• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljaci za slavu i čast istočne Evrope!

Autor mondo.rs

U prvom meču četvrtfinala Evropskog prvenstva u Francuskoj, u četvrtak od 21 sat, sastaju se Poljska i Portugalija. Duel se igra na stadionu Velodrom u Marseju.

Portugalija i Poljska imaju istorijat susreta na velikim takmičenjima...

Njihov duel u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Francuskoj biće treći na najvažnijim turnirima, s tim što su se prethodna dva dogodila na svetskim šampionatima. Poljacima je pripao onaj u Meksiku 1986, dok je Portugalija bila vrlo ubedljiva 2002. u Japanu i Južnoj Koreji.

Tim Fernanda Santoša nikoga nije uspeo da pobedi za 90 minuta igre u Francuskoj, ali je, ipak, stigao do četvrtfinala.

Iako u podređenom položaju, Portugalija je uspela da savlada favorizovanu Hrvatsku golom Rikarda Kvarežme u 117. minutu. Utakmica protiv "vatrenih" bila je 11. takmičarska u nizu bez poraza, od kada je Albanija senzacionalno pobedila u Aveiru septembra 2014. godine. Izgubili su Portugalci u međuvremenu tri meča (Rusija, Bugarska i Engleska, sve rezultatom 0:1), ali su posledice, s obzirom na to da su u pitanju bile prijateljske utakmice, bile beznačajne.


PUT DO ČETVRTFINALA

Poljska

Severna Irska 1:0
Nemačka 0:0
Ukrajina 0:1
Švajcarska 1:1, 1:1, 5:4 posle penala

Portugalija

Island 1:1
Austrija 0:0
Mađarska 3:3
Hrvatska 0:0, 1:0 posle produžetaka

Navijači najveće nade polažu u najvažnije igrače Roberta Levandovskog i Kristijana Ronalda.

Poljaci su razočarani zbog učinka svog najboljeg napadača, jer nije uspeo da postigne gol na EURU još od susreta sa Grčkom 2012. u Varšavi (1:1). Poljska je od tada odigrala šest utakmica na dva evropska prvenstva. Za razliku od golgetera Bajerna, Kuba Baščikovski je učestvovao u svakom golu belo-crvenih na poslednja dva EURA - tri puta je bio strelac i dva puta asistent.

Ronaldo se probudio protiv Mađara sa dva pogotka, kojima je sačuvao Portugaliju na Evropskom prvenstvu. Ipak, i učinak asa Reala za sada nije na zadovoljavajućem nivou, jer se od njega očekuje mnogo više.


Ronaldu će meč sa Poljaskom biti 19. na evropskim prvenstvima, što je najviše od svih fudbalera koji su ikada igrali na kontinentalnom šampionatu. U slučaju da se još jednom upiše u strelce izjednačiće se sa Mišelom Platinije. Kapiten evropskih prvaka iz 1984. godine postigao je na jednom takmičenju devet golova i to na pet utakmica. Ronaldo je pretekao Alana Širera (sedam golova)...

"Ne bih nas poredio sa Grčkom iz 2014. Mislim da smo bili dobri, a protiv Mađara samo imali spektakularan meč sa puno golova. Ne može svaka utakmica da bude takva. Osećam se odlično u reprezentaciji, grupa ljudi je sjajna, mlada i demonstrirali smo timski duh. Svi vučemo ka istom cilju i to je dokaza da smo jači", rekao je Ronaldo pred meč sa Poljskom.

Nani je hvalio narednog rivala na EURU.

"U četvrtak nema favorita. Poljska je vrlo jaka ekipa, sa iskusnim igračima. Moramo da pružimo našu najbolju igru i da pobedimo", dodao je strelac dva gola na turniru.

U Poljskoj su optimisti, a Vojček Šćesni kaže da ne bi imao ništa protiv da u timu ima Ronalda...

"Voleo bih da imam Kristijana Ronalda u poljskom timu, čak i ako nije u najboljoj formi", rekao je golman belo-crvenih i dodao: "Ali, Portugal nije samo Ronaldo. To je vrlo jak tim. Izdvojio bih jedno ime - Renato Sančez. Uglavnom je dobijao šansu sa klupe, ali je protivnicima stvarao mnogo problema. Izuzetno kvalitetan fudbaler", dodao je golman, koji je zbog povrede na meču sa Irskom propustio utakmice do četvrtfinala.

Umesto njega branio je Lukaš Fabijanski i verovatno će opet među stative.

"Teško je reći da li ću da branim i pomognem timu. U stanju sam da se nosim sa bolom, ali oštećen mišić još nije u najboljem redu", naglasio je Šćesni.

U tim Poljske, posle suspenzije zbog žutih kartona, vraća se Bartoš Kapucka, dok se Lavandovski požalio na manji bol u butini.

Santoš nema tih problema, jer su svi spremni... Uostalom, Portugalci su na četiri meča dobili samo tri žuta kartona. Pepe i Rikardo Kvarežma protiv Austrije, odnosno Vilijam Karvaljo u osmini finala u duelu sa Hrvatskom.

Portugalija i Poljska do sada su odigrali deset utakmica i prilično su izjednačeni u skoru. Poljaci će u Marseju imati priliku da se plasiraju u polufinale, ali i da se izjednače po broju pobeda u međusobnim duelima sa Portugalijom, koja trenutno ima prednost 4-3-3.

SVI DUELI

Kvalifikacije za SP, 16. oktobar 1976: Portugalija - Poljska 0:2
Kvalifikacije za SP, 27. oktobar 1977: Poljska - Portugalija 1:1
Prijateljska, 23. septembar 1981: Portugalija - Poljska 2:0
Kvalifikacije za EP, 10. oktobar 1982: Portugalija - Poljska 2:1
Kvalifikacije za EP, 28. oktobar 1983: Poljska - Portugalija 0:1
Svetsko prvenstvo, 7. jun 1986: Poljska - Portugalija 1:0

poland
Izvor: YouTube


Svetsko prvenstvo, 10. jun 2002: Portugalija - Poljska 4:0

Portugal
Izvor: YouTube


Kvalifikacije za EP, 11. oktobar 2006: Poljska - Portugalija 2:1
Kvalifikacije za EP, 8. septembar 2007: Portugalija - Poljska 2:2
Prijateljska, 29. februar 2012: Poljska - Portugalija 0:0


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC