• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Tomas Fibel i fatalna saobraćajka iz 2008.

Autor mondo.rs

Crvena zvezda je u pregovorima sa odličnim štoperom, kojeg saigrači hvale, ali čija karijera je bila opterećena nesrećom kod Mastrihta.

U potrazi za boljom, bržom i sigurnijom odbranom, pred početak kvalifikacija za Ligu šampiona, a posle januarskog debakla sa Edsonom da Silvom, sportski menadžment Crvene zvezde ozbiljno razmatra nekoliko opcija, a jedna je Tomas Fibel.

Radi se o 30-godišnjem štoperu sa egzotičnog Gvadelupa, sa francuskim pasošem, koji je najveći deo karijere proveo igrajući u drugoj ligi ili boreći se za opstanak u prvoj, što mu ove sezone u Mordoviji nije uspelo.

Fibel, visok 192 centimetra, snažan i skočan, upoređivan je sa jednim od najboljih stranaca u istoriji crveno-belih, Ibrahimom Gajom, međutim ako se malo dublje zagrebe po njegovom CV-u, može se pronaći nekoliko proverenih i neproverenih informacija koje bi morale da zabrinu i Zvezdana Terzića i Blažu Raosavljevića i samog trenera Miodraga Božovića.

Inače popularni "Grof" u finišu sezone u kojoj je osvojena 27. titula prvaka države nije govorio o potencijalnim pojačanjima, osim u Fibelovom slučaju, čije je ime nedavno pomenuo javno na konferenciji za medije.

Fibel je prošao odličnu fudbalsku školu Lansa, ali je karijeru počeo da gradi u Belgiji, igrajući za drugoligaša Vitron, iz kojeg je 2007. prešao u jedan od najvećih klubove iz te zemlje, Standard iz Liježa. Međutim, za desetostrukog prvaka države odigrao je samo dva meča, a najveći deo vremena provo je na pozajmici u Briselu.

Prvo je igrao za drugoligaša, Brisel, a potom, posle raskida saradnje sa Standardom, za još jednog drugoligaša, Antverpen.

Zvao ga Kristal Palas

Igrama u poljskoj Ekstraklasi, Fibel je zavredio pažnju čelnika Kristal Palasa, koji su ušli u pregovore i sa Viđevom i sa igračevim menadžerom, ali su oni propali. Moglo je da se pročita da je razlog taj što se ispostavilo da Fibel košta više od sume koju je Viđev tražio, a radi se o 400.000 evra. Zašto? Zbog navodnog "jakog" učešća menadžera u pregovorima.

U to vreme dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je Fibel učestvovao i koja mu je napravila mnogo problema u karijeri.

Naime, brojni belgijski i holandski mediji pisali su o tome da je Fibel, koji je – citiramo – bio u alkoholisanom stanju, izazvao fatalnu saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubila osoba stara 38 godina, koja je vozila motocikl. Dve godine kasnije, kada je Fibel raskinuo saradnju sa Standardom (nije javno saopšteno da li je saobraćajka uticala na to) i potpisao za Antverpen, takođe brojni mediji u Belgiji i Holandiji objavili su da je on osuđen na dve godine zatvora i da mu je oduzeta vozačka dozvola na tri godine.

No, Fibel nikada nije odveden na odsluženje kazne o kojoj se pisalo u medijima, a on je ljutito više puta izjavljivao da su to sve laži, optužujući novinare da mu uništavaju karijeru i život, iako je kasnije igrajući za Viđev iz Lođa zbog suđenja u Mastrihtu morao da napusti klub na nekoliko dana, pa je zbog toga i izgubio ugovor.


Teško je zamisliti dve stvari – da se u uređenim zemljama kao što su Belgija i Holandija izmisli vest o presudi za tako ozbiljno krivično delo, što ipak nije nemoguće, a još manje da neko ko je osuđen ne završi u zatvoru.

Bilo kako bilo, Fibel je nastavio da igra fudbal u Antverpenu još pune dve godine posle prvih vesti o tome da mora u zatvor, da bi 10. avgusta 2012. kao slobodan igrač napustio Belgiju i potpisao za Viđev, iz kog je – sudeći prema opširnom intervjuu datom poljskim medijima – otišao kada klub nije želeo da ga pusti da, citiramo, "otputuje u Mastriht i reši neke stvari iz prošlosti".

S obzirom na to da je iz Poljske, takođe kao slobodan igrač, otišao u Rusiju, u Amkar iz Perma, 2013. godine, ceo slučaj sa saobraćajkom, Mastrihtom i tekstovima o njegovoj zatvorskoj kazni dobija novi momenat – jer se iz njegovih izajva može zaključiti da tri godine posle vesti da je osuđen na 24 meseca robije, postupak i dalje traje.

Igrajući za Viđev, Fibel je nekoliko puta na društvenim mrežama pisao poruke belgijskim novinarima, optužujući ih da jeftinim lažima nastavljaju da pune stranice svojih novina, a u pomenutom intervjuu za poljske medije optužio je funkcionera Viđeva, Mihala Vlažlika, da ga je kaznio iako je pokazao papire zbog kojih mora da putuje u Mastriht.

Prema nezvaničnim informacijama, Crvena zvezda je odlučila da ponudi ugovor 20-godišnjem štoperu sa Novog Zelanda, Adamu Mičelu, koji je proveo na probi mesec dana u finišu sezone. Što se ostalih opcija na pozicijama pred Damirom Kahrimanom tiče, navodno su i dalje aktuelni pregovori sa Migelom Vitorom iz PAOK, interesantan je i Jonatan Kabral iz argentinskog Rasinga, dok su manje verovatne opcije da će doći do povratka Duška Tošića iz Bešiktaša i angažovanja slobodnog igrača, Gojka Kačara.

Tačnije, nazvao ga je veoma uvredljivim imenom, koje ne bismo pominjali.

Posle jedne sezone u Poljskoj, u kojoj je odigrao 30 utakmica, Fibel je nastavio na istok i otišao u Amkar, za koji je u sezoni 2013/14 odigrao 24, a naredne sezone 12 mečeva i očigledno je bio odličan, jer ga je u februaru 2015. godine, na pola šampionata, Dinamo iz Moskve pozvao na pregovore, dogovorio s njim sve uslove, ali morao da mu se zahvali, jer nije prošao medicinske preglede.

Umesto u timu koji se borio za izlazak u Evropu u tom trenutku, Fibel je završio u Mordoviji, gde je bio saigrač dvojici igrača Crvene zvezde, Mičelu Donaldu i Damjanu Le Taleku, a lako bi moglo da se dogodi da se trio okupi u Beogradu ovog leta.

Za kraj bi trebalo reći još dve stvari – fudbaleri koji su nastupali sa Fibelom, ili igrali protiv njega, mahom su govorili o tome da se radi o kvalitetnom igraču, koji može dobro da obavi posao u defanzivi, ali činjenica je da Crvena zvezda pregovara sa 30-godišnjim igračem koji nema nijednu utakmicu u evro-kupovima u karijeri, a koji bi trebalo da bude pojačanje za plasman u Ligu šampiona ili Ligu Evrope.

Šampion Srbije bi se u ovom slučaju, očigledno, kockao – ali daleko od toga da ne bi dobio na kraju. Uostalom, nijedan od fudbalera koje je trener Božović želeo i preporučio nije se pokazao kao promašaj, za sada.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC