• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dokumentarac o Fati, "amajliji" Želje na SFF-u

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u sklopu BH Filma, biće prikazan desetominutni dokumentarac “Fata” u režiji Vedrana Drljevića.

 Film o Fati, navijačici FK Željezničar na SFF Izvor: Samir Cacan/MONDO

Fata je osoba s poteškoćama u razvoju, a sreću je pronašla u ljubavi prema Fudbalskom klubu Željezničar kojeg prati više od četrdeset godina. Moguće ju je vidjeti na svakoj utakmici i svakom treningu igrača u plavim dresovima.

“Godinama sam je viđao na utakmicama i gledao sam sa kolikim poštovanjem navijači, ali i igrači prilaze Fati i sa njom razgovaraju. Godinama sam slušao priče o legendarnoj Fati, pa sam odlučio da je upoznam. Saznao sam njenu životnu priču i vidio koliko je teško živjela. Onda sam shvatio da je sva njena bol nestajala na utakmicama Željezničara. Odlučio sam dio njene priče pokazati i ostalima kroz film”, rekao je u razgovoru za MONDO Vedran Drljević koji vjeruje da će film ostaviti snažan utisak na sve gledaoce.

Da Fata nije samo navijačica, već i dobar poznavalac igre, potvrdili su i brojni sagovornici među kojima su bile značajne ličnosti u istoriji FK Željezničar: Mišo Smajlović, Milomir Odović, Hadis Zubanović, Kemal Kozarić...

Svi su se vrlo rado odazvali da budu dio priče o Fati.

“Prvo sam kontaktirao Bulenda Biščevića, bivšeg Željinog fudbalera, koji je odrastao uz Fatu. Kada sam mu rekao da planiram snimiti film o njoj bio je oduševljen. Nakon toga smo ideju prezentovali Fati koja je bila presretna. Danima nakon snimanja se raspitivala dokle smo stigli sa montažom i kada će gledati film. Fata je uživala”, kazao nam je Drljević.

O AUTORU

Vedran Drljević je rođen u Sarajevu 1984. godine. Fakultet političkih nauka završio je 2009. godine, a kao novinar je radio za nekoliko sarajevskih listova, web portala i TV stanica. Danas je producent i voditelj na N1.

Vedran Drljević je po struci novinar, a kako se snašao u režiserskoj stolici kaže: “Već duži period se zanimam za film i način na koji se filmovi rade. Iskreno, za prvi put nije loše. Nastavljamo istim ritmom.”

Ono što je posebno interesantno jeste da Vedran uopšte nije navijač tima s Grbavice, već naprotiv, dugogodišnji je fan ljutog gradskog rivala FK Sarajevo. Kako je njegovo “bordo društvo” reagovalo na vijest da snima film o navijačici Želje, Vedran kaže: “Bili su skeptični, pomalo sumnjičavi (haha). Međutim, kada su vidjeli poentu priče, shvatili su moje namjere.”

Film će, kako smo već naveli, premijeru imati tokom najvećeg regionalnog festivala filma. Kako nam je i sam priznao to mu znači mnogo, ali postoje neke stvari koje mu znače više od premijere u na festivalu u rodnom gradu.

“Prvenac snimimo i dođemo na SFF. Nije mala stvar. Satisfakcija jeste, ali opet naglašavam: 'želja nam je da Fatu i njenu priču vidi što više ljudi’, a lako ćemo mi za SFF”, skroman je bio autor filma i dodao: “Iskoristio bih priliku da pozovem navijače FK Željezničar da nam se pridruže na premijeri.”

Svi oni koje zanima život ove Željine “amajlije” uskoro će saznati i Sarajevo Film Festival će se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održati od 12. Do 20. avgusta, a film “Fata” će premijerno biti prikazan u utorak 16. avgusta u Cinema Cityju u 12:30 sati.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop