Ko je Nihad Aličković, autor skandalozne postavke

Autor:

Јeziva instalacija o satanizaciji Srba i Republike Srpske, postavljena u centru Sarajeva, danas je uklonjena.

5
A- A A+

Za dva dana koliko je bila postavljena, niko u Sarajevu nije reagovao – ni predstavnici vlasti, ni policija, a ni međunarodni zvaničnici.

Kako je prilikom postavljanja i najavljivao, instalaciju je uklonio idejni tvorac instalacije "Anti Dejton grupa" i njen predstavnik Nihad Aličković. Ova navodno neformalna grupa, javnosti Federacije i BiH i policiji dobro je poznata. Međutim, sve njihove rušilačke, antiustavne i antidejtonske aktivnosti, ostale su nekažnjene, piše portal RTRS.

Njihova sabrana djela u skladu su sa nazivom grupe - antidejtonska, a u pohode su krenuli prije četiri godine! Bar javno. Pred zgradom zajedničkih institucija otvoreno i nesmetano atakovali su na važeći Ustav BiH. Okićeni ratnim muslimanskim simbolima tražili su da ti simboli budu vraćeni u upotrebu.

Godinu kasnije, na istom mjestu, Aličković i sljedbenici izveli su novu sarajevsku predstavu.

Pod plaštom borbe za prava tek rođene djece i navodnog spontanog građanskog okupljanja, tražili su usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Ali ne Zakona koji bi bio prihvatljiv za sve u BiH.

Talačka kriza trajala je više od 12 časova. Unutar zidina dva blokirana objekta bilo je više od hiljadu i po ljudi – među njima i 300 stranih investitora. Fantomski humanisti nisu dozvoljavali da iz objekata izađu trudnice, dijabetičari, čak ni srčani bolesnici. Policija je opet bila nijemi posmatrač. Baš kao i tokom “sarajevskog proljeća” - rušilačkih demonstracija iz februara 2014. I tada su se Aličković i družina navodno spontano borili za obespravljene građane.

Ali odnekud su se pojavili spontani piromani, molotovljevi kokteli i kamenice na sarajevskoj kaldrmi. Pričinjena šteta mjerila se milionima. Navodne građanske demonstracije prerasle su u terorističko djelo, tek da bi pravosuđe BiH na osuđeničku klupu smjestilo tadašnjeg direktora SIPA Gorana Zupca. I osudilo.

Nakon presude Zupcu terorizam je ponovo postao tek puki građanski aktivizam. A svršeni ugostitelj Aličković i fantomska grupa rado viđeni gosti na bošnjačkim okupljanjima. Na tribinama, krugovima, debatama gdje god se govorilo o ukidanju Republike Srpske i negiranju Dejtona.

I tako sve do hapšenja u Švajcarskoj, optuženog ubice iz Sreberenice – Nasera Orića. Tada je plato ispred zajedničkih institucija opet bio poprište za proteste. A koji dan kasnije – Potočari poprište brutalnog i još nekažnjenog, napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića. Mediji su još tada objavljivali da je upravo antidejtonac Aličković, na Vučića prvi bacio cipelu. I to je, tvrde bio znak masi da, uz ratne pokliče, varvarski napadne stranog državnika.

Prije i poslije toga, antidejtonski ugostitelj Aličković bavio se istorijom i Sutorinom, medijskom uređivačkom politikom i bio vjerna sjenka podrinjskog Cace - Nasera Orića u Sudu BiH i oko njega. Sve dok opet nije udario na Ustav i Dejton! I na međunarodno priznatu Republiku Srpsku.

I ponovo je Sarajevo ćutalo – političari, akademici, profesori, policajci, tužioci, i međunarodni zvaničnici! Sve zagovornici suživota i tolerancije. Ili pak puki sljedbenici Aličkovića i njemu sličnih, u mračnjaštvu sarajevske mitomanije, navodi RTRS.

Izvor: YouTube

Ostale vijesti