• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plaćanje Android OS nadogradnji?

Autor mondo.rs

Da li biste dali evro, dva za brži dolazak novog operativnog sistema na vaš stari telefon?

 Plaćanje Android OS nadogradnji? Izvor: Marko Čavić, MONDO portal

Ako koristite Android operativni sistem verovatno se često pitate kad će vaš model dobiti najnoviji operativni sistem i zašto već nije stigao. Ekipa The Verge portala otvorila je na svom sajtu zanimljivu debatu i anketu u kojoj je učestvovalo preko 10.500 korisnika.

Prema izvorima The Verge portala problem softverskih nadogradnji Android uređaja postoji i proširuje se, jer je trošak održavanja telefona nakon njegove prodaje izuzetno visoka, a s povećanjem broja prodatih (različitih) modela telefona taj problem se samo povećava. Suština je što za samo jedan model uređaja razvoj novih ažuriranja smartfon sistema na Androidu može da košta i nekoliko stotina hiljada dolara. Sad to pomnožite sa brojem aktivnih Android uređaja svakog proizvođača plus potrebna radna snaga i biće vam jasno zašto još uvek čekate na OS nadogradnju.

Google će uskoro javno OSRAMOTITI spore proizvođače Android nadogradnji...

I dok nam je jasno da to ne bi trebalo da nas se tiče, jer su se proizvođači Androida obavezali da podržavaju razvoj softvera svojih Google uređaja makar 18 meseci nakon premijere, ovo je dobar način da razumemo kroz šta sve proizvođači telefona prolaze i zašto nadogradnje kasne.

Android telefoni su u apsurdnoj situaciji - s jedne strane se podstiče njihova brza prodaja i promena modela, a s druge je činjenica da se modeli brzo napuštaju i da postaju neisplativi za ogromna ulaganja koja Android OS nadogradnje zahtevaju. Iako ih korisnici očekuju. Zbog toga imamo veliki broj uređaja koji su dobili jednu ili čak nijednu Android nadogradnju softvera za dve godine, koliko se prosečno računa garancija na telefon i njegov životni ciklus.

Operateri su dodatan problem, jer otežavaju nadogradnje svojim zahtevima, testovima i kasnim puštanjem, a  da ne spominjemo to što vole u svako OS ažuriranje da dodaju i neku svoju aplikaciju…

Ali, The Verge smatra ili se pita da li bi simbolična nadoknada kroz neki sistem masovne podrške od strane korisnika ubrzalo OS Android nadogradnju. Recimo, da uplatimo po evro ili nešto više svi koji koristimo isti model na račun proizvođača i tako ubrzamo razvoj softvera.

Šta mislite, vredi li razmisliti o predlogu? Imate neki bolji?

Anketa

Da li biste platili za nadogradnju softvera svog telefona?

  • Ne dolazi u obzir!

    31.58% (6)

  • Naravno!

    15.79% (3)

  • Samo ako bi mi isporučili čist Android.

    5.26% (1)

  • Zavisi koliko bi koštala nadogradnja.

    31.58% (6)

  • Ne znam...

    15.79% (3)

Da li biste platili za nadogradnju softvera svog telefona?

Rezultati

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS