• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drama u Marseju, Kvarežmin penal za polufinale!

Autor mondo.rs

Za 120 minuta fudbala nije bio rešen pobednik pošto su pogodili "samo" Levandovski i Renato Sančez. Kuba Blaščikovski promašio u penal seriji, a Rikardo Kvarežma i ovaj put doneo pobedu Portugalu!

Imamo prvog polufinalistu Evropskog prvenstva u Francuskoj!

Fudbaleri Portugala plasirali su se u svoje četvrto polufinale u poslednjih pet turnira na evropskim prvenstvima pošto su nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca "izbacili" reprezentaciju Poljske.

Ni u petoj utakmici na ovogodišnjem EP Portugalci nisu uspeli da pobede u "regularnih" 90 minuta, ali za razliku od prethodnog meča u nokaut fazi, kada su Hrvate prošli u 120 minuta, sada je Rikardo Kvarežma junak postao u penal-seriji. Nakon promašaja Kube Blaščikovskog u četvrtoj, on je bio priseban u petoj seriji, a Fabijanski nije bio ni blizu... 

Poljaci su ipak bili ti koji su bolje počeli meč i posle sto sekundi poveli preko Levandovskog, ali je talentovani Renato Sančez uspeo da "digne" Portugalce nakon pola sata igre i izjedanači na 1:1, ali usled malo šansi pobednik ipak nije rešen ni u regularno delu, a ni u produžecima.

Portugalci sada čekaju boljeg iz duela Velsa i Belgije.

POLJSKA - PORTUGAL 1:1 (1:1), posle penala 4:6!

Sjajno prvo poluvreme, solidno drugo, očajni produžeci i nezanimljiva penal-serija. Tako bi se ukratko mogli "oceniti" četiri perioda koja su odigrana na stadionu u Marseju. 

Najbolji fudbal igrao se u prvih 45 minuta kada smo videli agresivnu igru Poljaka koji su poveli posle prvog napada na meču. Kamil Grosicki je sjajno prošao po levoj strani, poslao savršenu loptu za Roberta Levandovskog, a ovaj postigao svoj prvi gol na ovogodišnjem EURU.

Nastavili su da napadaju, probali preko Levandovskog i Milika, a kada su se povukli - gol.

Tinejdžerska senzacija Renato Sančez sjajno je sarađivao sa Nanijem i nakon duplog pasa uputio neodbranjiv udarac sa ivice kaznenog prostora i savladao Lukaša Fabijanskog. Tako se i drugi fudbaler Bajerna upisao na ovom meču, a u timu iz Minhena verovatno "trljaju ruke" kakav su posao napravili.

Kupili su najmlađeg strelca u nokaut fazi Evropskog prvenstva, prestigao Ronalda, za 40 miliona.

Poljaci su se samo još više povukli, kao i u meču sa Švajcarskom, ali nije ni Portugal često pretio. Sedrik je probao sa distance, Ronaldo je u dva navrata ulazio u šansu i promašio čitav fudbal, pa se videlo da se i jedni i drugi boje greške koja bi mogla da ih košta.

Ista situacija i u produžecima u kojima su čak Poljaci bili opasniji, ali opet - uplašeno i rezervisano.

Kazali smo da je penal-serija bila izuzetno nezanimljiva jer su fudbaleri oba tima bili izuzetno precizni - ili bolje rečeno: golmani su očajno "čitali" svoje rivale na 11 metara. I Fabijanski i Patrisio su se uporno bacali na suprotnu stranu od one u koju su šutirali Ronaldo, Levandovski, Milik, Mutinjo, Glik i Nani, sve do Blaščikovskog.

"Kuba" je šutirao poluvisoko u desni ugao, a Patrisio je skinuo loptu. Rikardo Kvarežma je bio određen za poslednji penal, a ne Ronaldo koji 2012. protiv Španije nije ni dočekao svoj red jer su njegovi saigrači već promašili dva, i u svom stilu je zakucao u gol.

/golove pronađite ispod u delu 'iz minuta u minut'/

POLJSKA: Fabijanski - Pišček, Glik, Pazdan, Jendžejčik - Blašičkovski, Mončinski (Jodlovjec), Krihovjak, Grosicki (Kapustka) - Milik i Levandovski. Selektor: Adam Navalka.

PORTUGAL: Rui Patrisio - Sedrik, Fonte, Pepe, Elizeu - Karvaljo (Danilo), Adrijen (Mutinjo), Žoao Mario (Kvarežma), Sančez - Nani i Ronaldo. Selektor: Fernando Santoš.


N A J A V A

Počinje rasplet!

Prva utakmica četvrtfinala Evropskog prvenstva u Francuskoj igra se u Marseju gde će Poljska "ugostiti" Portugal na velelepnom "Velodromu". Poljaci "jure" svoje prvo polufinale u istoriji, dok su Portugalci iskusniji u velikim mečevima, pa su se na poslednja četiri EURA tri puta našli među četiri najbolje ekipe.

U kakvom raspoloženju ove dve reprezentacije čekaju meč?

Ono što je zajedinčko za oba tima je to da su veoma srećno došli do četvrtfinala. Poljaci su igrali dobro i poveli protiv Švajcarske, ali je ovaj "internacionalni" sastav uspeo da izjednači, umalo i da preokrene, ali su odlučili penali. Gžegož Krihovjak je postigao odlučujući gol...

Drame je bilo i kod Portugalaca. Igrali su očajan meč protiv Hrvatske, bili potpuno inferiorni u odnosu na naše susede, ali je jedna kontra Renata Sančeza završena golom Nanija, pa oni nisu čekali penale.

"Evropski Brazilci" nisu blistali ni u takmičenju u grupama, pa su jedina reprezentacija koja do sada nije upisala pobedu u 90 minuta na Evropskom prvenstvu. Uprkos tome, bar po kladionicama, oni su favoriti u ovom meču.

Nema iznenađenja ni u postavama. Adam Navalka se opredelio za standardnih 11, a Grosicki je mesto zadržao u prvoj postavi i pored toga što je Kapustka "očistio" kartone, dok je Fernando Santoš napravio dve izmene i na poziciju levog beka izabrao Elizeua, dok je Renato Sančez nagrađen za dobru igru protiv Hrvatske i počinje meč.

Meč sudi Feliks Brih.

IZ MINUTA U MINUT:

PENAL SERIJA:

5:3 - KVAREEEEEEEEEŽMA! PORTUGAL U POLUFINALU

4:3 - BRANI PATRISIO!

Kuba Blaščikovski je šutirao u donji desni, ali skida to portugalski golman.

4:3 - Nani pogađa desni ugao, a Fabijanski se po prvi put baca na levu stranu!

3:3 - Na isto mesto loptu zakucava i Kamil Glik.

3:2 - Mutinjo siguran, po zemlji u donji levi. Fabijanski i treći put u desnu stranu.

2:2 - Milik u donji levi. Jako i precizno, čula se i konstrukcija gola...

2:1 - Golčina Renata Sančeza iz penala. Jako, visoko, u levi ugao... Fabijanski opet desno.

1:1 - Robert Levandovski izjednačava rezultat. Pogodio je donji desni...

1:0 - Portugal vodi. Ronaldo pogađa donji levi ugao gola Fabijanskog. 

---------------------------------------------------------

- Poljaci su svoje poslednje "penale" na Evropskom prvenstvu igrali u osmini finala i pobedili su Švajcarsku 5:4, dok su Portugalci svoje poslednje završili neslavno. Pre četiri godine ih je izbacila Španija, a ako im je za utehu jedan od igrača koji je promašio na tom meču, Bruno Alveš, sada nije na terenu.

120+1' - PENALI!

120' - Lep napad Poljske i udarac Kapustke, ali Pepe... Kakav blok.

118' - Poljaci opasniji, Pepe interveniše glavom i sprečava da ona "padne" na glavu Levandovskom.

115' - Kapustka pokušava, ali je to bilo iz mrtvog ugla... Pet minuta do kraja.

109' - I najzanimljiviji detalj u produžecima je navijač koji je utrčao na teren. Jedva su ga sustigli redari. Pokušao je da dođe do Ronalda...


105' - Kraj prvog produžetka u kom baš ništa nismo videli. Da li će Portugalci krenuti na gol?

103' - Nani je precizniji, ali pogađa Fabijanskog.

100' - Konačno neki udarac, ali Milik je pogodio foto-reportera iza gola...

95' - Vilijam Karvaljo napušta igru. Danilo je ušao umesto njega. I kod Poljaka promena: Mončinski ustupa svoje mesto Jodlovjecu.

91' - Kreću produžeci!

90+4' - Opet gledamo produžetke. Portugalci ni u petom meču nisu pobedili u 90 minuta!

90' - Još četiri minuta do produžetaka!

86' - Šta je sada promašio Ronaldo!

Ovo se retko viđa od njega... Žoao Mutinjo je ušao na teren da deli "savršene lopte", a upravo takvu jednu je poslao iza leđa odbrane Poljske kojoj je pobegao Kristijano Ronaldo. Napadač Reala je hvatao loptu na volej, ali je promašio čitav fudbal!

80' - Kvarežma u igri umesto Marija, a Kapustka menja Grosickog.

78' - Fonte!

Solidan pokušaj Portugalaca posle kornera. Žoze Fonte je uspeo da se oslobodi čuvara i da potom šutira glavom, sa zemlje (!), ali pravo u Fabijanskog. Ovo je bila dobra šansa...

73' - Fernando Santoš prvi pravi izmenu. Umesto Adrijena Lopeza, koji ima žuti karton, u igru ulazi Žoao Mutinjo, koga nije bilo na prethodnom meču.

68' - Poljaci prete, konačno!

Dugo smo čekali da poljski fudbaleri šutiraju u okvir gola Portugala, ali se i to desilo u 68. minutu. Kamil Grosicki je i ovaj put bio u ulozi asistenta, a lopta koju je "nabacio" na Milika nije bila dovoljno oštra kako bi je on bolje zahvatio.

Patrisio hvata, ne dozvoljava da se odbije do Levandovskog koji vreba...

64' - SEEEEEEDRIK! UF!

Najopasniji pokušaj u nastavku meča i to od desnog beka Portugala, koji je retko kada i pomagao u napadu. Kristijano Ronaldo se "zaleteo" u šesnaest na skok, ali je Sedrik po dobijanju lopte na 17-18 metara iskosa odlučio da "opali" po lopti i uspeo "samo" da izvuče uzdahe.

Prelep udarac, a lopta za nekoliko centimetara odlazi pored gola...

56' - Sebičnost Kristijana Ronalda je možda upravo koštala Portugalce gola. Sjajno je napao po levoj strani, ušao u kazneni prostor, ali umesto da prosledi loptu na drugu stativu dok čeka Žoao Mario, on je "tukao" jako i pogodio spoljni deo mreže.

52' - Mirnije je počelo ovo poluvreme, a čini se da će Poljaci čekati kontre i pokušati da zaustave sve napade Portugalaca. Renato Sančez igra neverovatno. Ima ga svuda po terenu.

46' - Počelo je drugo poluvreme, bez promena u sastavu.

45+1' - Kraj sjajnog prvog poluvremena!

43' - Renato Sančez je najmlađi strelac u nokaut fazi evropskih prvenstava. I to koga je prestigao: Kristijana Ronalda, za skoro godinu dana je bio mlađi od njega...

40' - Levi bek Poljaka iznosi loptu i greši, a zbog neopreznosti dobija i žuti karton. Ako Poljaci prođu u polufinale, njega neće biti u sastavu pošto mu je ovo drugi karton na prvenstvu.

37' - Gužva kod Patrisija, ali ovaj odličan napad Poljaka bez šuta!

33' - GOOOOOOOOOOLČINA RENATA SANČEZA! 1:1!

Zvezda je rođena, ako to već nije bilo poznato.... Renato Sančez je u defanzivnim zadacima i pre svega energijom briljirao protiv Hrvatske, a sada je uspeo da postigne i gol za izjednačenje svog tima!

Portugalci su napadali i napadali, a sjajna povratna lopta Nanija na ivicu kaznenog prostora završila se GOLČINOM tinejdžera Renata Sančeza koji je "kao mator" opalio po njoj, a lopta je na putu ka mreži i zakačila jednog Poljaka koji je pokušao da izblokira... Ali uzalud!

Strašan meč!


30' - Portugal traži penal!

Odličan napad po levoj strani koji se završio centaršutom na Ronalda, a ovaj je u kontaktu sa Mihalom Pazdanom završio na travi. Pokušao je da skoči, ali ga je ovaj štoper pomalo i odgurnuo sa leđa, ali Brih ništa ne pokazuje dok Ronaldo negoduje.

22' - I nastavljaju da napadaju!

Poljaci rade sve ono što Hrvati nisu na prethodnom meču - igraju hrabro. Posle gola nastavljaju sa napadima, a nakon pokušaja Milika u kontri, gužva i nakon kornera u šesnaestercu. Grosicki je ušao u šansu posle kombinacije sa Levandovskim i Jendržejčikom, ali nije bio sebičan.

I pogrešio je!

17' - Leva se igra!

Zaista, kada je Robert Levandovski raspoložen uživanje ga je gledati. Tako je bilo i posle napada koji je pokrenula oduzeta lopta na sredini terena, a Arkadijuš Milik sjajno prošao po desnoj strani i rano poslao loptu za Levandovskog, što je ovaj znao da će se desiti...

Brzo je krenuo po loptu i prestigao svog čuvara Pepea, namestio se na šut, ali Patrisio zatvara!

16' - Grosicki sa distance, ali bez posla za Ruija Patrisija. Dobro je procenio da lopta ide pored...

12' - Pogodak Roberta Levandovskog je drugi najbrži na evropskim prvenstvima. I prvi na ovogodišnjem takmičenju za Poljake u kojem nije učestvovao Jakub Blaščikovski. Do sada je ili postizao gol ili asistirao..

9' - BLOK!

Nismo mnogo videli od pogotka Poljske, ali Portugalci se i dalje nisu "oporavili" od tog šoka. Kristijano Ronaldo traži loptu u noge, ali njegov pokušaj sa ivice kaznenog prostora, pa iz kaznenog, je izblokiran!

Poljaci su primili samo jedan gol na četiri meča.

2' - GOOOOOOOOOOOOOL! ROBERT LEVANDOVSKI ZA 1:0!

Kakav šokantan početak meča. Portugal je držao loptu u svojim nogama, Poljska je delovala nervozno, ali prvi napad po levoj strani pretvorio se u pogodak. Kamil Grosicki je sjajno utrčao po desnoj strani i poslao strašnu loptu na pet metara odakle je loptu u mrežu zakucao Levandovski!

Napadač Bajerna nije postigao nijedan gol za Poljsku na dosadašnjem Evropskom prvenstvu, ali se u najvažnijem trenutku "upisao". Zapravo, ovo je njegov prvi gol na EURO još od "otvaranja" turnira pre četiri godine!

Pogledajte...


1' - Meč je počeo!

- Minut aplauza za žrtve terorističkog napada u Istanbulu.

- Od njih se najviše očekuje...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC