiga na kojem učestvuje blizu 200 izlagača iz BiH, zemalja regiona i drugih zemalja svijeta.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, koji je i zvanično otvorio ovogodišnji sajam, izjavio da će svake godine jedna zemlja biti partner sajma knjiga.

"Uveden je jedan novi sistem prema kojem će svake godine jedna zemlja biti partner sajma. Po meni je najbitnija stvar da izdavači i naši pisci imaju koristi od našeg sajma. Odlučili smo da od ove godine jedan dio sredstava ide u sufinansiranje naših izdavača kako bi se lakše nosili na sajmu", rekao je Kurić.

Direktor TKD Šahinpašić Ajdin Šahinpašić je istakao da posjetioci ove godine mogu očekivati više od 100 štandova.

"Imamo puno noviteta, promocija i druženja s autorima. Očekujemo veliki broj posjetilaca. Imamo i najave organizovanih posjeta iz cijele zemlje i drago nam je da ćemo u ovih šest dana prisustvovati velikom kulturnom događaju u BiH", istakao je Šahinpašić.

Dodao je kako je novina ove godine da je Turska zemlja partner sajma knjiga.

"Oni su ove godine ovdje s preko 50 izdavača i autora i sigurno na taj način doprinose ponudi sajma. Mi u izdavačkom smislu ove godine donosimo objavljivanje djela novih bh. autora i najvećih svjetskih hitova", rekao je Šahinpašić.

Republika Turska je zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog Sarajevskog sajma knjige, a Ministarstvo kulture i turizma Repubnlike Turske tim povodom organiziralo je ceremoniju svečanog otvorenja štanda Republike Turske.

Zamjenik ministra obrazovanja Republike Turske Orhan Erdem je tim povodom istakao da je počastvovan da je Turska zemlja partner sajma u Sarajevu ove godine.

"Ovo je tradicionalni sajam. Mi smo stvarno počastvovani što smo ove godine vaš počasni gost. Ovo ima jedan veliki značaj zbog naše istorijske i kulturne bliskosti. Za nas je značajno učešće na sajmu, jer pretpostavljamo da će narednih godina ovdje biti veća potražnja naših naslova i izdanja", kazao je Erdem.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Zihad Erginej je čestitao svima koji su dali doprinos da se realizira sajam knjiga u Sarajevu.

"Želim čestitati svima na uloženom trudu da se ralizira nešto ovako lijepo. Ovo je veliki posao. Ovdje smo danas počasni gost i to je još samo jedan pokazatelj da se odnosi između Turske i BiH iz dana u dan, u svim oblastima, intenziviraju, ne samo u oblasti ekonomije i trgovine nego i u oblasti kulture", rekao je Erginej.

Na Sajmu učestvuje blizu 200 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Irana, Njemačke, Švedske, Danske, Italije i mnogih drugih zemalja.

Kantonalno javno preduzeće "Skenderija" u saradnji sa partnerom TDK “Šahinpašić” ovogodišnji Sajam organizuje uz zemlju partnera Republiku Tursku i Ministarstvo kulture Republike Turske, koja će se kroz pet sajamskih dana predstaviti posebnim programom na nacionalnom štandu.

Inače, 28. Međunarodni sarajevski sajam knjiga se održava od 20. do 25. aprila 2016. godine u Skenderiji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop