• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOGOM, LEGENDO: Bata sahranjen pored Gage

Autor mondo.rs

Velikan srpskog glumišta Bata Živojinović sahranjen je pored Dragana Nikolića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, nakon komemoracije u Skupštini grada.

 ZBOGOM, LEGENDO: Bata sahranjen pored Gage Izvor: MONDO, Goran Sivački

Članovi porodice, veliki broj prijatelja i kolega Velimira Bate Živojinovića (1933-2016), okupili su se u 11 časova u Skupštini grada Beograda na komemoraciji povodom smrti legendarnog glumca.

Među prisutnima bili su Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Vanja Udovičić, Zoran Đorđević, Tanja Mišcević, Sinisa Mali, Duda Ivković, Dragan Džajić...

Poslušajte šta je Lazar Ristovski rekao na komemoraciji.

Bata Živojinović komemoracija MONDO snimak
Izvor: YouTube

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da je Živojinović odigrao više od 300 uloga u filmovima i TV serijama i da su se svi pitali kako je to uspevao da postigne.

"Bata je snimao više od deset filmova godišnje u svim republikama bivše Jugoslavije i na jezicima svim naših naroda i narodnosti", kazao je Zelenović. On je podsetio i na manje poznatu činjenicu da je Bata Živojinović na početku svoje karijere odigrao i brojne uloge u Beogradskom dramskom pozorištu i da je tada pozorište stavljao ispred filma.

Filmski kritičar Božidar Zečević ocenio je da je veličina talenta Bate Živojinovića bila takva da je svaka uloga koju odigra, bez obzira na njenu veličinu, bila glavna, pa makar imala i samo jednu rečenicu.

"On je svesno prenebregao veliku svetsku karijeru koja mu se nudila", kazao je Zečević i istakao da je reč o najvećem glumcu u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji od kada ona postoji.

U 13 časova, Bata je sahranjen na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana.

Izvor: MONDO, Goran Sivački

Sahrani su prisustvovali članovi porodice, supruga Lula, okružena unucima i kćerkom pred kovčegom ispred Crkve svetog Nikole na Novom groblju.

Takođe, poslednje zbogom Živojinoviću došli su da odaju brojne kolege glumci i prijatelji iz sveta filma, političari, predstavnici kineskog diplmatskog kora u Srbiji, brojni umetnici i građani.

"Krali smo zanat od tebe, Bato, i ja ti se izvinjavam što nismo više, a ti si znao da to delim s narodom isto kao i ti", rekao je kroz suze glumac Milorad Mandić Manda u svom oproštajnom govoru.

"Ovo je godina glumaca, možda je budžet onog gore ministra kulture mnogo veći kad mu treba tolika podela. I prenesi im da su još živi", poručio je Manda.

Kroz suze i jecaj svoj pozdrav Živojinoviću poslala je i glumica Danica Maksimović, koja je poručila:
"Mnogo ti hvala, imao si se rašta i roditi".

"Odlazis u legendu, dragi učitelju, zadnji u koloni, kao na silu, pre odjavne špice", izgovorio je glumac i reditelj Radoš Bajić, pobrojavši uz ime Bate Živojinovića sva velika glumačka imena koja su već otišla u legendu.

Vidno potresena glumica Radmila Živković, kuma Živojinovića, poručila je svom prijatelju da ga svi vole i da će se jednog dana ponovo videti.

Živojinović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, tik uz mesto svog kolege Dragana Nikolića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop