Banjaluka: Čavić ili Radojičić? (ANKETA)

Autor:

Centralna izborna komisija BiH 4. maja raspisaće ovogodišnje lokalne izbore. Predizborna kampanja u Republici Srpskoj, međutim, u punom je jeku.

26
A- A A+

U centru pažnje dogovori su dva ključna koaliciona bloka, jednog koga čine SNSD, DNS i Socijalistička partija i Saveza za promjene, na drugoj strani, koji okuplja opozicione parlamentarne stranke, oko zajedničkih kandidata za načelnike/ gradonačelnike u RS-u.

Za budući odnos političkih snaga najinteresantnija je Banja Luka u kojoj SNSD dominantno vlada punih 12 godina. Stoga i sve procjene ukazuju da će izborni rezultat u ovom gradu biti i istinski test snage opozicije koji bi mogao, u velikoj mjeri opredijeliti i ishod opštih izbora 2018. godine, piše sarajevsko Oslobođenje.

Iako i Savez za promjene, ali i SNSD, DNS i SP već dva mjeseca grupišu snage i održavaju javne skupove na kojima animiraju građane da upravo njima poklone povjerenje na oktobarskim izborima, nijedan blok zvanično nije izašao sa prijedlogom kandidata za gradonačelnika Banje Luke.

Što se tiče Saveza za promjene, najvjerovatnije je da će to biti lider NDP-a i poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić. Podsjećamo, Čavić je kao zajednički kandidat svog NDP-a i PDP-a, za dlaku izgubio pobjedu za tu poziciju na izborima 2012. godine i to isključivo zbog činjenice da je SDS umjesto da ga podrži kandidovao Nenada Stevandića. Stevandić nije postigao nikakav zapažen rezultat no uzeo je taman toliko glasova da za gradonačelnika bude izabran kandidat SNSD-a Slobodan Gavranović. Ovoga puta, kako potvrđuju i iz PDP-a i SDS-a, dvojbi oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika najvećeg grada RS-a neće biti.

Na drugoj strani Igor Radojičić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a i aktuelni poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini, najbliži je kandidaturi za gradonačelnika Banja Luke, nakon što je uvjerljivo trijumfovao u unutarstranačkom procesu nominacija. Svih 16 rejonskih odbora banjalučkog SNSD-a predložilo je Predsjedništvu Gradskog odbora SNSD-a da Radojičić bude nominovan za gradonačelnika. Time je unutarstranačka trka za nominaciju stigla praktično u samu završnicu. Očekuje se da će se početkom idućeg mjeseca o tome izjasniti i Predsjedništvo Gradskog odbora.

Podršku će Radojičiću dati i SP, što je potvrdio predsjednik te partije Petar Đokić.

"Radojičić može da bude vrlo uspješan gradonačelnik Banje Luke i da njegova pobjeda ne bude samo produkt djelovanja SP-a, već i SNSD-a u punom kapacitetu. Kao koalicija ćemo nastupati zajedno i nema nikakvih naznaka da će se to mijenjati. Naprotiv, učvrstili smo svoj stav da tako radimo i mislimo da će to imati vrlo pozitivan efekat na konačan izborni rezultat, jer sam ubijeđen da ćemo pobijediti u velikom broju opština Srpske", rekao je Đokić.

No, hoće li podrška stići i od drugog koalicionog partnera, odnosno DNS-a za sada je neizvjesno. Podsjećamo, upravo nemogućnost da dođe do dogovora oko zajedničkih kandidata za načelnike/gradonačelnike u svim opštinama RS-a jedan je od glavnih kamena spoticanja između SNSD-a i DNS-a. Nedeljko Čubrilović je saopštio da DNS “još niko nije konsultovao o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Banje Luke”.

"Kada bude postignut dogovor na nivou RS-a, tada ćemo se izjasniti i o Banjoj Luci", kazao je Čubrilović.


Članstvo banjalučkog DNS-a, pogotovo odbornici te stranke u Skupštini Grada, nezadovoljni su i inače odnosima koji vladaju unutar vladajuće koalicije na gradskom nivou. Iako je do isteka mandata ovom sazivu lokalnog parlamenta ostalo tek nekoliko mjeseci, DNS nije dobio niz pozicija u lokalnoj upravi i gradskim javnim preduzećima i institucijama koja su bila dio dogovora pri formiranju vladajuće većine. Sve to u javnosti je izazvalo i niz spekulacija da bi DNS na oktobarskim izborima mogao izaći s vlastitim kandidatom za gradonačelnika Banje Luke.

Pismo je (ne)ozbiljno

Dodatna nagađanja o netrpeljivostima između SNSD-a i DNS-a, ali i tezu da SNSD pokušava da uzdrma odnose unutar opozicije podgrijalo je i pismo koje je Radojičić uputio predsjedniku Gradskog odbora PDP-a Zoranu Taliću, pozivajući ga da razgovaraju o mogućnosti zajedničkog nastupa na izborima kao i o saradnji u Gradskoj upravi i Skupštini grada Banja Luka.

"Predsjedništvo Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka utvrdilo je na svojoj sjednici, održanoj 13. 4. 2016. godine stavove i prijedloge u vezi sa predstojećim lokalnim izborima koji će održati u oktobru 2016. godine. S tim u vezi, Predsjedništvo je odlučilo da ponudi i razgovore o budućim međustranačkim odnosima, razvoju grada i mogućem zajedničkom nastupu na predstojećim izborima u Banjoj Luci. Među strankama sa kojima želimo razgovarati je i vaš Gradski odbor", piše, između ostalog, u pismu Radojičić.

Iz PDP-a su saopštili da nisu ozbiljno shvatili pismo SNSD-a i da ne misle odgovarati na ponudu.

"Jasno da SNSD u Banjoj Luci i na ovaj način pokušava da tvrdi pazar sa svojim koalicionim partnerima, kao što je jasno i da PDP u Banjoj Luci nema nikakvih dodirnih tačaka sa SNSD-om", podvukao je Talić.

Ostale vijesti