• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stećci uvršteni na Listu svjetske baštine!

Autor SRNA

Komitet za svjetsku baštinu Uneska donio je danas odluku o upisu stećaka iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore na Listu svjetske baštine.

 Stećci uvršteni na Listu svjetske baštine! Izvor: Goran Dujaković/MONDO

Odlukom Komiteta na Listu svjetske baštine kao serijska nominacija upisano 28 nekropola - 20 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da je ovo izuzetan trenutak kojim je krunisan šestogodišnji rad velikog broja eksperata iz sve četiri zemlje.

"Nakon turbulentne prošlosti na prostoru našeg regiona, stećci su nas ponovo ujedinili i dokazali da je kultura iznad politike, da ne poznaje granice i služi da gradi mostove među narodima. Vjerujem da smo kulturom još jednom pokazali u kom pravcu se trebamo kretati", istakao je Osmanović.

On je naglasio da stećci zauzimaju izuzetno mjesto u kulturnim politikama sve četiri zemlje koje su zajedno snažno posvećene implementaciji Konvencije Uneska o zaštiti svjetskog prirodnog i kulturnog naslijeđa.

"Sretni smo i ponosni da bogatu riznicu kulturne baštine cijelog čovječanstva možemo dodatno obogatiti ljepotom naših stećaka", rekao je Osmanović.

Prije šest godina stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije ujedinili su se oko zajedničkog projekta nominacije stećaka na Listu svjetske baštine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop