• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREMIJER LIGA BiH - RASPLET: Kome šta treba...

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Šampion BiH je Zrinjski, ali u posljednjem kolu Premijer lige BiH vodiće se velika borba za opstanak. Evo i računice kome šta odgovara pred odlučujućih 90 minuta.

 PREMIJER LIGA BiH - RASPLET: Kome šta treba... Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Pretposljednje, 29. kolo PLBiH, donijelo nam je šampiona. Mostarski Zrinjski okitio se četvrtom titulom prvaka BiH u istoriji pošto je kolo prije kraja došao do četiri boda prednosti nad Slobodom.

Dok je šampion poznat, na dnu tabelu je stanje potpuno drugačije. Zna se da su Travnik, Drina, Rudar i Velež ispali iz Premijer lige BiH, ali o još dva putnika u niži rang odlučivaće posljednjih 90 minuta. Veliku borbu za opstanak i dalje vode Borac, Slavija, Vitez i Olimpik.

Nije sve gotovo ni kada je u pitanju plasman u Evropu. Zrinjski će u kvalifikacije za Ligu šampiona, a Sloboda će kao drugoplasirana sigurno u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Široki Brijeg je trenutno na poziciji broj tri koja vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, ali šanse za plasman u ovo takmičenje i dalje ima Sarajevo, pa čak i Željezničar, međutim pod prilično specifičnim uslovima.

Evo i kakva je računica klubova koji se bore za opstanak i Evropu pred odlučujućih 90 minuta.

BORBA ZA OPSTANAK:

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk


BORAC ILI VITEZ

Banjalučki Borac pobjedom 2:0 nad Radnikom u Bijeljini zadržao je šanse za opstanak.

U posljednjem kolu Borac dočekuje Vitez i taj duel direktno će odlučivati u putniku u niži rang.

Vitezu za opstanak u ligi dovoljan je i remi sa Borcem.

Borcu odgovara samo pobjeda, s tim da u zavisnosti od rezultata meča između Olimpika i Sarajeva zavisi i to sa koliko golova razlike Borac mora da pobijedi.

Ukoliko Olimpik pobijedi – Borcu treba pobjeda nad Vitezom od dva gola razlike ili pobjeda 1:0. Borac bi pobjedom 1:0 izjednačio međusobni skor, ali bi imao bolju gol razliku od Viteza i Borac i Olimpic bi ostali u Premijer ligi BiH dok bi Vitez i Slavija išli u niži rang.

Ukoliko Olimpik ne pobijedi – Borcu je dovolja bilo kakva pobjeda nad Vitezom i u ligi bi ostali Borac i Vitez, dok Olimpik i Slavija ispadaju.

OLIMPIKU SVE IGRA

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Olimpik za opstanak ima nekoliko opcija,ali najsigurnija je ona da pobijedi Sarajevo jer bi se tako definitivno zadržao iznad Borca i Slavije, odnosno Borca i Viteza u slučaju da Vitez izgubi od Borca sa dva gola razlike.

"Vukovima" odgovara i remi, ali pod uslovom da Borac ne savlada Vitez i da Slavija ne savlada Željezničar.

Čak i u slučaju da izgubi od Sarajeva, Olimpik može sačuvati premijeligaški status. U tom slučaju trebao bi mu poraz Slavije i poraz ili remi Borca, s kojim ima bolji međusobni skor.

SLAVIJA NEMA IZBORA, ALI IMA ŠANSE

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Slavija ima najteži posao. "Sokolovi" moraju da pobijede Željezničar i da se uz to nadaju povoljnim rezultatima u preostalim mečevima.

Ukoliko Slavija savlada Željezničar izboriće opstanak pod uslovom da ni Borac ni Olimpik ne upišu pobjede.

Slaviji, ako pobijedi, osim poraza Borca i Olimpika, odgovaraju i remiji Borca sa Vitezom i Olimpika i Sarajeva, jer bi u tom slučaju prestigla Borac na tabeli, a bodovno se izjednačila sa Olimpikom s kojim ima bolji međusobni skor. Putnici u niži rang bili bi Borac i Olimpik, dok bi Vitez i Slavija ostali iznad crte.


BORBA ZA EVROPU

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Razmatrajući moguće rasplete na dnu tabele spominjali smo i duele Sarajeva i Olimpika, te Željezničara i Slavije, ali oni osim što su važni za davljenike, važni su i za borbu za Ligu Evrope.

Mjesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona obezbijedio je šampion Zrinjski, a mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope već je osigurala drugoplasirana Sloboda i tu je sve jasno.

Ono što je interesantno je da će rasplet u borbi za preostalo mjesto/mjesta u evropskim takmičenjima zavisiti ne samo od stanja na tabeli Premijer lige BiH, nego i od ishoda finala Kupa BiH u kojem se Sloboda sastaje sa Radnikom.

Treba istaći da se utakmice finala kupa BiH igraju u srijedu 11. maja i u srijedu 18. maja, dok će utakmice posljednjeg kola biti odigrane u subotu 14. maja. Ipak, iako u vrijeme odigravanja posljednjeg prvenstvenog kola neće biti poznato ko je osvojio Kup BiH, njegov osvajač bi mogao odlučiti o plasmanu u evropska takmičenja, tu postoje dva scenarija.

Izvor: MONDO/screenshot

PRVI SCENARIO – RADNIK OSVAJA KUP BIH

Ukoliko Radnik u finalnom dvomeču sa Slobodom osvoji Kup BiH izboriće plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, a još jedno mjesto u kvalifikacijama pripašće trećeplasiranom na tabeli i Kup BiH neće imati nikakav uticaj.

Treću poziciju drži Široki Brijeg sa 58 bodova, odnosno bodom više od Sarajeva. Široki će tu poziciju zadržati ukoliko u posljednjem kolu na svom terenu savlada Radnik kojem bodovi ne trebaju i koji će upravo naredne dvije srijede biti fokusiran na finale Kupa BiH.

Kiks Širokog Brijega moglo bi iskoristiti Sarajevo, ali samo pobjedom nad Olimpikom, kojom bi preuzelo od Širokobriježana treće mjesto na tabeli.

DRUGI SCENARIO – SLOBODA OSVAJA KUP BIH

Ukoliko Sloboda osvoji Kup BiH, ona bi otvorila dodatno mjesto u Evropi za ekipe iz Premijer lige BiH, jer je već kao drugoplasirana na tabeli obezbijedila učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Dakle, u tom slučaju i pozicije tri i četiri bi vodile u kvalifikaciju za Ligu Evrope.

Već smo naveli da Široki pobjedom nad Radnikom sigurno zadržava mjesto u evropskim takmičenjima, ali bi ako Sloboda osvoji Kup BiH to mjesto imao i u slučaju poraza, jer sa trenutno četiri boda više od petoplasiranog Željezničara, ne može da padne ispod četvrte pozicije.

Ukoliko Sloboda bude osvajač Kupa Sarajevu odgovara pobjeda ili remi u meču sa Olimpikom kako bi se zadržalo iznad Željezničara.

Sada dolazimo do interesantnog dijela - u slučaju poraza Sarajeva od Olimpika u trku za evropsku scenu mogao bi se uključiti čak i otpisani Željezničar!

"Plavi" sa Grbavice bi se pobjedom nad Slavijom bodovno izjednačili sa Sarajevom (57), ali Željezničar bi u tom slučaju preuzeo četvrtu poziciju jer je dobio oba sarajevska derbija sa bordo timom.

Da rasplet u Premijer ligi BiH bude prava drama pobrinuo se i raspored posljednjeg kola u kojem će rezultati mečeva Slavija – Željezničar i Sarajevo – Olimpik u isto vrijeme određivati plasman i na vrhu i na dnu tabeli.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

STO%

Veliko HVALA rudarima na rezultatima u poslednja tri kola, ostanemo li u ligi zasluzili su da njihov grb stavimo odma do naseg na ulazu gradskog stadiona. Aj Borac!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC