• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 poraza koja su slomila Mesija

Autor mondo.rs

Ovi neuspesi uticali su da zvanično najbolji na svetu kapitulira i povuče se iz reprezentacije. "Ne ide..."

"Gotovo je. Nije mi suđeno", rekao je u ponedeljak ujutro Lionel Mesi, posle svog ČETVRTOG poraza sa Argentinom u finalima.

Ako se bude držao svoje odluke o povlačenju iz reprezentacije, ostaće zabeležno da je 26. juna odigrao svoj poslednji meč u nacionalnom timu, za koji je debitovao u avgustu 2005.

U međuvremenu, za svoju zemlju osvojio je "samo" zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu. Što se tiče važnijih turnira, Mundijala i Kopa Amerike - četiri puta stajao je nadomak trofeja i nadomak večne slave sa "gaučosima".

Možda zaista nije bilo suđeno?

Mesijeva seniorska reprezentativna karijera započeta je 17. avgusta 2005, kada je kao osamnaestogodišnjak ušao protiv Mađarske u 63. minutu i napustio teren već u 65, zaradivši crveni karton udaranjem protivnika.

Isključenje je podneo teško, pa su ga saigrači posle utakmice zatkli uplakanog u svlačionici.

Nacija nije imala šta da mu zameri zbog lošeg debija. Već 2006. je protiv Srbije i Crne Gore postigao svoj prvi gol na Svetskim prvenstvima, a u zemlju se vratio posle poraza od Nemačke u četvrtfinalu. Na toj utakmici nije ušao u igru, što je selektoru Hozeu Pekermanu bilo veoma zamerano.

Nova zlatna era argentinskog fudbala bila je nagoveštena, ali je već sledeće godine stigao još bolniji poraz. Ovog puta, sa Mesijem na terenu.

KOPA AMERIKA 2007

Na najznačajniji prekookeanski turnir, održan u Venecueli, stigao je kao jedan od najboljih fudbalera na svetu. Blistao je iz kola u kolo, postigao dva gola i postao pravi lider Argentinaca, predvodivši ih sa Rikelmeom do finala.

U meču za trofej, Brazil je bio na papiru slabiji, ali je slavio ubedljivu pobedu - 3:0.

Poraz "gaučosa" bio je prilično neočekivan, jer je Dungina ekipa došla na turnir u značajno izmenjenom sastavu. Činili su je Doni, Maikon, Žuan, Aleks, Žilberto Silva, Mineiro, Žosue, Baptista, Robinjo, Vagner Lav. Igrali su i Dani Alves, Fernando i Dijego.

Na drugoj strani, dres Argentine nosila su velika imena, od koje se očekivao prvi veliki pehar od 1993. Sa ulogom velikog favorita, meč protiv Brazila počeli su Abodanzijeri, Zaneti, Hajnce, Ajala, Gabrijel Milito, Rikelme, Kambijaso, Maskerano, Veron, Mesi i Tevez, a potom su nastupili Aimar i Lučo Gonzales.

Bio je to prvi Mesijev poraz u finalu.

SVETSKO PRVENSTVO 2014

Drugu šansu da uđe u istoriju, Leo je izborio u Brazilu, na prošlom Mundijalu, kada je kao kapiten bio zvanično najbolji igrač u prve četiri utakmice Argentine.

Za njim su uveliko ostale sezone kritika zbog "sušnih" godina u reprezentaciji, kao i optužbe da je "više Katalonac nego Argentinac", da se ne bori za svoju zemlju i slično. Na sve to odgovarao je ćutke, na terenu, kako najbolje ume.

Sa Mesijem na čelu, "gaučosi" su u Brazilu izborili plasman u nokaut fazu pobedivši BiH, Iran, pa Nigeriju. Potom je asistirao u trijumfu nad Švajcarskom za odlazak u četvrtfinale, pa je bio starter u pobedi nad Belgijom, za prvo argentinsko polufinale Svetskog prvenstva od 1990. godine.

U borbi za finale, Mesi i saigrači eliminisali su Holanđane, čime su zakazali meč za "Zlatnu boginju" sa istim rivalom protiv koga su "gaučosi" igrali u finalu 1990.

Epilog je bio isti kao u Italiji 24 godine ranije: Nemačka je postala šampion sveta, a Mesi je naknadno dobio nagradu za najboljeg igrača turnira, iako su mnogi (pa i Maradona) optužili organizatore da su mu dodelili to priznanje samo zbog sponzora.

Bio je to drugi Mesijev poraz u finalu.

KOPA AMERIKA 2015 

Sledećeg leta, stigla je i nova prilika.

Pod vođstvom Tate Martina, Argentinci su ponovo počeli Kopa Amerika kao favoriti,  kao zvanično druga ekipa na svetu. Svi pogledi ponovo su bili usmereni ka Mesiju, a on je još jednom "zapeo" svom snagom, iako je postigao samo jedan gol - iz penala, u prvoj utakmici protiv Paragvaja (2:2).

Teret na njegovim leđima postajao je najveći mogući, a ni sam sebi sebi nije olakšavao, želeći više od svih da uspe i da konačno obraduje svoju zemlju. Tokom turnira u Čileu, upisao je i 100. nastup za reprezentaciju, što je simboliku njegove borbe za pehar podiglo na još veći nivo.

Argentinci su i u Čileu stigli u nokaut fazu. U četvrtfinalu su eliminisali Kolumbiju na penale, a Mesi je u polufinalu "namestio" čak tri gola u trijumfu nad Paragvajem 6:1. Zbog tog nastupa aplaudirali su mu i protivnički navijači...

A, onda - još jedan poraz.

Kao i protekle noći, rival je bio Čile. Mesi je pred čvrstom odbranom delovao bledo, a potom je u penal seriji bio precizan, za razliku od jutrošnjeg finala.

Međutim, usledili su promašaji Iguaina i Banege, dok su Fernandez, Vidal, Aranguiz i Sančez bili precizni. Domaćin turnira tako je osvojio svoju prvu titulu, a Argentina je poražena u još jednom finalu...


KOPA AMERIKA SENTENARIO

Ovog leta, ni  talična brada nije pomogla.


Iako je Mesi u pripremama za turnir bio suočen i sa suđenjem u Španiji zbog utaje poreza, vratio se u SAD spreman i motivisan da još jednom pomogne ekipi.

Skor Argentine u prvoj fazi bio je perfektan. Na otvaranju turnira "gaučosi" su bez Mesija pobedili Čile 2:1 (Di Marija, Banega), pa su sa njim kao rezervistom razbili Panamu 5:0 (Otamendi, Mesi het-trik, Aguero), a za tim su bili ubedljivi i protiv Bolivije - 3:0 (Lamela, Laveci, Kuesta).

U nokaut rundi nastavili su podjednako impresivno.

Na prvom stepeniku eliminisali su Venecuelu 4:1 u četvrtfinalu, zatim su u polufinalu "počistili" domaćina, SAD - 4:0, a potom su ušli u finale protiv istog protivnika kao lani. Mesijeva golčina iz "slobodnjaka" obišla je svet, a osvajanje pehara bilo je logičan kraj argentinske bajke...



Ipak, epilog je bio isti kao 2015, a Mesi nije uspeo da sakrije ogorčenost.


"Bio sam u četiri finala. Pokušao sam. To je bilo nešto što sam najviše želeo, ali nisam uspeo. Zato, mislim da je kraj. Mislim da je to najbolje za sve. Pre svega za mene, a potom i za ostale"

"Mnogo ljudi želi titulu i nisu zadovoljni ovakvim porazima. Ni mi nismo zadovoljni ulascima u finale, u kojima ne pobeđujemo. Veoma je teško".

Od ove odluke očigledno neće odustati.

"Odluka je donesena. Više neću pokušavati i neće biti povratka", podvukao je Mesi.

Na turniru u SAD postigao je pet golova, a u istoriju će otići kao najbolji strelac u istoriji reprezentacije Argentine.

Na žalost - ne i kao osvajač trofeja sa "gaučosima".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC