• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda slavi Bari - "sekunde kao večnost"

Autor mondo.rs

Crveno-beli obeležavaju 25 godina osvajanja Kupa šampiona svečanošću u Sava centru.

 Zvezda slavi Bari i titulu prvaka Evrope Izvor: MN PRESS

Pre tačno četvrt veka, 29. maja 1991, FK Crvena zvezda postala je šampion Evrope, pobedivši Olimpik iz Marseja u dramatičnom finalu.

Kao i u jučerašnjem meču za "ušati" trofej, takođe odigranom u Italiji, Stari kontinent dobio je novog prvaka posle izvođenja jedanaesteraca.

Gol Darka Pančeva za trijumf Zvezde ostao je najupečatljiviji detalj tog finala. Taj istorijski momenat ovako je izgledao sa klupe:

"Tih nekoliko sekundi koliko je Darku Pančevu trebalo da postavi loptu na penal i šutne, bili su čitava večnost. Sedeo sam na klupi kada mi je prišao Dragan Džajić, spustio glavu u krilo i zatvorio oči. Rekao sam mu da za nekoliko sekundi možemo postati prvaci Evrope, na šta se on brecnuo i rekao mi: 'Ćuti, Ljupko, ćuti'. Kada sam video da se mreža zatresla skočio sam i prvo čega se posle toga sećam je podijum na kome smo svi mi bili sa peharom. Od tolikog stresa i nervoze nisam imao snage da se radujem, osećao sam se kao izduvan balon i tek dosta kasnije postao sam svestan uspeha koji smo napravili", rekao je u nedelju za klupski sajt Ljupko Petrović, tadašnji trener crveno-belih.

A, kada je Pančev zatresao mrežu...

"Ničega se skoro ne sećam, bio sam skroz izduvan, ušao sam na teren i podigao Abedi Pelea sa zemlje, izljubio se valjda sa igračima, i to je to. Sutradan nas je na Marakani dočekalo sto hiljada ljudi koji su skandirali moje ime, dok mi je kroz glavu prolazila prva utakmica protiv Grashopersa, kada su me ispljuvali. Ali to je sport, fudbal, danas jesi, sutra nisi".

Izvor: MN PRESS

Bivši šef struke Zvezde, koji neće prisustvovati večerašnjoj akademiji u Sava centru zbog obaveza u Levskom, pamti i dane koji su prethodili finalu.

Posebno ističe jedan detalj, koji mu se urezao u pamćenje po dolasku sa ekipom u Italiju.

"Desilo se da baš padnemo u formi pred finale u Bariju. Prvenstvenu utakmicu protiv Osijeka smo odigrali ispod nivoa, i kako bismo se oslobodili pritiska i medija, u Italiju smo otišli četiri dana pre finala kako bismo se na miru pripremili. Kad smo sleteli, nebo se otvorilo, provala oblaka, i dok smo prešli dvadesetak metara do autobusa, svi smo bili mokri do gole kože. Tada se naš vodič, Italijan, nasmejao i rekao da ćemo biti prvaci Evrope, jer, kako je tvrdio, ko u Bari dođe sa kišom, vraća se sa suncem. Pomislio sam tada, ako se to stvarno dogodi, naći ću ga i častiti, moram mu se nekako zahvaliti".

Ostalo je zapisano da je Zvezda u prvom kolu Kupa šampiona eliminisala Grashopers (1:1, 4:1), da je u drugom eliminisala Rendžers (3:0, 1:1), a da je u četvrtfinalu izbacila i Dinamo Drezden (3:0, 2:1).

Polufinale protiv Bajerna obeležile su dve spektakularne Zvezdine utakmice - pobedi u Minhenu 2:1 i remiju u Beogradu, pred 75.000 gledalaca, autogolom Augentalera u 89. minutu.

A, u finalu, tog 29. maja 1991...

...
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC