• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đurić donio prvi trofej "zmajevima"!

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je osvojila Kirin kup u Japanu, a najzaslužniji za prvi trofej u istoriji bio je dvostruki strijelac za "zmajeve" Milan Đurić!

 "Zmajevi" su u "Zemlju izlazećeg sunca" stigli bez svojih najvećih zvijezda Edina Džeke, Miralema Pjanića, Asmira Begovića i ostalih, što je izuzetno naljutilo japanskog selektora Vahida Halilhodžića.

Odgovorio mu je njegov kolega sa klupe BiH Mehmed Baždarević rekavši da njegovi "zmajevi" dolaze po šampionski pehar i to se na kraju i dogodilo!

Podmlađeni sastav BiH, sastavljen i od igrača iz Premijer lige BiH, u finalu je savladao domaćina rezultatom 1:2 (1:1), a oba pogotka i to nakon preokreta, kao i u prvom meču na Kirin kupu protiv Danske, postigao je odlični napadač Ćezene Milan Đurić.

Japanci su poveli u 28. minutu golom Hirošija Kijotakea nakon što je "probijena" desna strana odbrane BiH i tada se činilo da će favorit opravdati svoj epitet i na terenu stadiona "Suita" u Osaki.

Međutim, visoki Tuzlak je najprije izjednačio samo dva minuta kasnije pospremivši "odbijanac" u japansku mrežu, da bi poslije asistencije Miroslava Stevanovića u drugom dijelu zapečatio sudbinu domaćina - 1:2.

Imale su obje selekcije svoje šanse, pogađane su i prečke ispred oba golmana Ibrahima Šehića i Šusaku Nišikave, ali kad se sve sabere, BiH je zasluženo osvojila prvi pehar u Osaki i ček na 250.000 američkih dolara.

Sastavi

Japan: Nišikava, Nagatomo (od 70. Makino), Moršige, Jošida, Sakai, Kašivagi (od 46. Endo), Hasebe (od 87. Kobajaši), Kijoatake, Okazaki (od 79. Kanazaki), Usami (od 75. Kobajaši) i Asano.

BiH: Šehić, Šunjić, Cocalić, Sušić, Bekić, Medunjanin, Vrančić (od 88. Arežina), Hajrović (od 91. Kosorić), Duljević (od 65. Stevanović), Hodžić i Đurić (od 77. Kožulj).

 Sve čestitke su zaslužili Baždarević i njegovi izabranici, odigrali su muški, srčano, borili se za svaku loptu i pokazali da budućnost ne mora da bude tmurna kad dođe do "smjene generacija" u nacionalnom timu.

"Zmajevi" su do finala Kirin kupa stigli preko Danske poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca (u regularnih 90 minuta bilo je 2:2), dok su Japanci u polufinalu "razbili" Bugarsku (7:2).

U finalu, tim Mehmeda Baždarevića je bio dodatno oslabljen, jer osim neigranja najvećih zvijezda u polufinalu je "pocrvenio" Ognjen Vranješ, a povrijeđeni su bili Sead Kolašinac i Rade Krunić, kao i Banjalučanin Srđan Grahovac.

Glavni sudija utakmice bio je je Žered Džilet iz Australije, uz asistenciju Dejvida Volša, Džordža Lakrindisa i Bendžamina Vilijamsa.

U utakmici za treće mjesto, Danska je deklasirala Bugare sa 4:0 (1:0) zahvaljujući "het-triku" fudbalera Totenhema Kristijana Eriksena.

TOK UTAKMICE


1 - Počeo je dvoboj, sretno "zmajevi".

2 - Odlična šansa za BiH, Medunjanin je centrirao, a Đurić odlično skočio i šutirao glavom, ali je golman Japanaca odlično intervenisao.

3 - Uzbuđenje i pred golom Šehića, ali je na sreću sudija podigao zastavicu. Fortuna je bila na strani BiH jer je Asano sa pet, šest metara promašio "zicer" i da nije bilo ofsajda.

10 - Loptu su na sredini terena oduzeli vezisti BiH i poslije polukontre, Hajrović je iskosa sa desne strane solidno šutirao, ali je opet na visini zadatka bio golman Nišikava.

12 - Odlična intervencija Šehića nakon udarca Okazakija sa ivice šesnaesterca.

15 - Sjajna akcija izabranika Vahida Halilhodžića, kao na malom fudbalu od noge do noge i lopta je na nekih 10-ak metara stigla do Kojotakea, koji je šutirao, a Šehić uz pomoć prečke spriječio vođstvo domaćina. Najbolja šansa na meču do sada.

17 - Stopostotna prilika za "zmajeve"! Nakon kornera na drugu stativu, udarac glavom Vrančića je sa nekoliko metara neutralisao čuvar mreže Japanaca. Šteta.

25 - Auuuuuuuuuu! Hajrović je sa nekoliko metara poslije dodavanja Bekića imao priliku da petom pogodi japansku mrežu, ali se lopta od njegove noge odbila u neželjenom pravcu!

28 - GOOOOL! Japan je poveo golom Hirošija Kijotakea. Probili su domaći i uputili povratnu loptu a uz pomoć prečke pogodio fudbaler njemačkog Hanovera - 1:0!

...
Izvor: YouTube

30 - GOOOL! Espresno izjednačenje! Ponovo je strijelac poslije dva "komada" Dancima bio Đurić. Napadač Ćezene je pospremio odbijenu loptu poslije udarca Hodžića (1:1)!

...
Izvor: YouTube

40 - Domaći su pokušavali da stignu do Šehićevog gola, ali zasad bez većih uspjeha. BiH je dobro odigrala ovaj prvi dio utakmice u Osaki. 

45 - Nova prilika za Japan, Usami je po lijevoj strani promiješao odbranu i uputio prizeman centaršut prema Šehiću, ali srećom, golman BiH je dobro intervenisao.

45+1 - Prečka! Medunjanin je odapeo projektil iz slobodnog udarca sa više od 25 metara! Sjajan udarac, ali je sreća ovog puta spasila Japance!

- poluvrijeme -

46 - Nastavljena je utakmica na stadionu "Suita" u Osaki.

48 - Prvi su zaprijetili Japanci iz činilo se vrlo sumnjive situacije zbog ofsajda, ali Bekić je pravovremeno reagovao i izbacio loptu u korner.

50 - Hasebe je pokušao sa distance, ali je lopta otišla visoko iznad gola Ibrahima Šehića.

58 - "Zmajevi" se uglavnom brane iako ni Japanci nemaju posebno dobrih ideja kako da napadnu gol BiH, pa se igra uglavnom odvija između kaznenih prostora.

66 - Baždarević je napravio prvu izmjenu - umjesto Duljevića, u igri je Miroslav Stevanović.

67 - GOOOL! Prvi dodir s loptom Stevanovića i odmah asistencija za Đurića, koji je ponovo neumoljiv! (1:2)

...
Izvor: YouTube

74 - Đurić je oduzeo loptu na sredini terena i uposlio Stevanovića, koji je vratio na udarac Hodžića, međutim, napadač BiH nije bio precizan.

76 - Jedini strijelac BiH na Kirin kupu, Milan Đurić je napustio teren a umjesto njega je u igri Zvonimir Kožulj.

85 - Japan ima terensku inicijativu, ali bez konkretnijih šansi. Odbrana BiH je na visini zadatka.

90 - Treća izmjena BiH - Aleksandar Kosorić je zamijenio Hajrovića.

90+1 - Stopostotnu šansu za "zmajeve" upropastio je Hodžić kad je sam izišao ispred japanskog golmana.

90+2 - Taj promašaj je mogao da bude kažnjen, ali je na sreću Šunjić presjekao loptu u mat poziciji ispred Šehićevog gola. u sljedećoj akciji novu priliku za Japance spasio je Bekić.

- kraj -  

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC